Skip to the main content
Arhiv za 12 mjesec 2012. godine
[] 22. prosinca 2012.

Na pitanje zašto svijet nije završio jučer, 21. 12. 2012. godine, NASA je dala odgovor u obliku kratkog video zapisa koji je objavljen deset dana prije tog datuma. Saznajte ponešto o drevnom "proročanstvu", mayanskom kalendaru, datumu Velikog praska i mogućim svemirskim prijetnjama.

YT video, 4:21


(via)

Nastavak

[] 21. prosinca 2012.

Posljednji zapis vezan uz naj teme i pojmove u 2012. godini rezerviran je za Facebook. Za razliku od prošle godine kad je napravljen Memology 2011, ovaj put pregled je drugačiji te složen samo za neke države, bez globalnog, ali uz dodatak novog osobnog pregleda godine.

Dakle, najpopularnije na Facebooku u 2012. za SAD, s naj tri stvari u svakoj od 11 kategorija:

1. Događaji

1. US Presidential Election
2. Superbowl XLVI
3. Death of Whitney Houston

2. Pjesme

1. We Are Young (feat. Janelle Monáe) - Fun
2. Somebody That I Used to Know - Gotye
3. Call Me Maybe – Carly Rae Jepsen

Ostale kategorije slijede...

Nastavak

[] 20. prosinca 2012.

Fino napravljena video kompilacija igraćih naslova koji su izašli 2012. godine. Tu su Halo 4, Diablo 3, Far Cry 3, Dear Esther, Dishonored, Fez i druge igre, veliki hitovi, ali i indie naslovi, ukupno 35 komada. Ako nema vaše, ne znači da nije među najboljima, kaže autor.

Popis igara ispod videa na tubama.

YT video, 1:57


(via)

Nastavak

[] 19. prosinca 2012.

a blocky Christmas

a blocky Christmas je logička igra u kojoj je potrebno jednostavne figure dovesti iz početne u završnu poziciju. Igrač je u ulozi namagnetizirane zvijezde, ukupno ima 16 razina, svaka slijedeća je naravno teža, a tipke sa strelicama za kretanje i razmaknica za otvaranje novog nivoa su sve što vam treba od kontrola.

Za igru klikni ovu poveznicu.


(via)

Nastavak

[] 18. prosinca 2012.
[] 17. prosinca 2012.

Prije nekoliko mjeseci, u srpnju ove 2012. godine, ekipa se hidroavionima spuštala u zabačena područja Aljaske i čamcima obilazila nedirnutu prirodu. Iz snimaka s putovanja napravljen je ovaj lijepi video. Brza voda, medvjedi, pecanje, rafting i ribe koje same skaču u usta.

YT video, 3:58


(via)

Nastavak

[] 15. prosinca 2012.

Hartverdrahtet

Iako smo već pošteno ušli u 21. stoljeće u kojem memorijskog prostora ima za bacanje na bezbroj forwarduša i videa lol-mačaka, ekipa još radi majstorije u izvršnim programima reda veličine nekoliko kilobajta, u ovom slučaju 4 (slovima: četiri).

Ovaj put osvrnuo bih se na jako dobar demo koji se zove Hartverdrahtet, što god da to značilo. U samo četiri kilobajta smješteno je nekoliko lijepih animacija, a sve je popraćeno laganom pozadinskom glazbom. Obavezno pogledati.

Za pokretanje su potrebni Windowsi, može i XP, te neka novija grafička kartica. U ZIP datoteci nalazi se nekoliko verzija, pa birajte onu koja vam odgovara tj. koju može vaša grafička kartica zavrtjeti. A ako se iz nje pojavi crni dim, ne krivite mene, nisam ja to pravio.

Traje 3 minute. Za izlaz pritisnite tipku ESC.

Nastavak

[] 15. prosinca 2012.

Još jedna verzija nedavno spomenutog videa "Glupi načini za umrijeti": kako NE umrijeti u videoigrama? Tu su likovi iz igara Assassin's Creed, Mario Kart, Portal, Sonic, Team Fortress 2, Tetris i drugih poznatih naslova.

Ako vam trebaju riječi pjesme, one se nalaze ispod videa na Jubitu.

YT video, 3:05


(via)

Nastavak

[] 15. prosinca 2012.

Citizen Abel: Gravity Bone

Besplatna videoigra Gravity Bone kratkotrajna je ali nezaobilazna zabava ako imate Windows računalo. Ta domišljata akcijska avantura iz prvog lica jednostavno je toliko dobra da ćete zamalo zaplakati kad zaista prerano dođe kraj.

Izdana sad već daleke 2008. godine igra je pogonjena starim Quake 2 mehanizmom koji na starim i novim strojevima radi besprijekorno. Veličina datoteke koju ćete skinuti je 25,5 megabajta. Nema instalacije, raspakirajte ZIP arhivu negdje na disk i fino pokrenite stvar.

Nastavak

[] 15. prosinca 2012.

Popularity Table of the Elements
(source)


Nadahnut sličicom poznatog web stripa XKCD u kojoj je autor napravio "kalendar značajnih datuma" u kojem je važnost pojedinog datuma proporcionalno broju pojavljivanja u knjigama na engleskom jeziku od 2000. do danas, autor ovog periodnog sustava elemenata zbrojio je prosječan broj rezultata koje mu je Google dao za svaki kemijski element. Rezultat je periodni sustav popularnosti elemenata u kojoj je veličina fonta kojim je ispisana oznaka za element ovisan o broju rezultata na tražilici.

Nastavak