Skip to the main content
Arhiv za 07 mjesec 2018. godine
[] Petak, 20. srpnja

Web game Drench

Odgovor na pitanje je li igra Drench zaista najjednostavnija web igra kako podnaslov ove stranice kaže, ostavljamo čitatelju. No, igra zapravo jest jednostavna: cilj je klikanjem obojati cijelu ploču u jednu jedinu boju. Počinjete u gornjem lijevom kutu. Na prvoj razini imate 30 poteza, nakon toga po jedan manje. Je li već počeo vikend?

Nastavak

[] Petak, 20. srpnja

Majstor glazbenik demonstrira sviranje bas-gitare, od težine 1 do 10. Plus razina 11 za velemajstore. Jednom su meni dali gitaru u ruke da probam nekoliko nota. Sjećam se kako su se gnjevno lovili za uši, je li to znači da sam super svirao? Samo pitam. Davie504

Video, 2:00 (YouTube)

Nastavak

[] Četvrtak, 19. srpnja

Wordtsar

Davno prije Microsoft Worda i OpenOffice Writera apsolutni vladar programa za pisanje bio je WordStar. Prvo je bio napravljen za CP/M, a kasnije prebačen na MS-DOS. Navodno i G.R.R. Martin, autor Igre prijestolja, za pisanje koristi WordStar verziju 4.

WordTsar je neslužbeni klon WordStara za 21. stoljeće, prilagođenog današnjim računalima, što znači da će eksperimentalno raditi na Linix i Windows sustavima, a u pripremi je i Mac OS verzije. Možete probati: verzija za Win je 22M. Skine se i pokrene, bez instalacije.

Ja sam već počeo pisati svoj prvi roman. Ima puno krvi, seksa i bitcoina. Ostanite u tijeku.

Nastavak

[] Četvrtak, 19. srpnja

Kratki fanovski film Uncharted oživljava atmosferu istoimene serije videoigara. Ako nemate PlayStation, to je nešto kao Indiana Jones, ali u modernom dobu. U ulozi glavnog protagonista nalazi se Nathan Fillon (Firefly, Castle). Je li previše nadati se da je ovo uvod u nekoliko dugometražnih filmskih nastavaka? Nathan Drake je faca! :)

Video, 14:49 (YouTube)

Nastavak

[] Srijeda, 18. srpnja

Where's the Pixel?

Da vidimo je li vam monitor čist: Gdje je točka je vrlo jednostavna ali jako zabavna igra u kojoj je cilj na praznoj web stranici naći tamnu točkicu. Što je dosta teško ako dugo niste obrisali prašinu s monitora. Stvarno, kad ste to zadnji put učinili? Koje godine?

Nastavak

[] Srijeda, 18. srpnja

40% plastike koristi se za pakiranje. Do sad smo proizveli 8.3 milijarde metričkih tona plastike. Oko 80% plastike se niti ne reciklira niti ne uništava. 8 milijuna tona godišnje plastike završava u oceanima. Pogledajte jako dobar video o problemu plastike. Kurzgesagt

Video, 9:01 (YouTube)

Nastavak

[] Utorak, 17. srpnja

PureText

Znate li onu situaciju kad kopirate tekst iz Worda u e-mail klijent, a veličina slova potpuno kriva? To ispravlja jedan mali ali učinkovit program, u rangu onih kakve smo nekad znali predstavljati na ovom blogu. Dakle, PureText "čisti" tekst u clipboardu (međuspremniku?) tj. makne dimenzije fontova iz njega tako da je tekst koji kopiramo iste veličine kao ostatak poruke.

Veličina oko 100 kilobajta, nema instalacije, od XP do Win 10, za 32 ili 64. Vrlo korisno.

Nastavak

[] Utorak, 17. srpnja

Upečatljiva melodija iz poznate igre Super Marios Bros, odsvirana na Floppotronu, hardverskom orkestru u kojem instrumente sviraju stari tvrdi diskovi, disketni pogoni i štampači. Floppotron je napravio Pawel Zadrozniak. Izgleda da mu ne smeta prašina. ;)

Prethodno: Eye of the Tiger (2:05) i Ghostbusters (2:24).

Video, 1:40 (YouTube)

Nastavak

[] Ponedjeljak, 16. srpnja

Quirk DIV

Jedan HTML DIV element koji u svakom web pregledniku izgleda drugačije, ali dobro, situacija i jest neobična, moramo priznati:

div {
outline: inset 100px green;
outline-offset: -125px;
}

Izvesti ovako nešto nije fora ako imate na raspolaganju JavaScript i/ili koji kilobajt CSS-a, ali u 4 linije je nešto vrijedno spomena.

Dodatni štos je da ga i email klijenti drugačije prikazuju. Dobrodošli u devedesete. :)

Nastavak

[] Ponedjeljak, 16. srpnja

Prvo trebaš rezervirati dobar komad slobodnog vremena za izradu mačjeg labirinta u dnevnoj sobi. Onda moraš nabaviti mačku koja će htjeti lutati i tražiti izlaz. I na kraju ti treba mnogo potrošenih sati snimanja jer ne vjerujemo da su ovo napravili u jednom potezu.

Video, 3:17 (YouTube)

Nastavak

1 2 3 ››