Skip to the main content
[] 30. rujna 2007.

ArtU moru raznih programa koji se danas nude (i to sve više besplatno) teško je pronaći nešto korisno osim ako vam dan traje 48 sati pa u dodatnih 24 imate vremena sve to isprobavati. No, zahvaljujući Internetsima i vašim naprednim surferskim sposobnostima povremeno naletite na korisne softvere i u ovoj realnosti u kojoj dan još uvijek traje 1440 minuta. Standardnih.

U ovom postu ukratko ću opisati pet aplikacija koji imaju kakve takve veze s grafikom na koje sam naletio u zadnje vrijeme, pošto, za razliku od vas, ne surfam u potrazi za pornografijom, pa imam ponešto vremena otvarati stranice koje nude download besplatnih programa takve namjene.

Naravno, mogućnosti opisane grupacije daleko su od onih koje nude nekakavi tamo Photoshopovi i Coreli, ali služe svrsi, tj. omogućavaju vam da napravite neke stvari koje nebi mogli napraviti da ih recimo nemate.

Još jednom napominjem da su ovi bombončići besplatni za po doma tj. za njih morate (ili ne morate, kako se uzme) izdvojiti cifru od ukupno NULA šarenih papirića.

• • •

1. PhotoFiltre

PhotoFiltre (savjet autoru: promijeni naziv, lakše će te uočiti tražilice) ima sve osnovne mogućnosti za rad sa sličicama. Neću sad opisivati koje su sve to jer svatko tko je bar jednom pokušao povećati airbagove svoje omiljene glumice zna o kojim se alatima radi. Glavni mu je nedostatak neposjedovanje layera, ali svakom čovjeku koji želi nabrzinu tri piksela prebojati u crveno takve stvari niti ne trebaju. Instalacija je samo 1.6 megabajtića.

(U njemu je napravljena umjetnička slika s počekta posta koju sam nazvao "Čovjek koji je ošamario komp jer mu se pola sata nije htio spojiti ne Internet". Wallpaper varijantu šaljem na e-mail ako netko slučajno zatraži.)

2. Paint.NET

Stvar je u početku krenula kao zamjena za standardni Microsoft Paint kojeg možete pronaći tamo negdje u Start meniju. Paint.NET je već napredniji program za uređivanje slika, ima layere i te neke alate, a podržava i pluginove. Nedostaka mu je, ofskroz, što za svoj rad traži NET Framework koji se još uvijek ne nalazi na svim Windows mašinama, ali nije problem posrkati tih 20 i nešto megabajta sa službenih stranica. Uzet će vam cca. 16 mega na disku.

3. GIMP

GNU Image Manipulation Program je krenuo s tamo nekih unixolikih sustava da bi kasnije završio i na Windowsima, ali i tamo nekim Mac OSovima koje gura onaj bradonja koji gura i iPhone. GIMP je za prosječnog korisnika pomalo čudna ptica jer gura filozofiju otvaranja mase prozora, umjesto da sve radiš u samo jednom, tako da će u početku biti stranac, ali s vremenom se naviknete na te njegove fore. No, izgleda da se situacija na tom polju poboljšava tako da je otvoren i blog na kojem možete nabijati sugestije što se korisničkog interfejsa tiče. Trenutna verzija je nekih 8 mega plus još 5 za GTK bez kojeg ne radi. Pluginovi i sitna podrška za vektore uključeni.

4. Inkscape

Ovaj je za vektore, krenuo je isto s nekih Linuxa, ali isto je završio i na Winu i Macu. Aktivno se razvija i posjeduje niz mogućnosti koje sad opet neću nabrajati, ali recimo samo to da je dostatan za izradu cjenika i sličnih stvari za koje se programi takve namjene i koriste. Instalacija je preko 20 megabajta, dakle morat ćete opet obrisati dragocjenu kolekciju obnaženih djevojaka u izazovnim pozama. Ili možda tek samo onaj film kojeg iz ne znate više razloga čuvate na disku, a dali ste mu ime PolitičkiGovori, čisto da na njega ne klikne netko od ukućana koji ga slučajno pronađe.

5. XnView

Besplatan preglednik slika. Ne nužno samo slika iz one kategorije. Podržava gomilu formata, čita i audio te video. Preveden je na tamo neke jezike, pa čak i na službeni jezik ovog bloga. Prikazuje metadate, može napraviti slideshow, ali i toliko potrebite operacije na slikama koje znaju jako zatrebati poput vertikalnog ili horizontalnog okretanja slike, rotiranja slike ili kropanja nekog dijela iste. Deset mega diska je mala cijena za instalaciju ovog preglednika.

• • •

Taaaako. Znate li možda za još neki dobar gfx programčić kojeg sam trebao spičiti na ovu listu?