Skip to the main content
Arhiv za 07 mjesec 2016. godine
[] 8. srpnja 2016.

Six Degrees of Music Separation

Teorija o šest stupnjeva glazbene razdvojenosti tvrdi da se bi bilo koja dva glazbenika u svijetu mogu povezati preko najviše pet veza: glazbenik 1 je surađivao s glazbenikom 2 koji je uzeo zvukove glazbeniku 3 itd. Unesite njihove imena i pritisnite "enter". Većinom se dobe dva stupnja, probajte odgonetnuti više.


(via)

Nastavak

[] 8. srpnja 2016.

"Kiefer Technic Showroom" ime je poslovne zgrade tj. izložbenog prostora s dinamičnom fasadom koja mijenja unutrašnje uvjete i klimu, a istodobno omogućava kontrolu aluminijskih panela koji čine vanjske zidove.

Video, 3:21 (YouTube)


(via)

Nastavak

[] 6. srpnja 2016.

CSS3 Aquarium

CSS3 akvarij s animiranim mjehurićima i jednim žiteljom, lijep uradak napravljen bez ijedne linije JavaScripta, samo pomoću web elemenata te CSS3 animacija i transformacija. Radit će dakle ako isključite JS te osvježite stranicu. Klik na "Edit" gore desno za uvid u izvorni kod.

A probajte zaviriti i u nekoliko JS efekata ali napravljenih pomoću CSS-a.

Nastavak

[] 6. srpnja 2016.

Nakon gotovo petogodišnjeg putovanja svemirska letjelica Juno, koju je NASA lansirala 11. kolovoza 2011. godine, stigla je u orbitu oko Jupitera gdje će provesti sljedećih 20 mjeseci. Za to vrijeme obići će planet 37 puta prilikom čega će 7 znanstvenih instrumenata napraviti mnoga mjerenja glede porijekla, strukture, atmosfere i magnetosfere.

Sagorijevanje od 35 minuta koje je usporilo letjelicu za potrebnu orbitu nakon putovanja od 2,800 milijuna kilometara imalo je odmak od samo 1 sekunde, ali to neće imati utjecaja na obilaske oko Jupitera.

Koliko je ovo bio i još uvijek jest težak pothvat pogledajte u promotivnoj video-najavi.

Video, 2:08 (YouTube)


(via)

Nastavak

[] 5. srpnja 2016.

Map of Bitcoin

Sigurno znate za Bitcoin i Litecoin, no jeste li čuli za razne druge valute koje su krenule iz Bitcoina? Za lakše snalaženje evo karte, zapravo vremenske linije (nastanka) raznih kriptovaluta. Klik na narančaste kružiće za više informacija o svakoj.


(via)

Nastavak

[] 5. srpnja 2016.

Britanski zabavljač Tom Scott, čije smo video priloge već objavljivali, ovaj put priča o kilogramu koji se čuva u državnom labosu, a "istovjetan" je međunarodnom prototipu u Parizu. Problem zbog kojeg original s vremenom postaje teži ili lakši moguće je riješiti na dva načina: jedan je skuplji, a drugi malo manje skup.

Video, 3:45 (YouTube)


(via)

Nastavak

Visual 6502

Visual 6502 je simulator poznatog procesora u HTML5 i JavaScript varijanti. Procesor su nekad davno u računalima koristili Acorn, Apple, Atari i Commodore. Pročitajte upute, probajte naprednu verziju i pijte puno tekućine, vruće je vani za popiknuti se.


(via)

Nastavak

[] 4. srpnja 2016.

Zov avanture (The Leafcutter, u vrlo slobodnom prijevodu) je kratki crtani film, zapravo animirana reklama, o mravu koji jednog dana ispadne iz tempa kolonijske svakodnevnice te se odvaži krenuti u svijet...

Video, 2:15 (Vimeo)


(via)

Nastavak

[] 1. srpnja 2016.

2048

Tko još nije probao igru 2048, popularnu prije dvije godine te kloniranu na raznim stranama? Autor igre, Gabriele Cirulli, je izvorni kod stavio u Otvoren, MIT licenca, a originalnu verziju možete naći na njegovoj Github stranici.

Cilj igre? Pokušajte napraviti što veću sumu brojeva koristeći tipke za kretanje. Preporučujemo verziju za mobitel (Android, iPhone) koju možete furati na plažu.

Nastavak

[] 1. srpnja 2016.

Evo, za promjenu, jednog TED videa u kojem lik koji nema ni 20 godina priča o dalekim galaktikama, nakupinama, klasterima i što možemo naučiti iz njih: veliko, vruće, malo i čudno. Pogledajte, samo šest i pol minuta ima.

Video, 6:43 (TED)

Nastavak

‹‹ 1 2 3 4