Skip to the main content
Arhiv za 08 mjesec 2013. godine

30.08.2013. 0

50 Things a Geek Should Know

Znate li kako ide vulkanski pozdrav? Gdje se nalazi istina, po Mulderu? Kako dići komp s USB-a? U kojem gradu se održava najveći Comic Con? Što je to 127.0.0.1?

Popis pedeset stvari koje svaki geek mora znati u obliku infografike ujedno je kviz znanja - brojite točne odgovore, a na kraju pomoću zbroja i tablice na dnu provjerite koja ste razina poznavatelja nevažnih, važnih, važnijih i najvažnijih informacija.


(via)

29.08.2013. 1

Vrlo poučan video koji pruža mnogo informacija o Sunčevom sustavu, Suncu i planetima, mjesecima, vanjskom i unutarnjem pojasu asteroida, veličinama, masama, lokacijama, rotacijama, evolucijama, revolucijama itd.

Sve od Merkura do Neptuna. Pluton je još uvijek samo pas, sram ih može biti.

Video, 7:21 (YouTube)


(via)

28.08.2013. 0

Twitter Tape

Za ispis poruka s Twittera na usku traku u stilu štampanja prije sto godina služi ovaj lijepi stroj koji izgleda kao rekvizit za steampunk filmove. Napravljen je od originalnih materijala - prilikom izrade nisu nastradali muzejski izlošci i/ili stvari iskopane na djedovom tavanu. Boja i računalo nepotrebni jer uređaj se direktno preko mrežnog kabla spaja na internet i svakih 30 sekundi provjerava ima li nova poruka za štampanje.

Obavezno ne propustite kratku video demonstraciju (1:22)


(via)

27.08.2013. 0

Crtice iz američke savezne države Utah koja se nalazi u planinskom području, posjeduje 5 nacionalnih parkova, spomenike, šume, stijene i idealne lokacije za snimanje kaubojskih filmova, a samo povremeno u kadar uleti automobil ili slučajni planinar - namjernik.

Video, 2:27 (Vimeo)


(via)

26.08.2013. 0

Listen to Wikipedia

Uređivanje članaka u stvarnom vremenu na Wikipediji, prikazano zvukovima te krugovima.

Tonovi ovise o veličini članka te smjeru promjene: da li se tekst povećao ili smanjio. Krug je bijeli ako je korisnik prijavljen, zeleni ako je anoniman, a iza ljubičaste boje krije se bot.

Iznad se nakratko pojavljuju naslovi članaka na koje možete kliknuti. Poveznice vode na stranicu s razlikama između nove i prethodne verzije članka.

Izvorni kod na Githubu (JS).

23.08.2013. 0

Runaway (Bjegunac) je kratki animirani film o nesporazumu između čovjeka iz osamdesetih i frižidera iz pedesetih. Lik se zove Stanley, a frižider Chillie. Studentski uradak. Samo tri i pol minute. Može i za djecu - nema nasilja i sličnog.

Video, 3:37 (Vimeo)


(via)

22.08.2013. 0

Sound of Pi

Kako zvuči broj Pi ako se znamenke pretvore u tonove tj. melodije provjerite na jednostavnoj stranici koja "svira" prvih 100,000 decimala te matematičke konstante. Svaka cifra ima svoj zvuk, a 1 i 0 dodatno mijenjaju boju teksta i pozadine. Javite ako dođete do kraja.


(via)

08.08.2013. 1

Kafići, pekare, arhitektura, muzeji, metro, ulična glazba... Video crtice s jednog puta u Pariz pokušavaju dočarati ono što se tamo kaže Joie de vivre ili joy of life, nešto kao "radost života" ili kako se to već naziva u današnjim udžbenicima.

Video, 3:20 (Vimeo)


Tagovi: #paris #pariz #video #vimeo

02.08.2013. 0

Tokyo Panorama
(image source)


Tokyo Tower Gigapixel Panorama je web destinacija na kojoj se nalazi ogromna panoramska fotografija glavnog i najvećeg grada Japana snimljena s Tokijskog tornja koji je visok 333 metara. Potrebno je imati instaliran Flash te miš kojemu radi lijeva tipka - za kretanje po panorami.


(via)