Skip to the main content
[] 28. siječnja 2009.

Call of Duty: World at WarNakon fakat odlično urađenog prethodnog nastavka pod podnaslovom Modern Warfare očekivalo se da će Ubisoft dalje štancati samo Call of Duty naslove u kojima se odvija radnja u moderno vrijeme. To se još nije dogodilo jer World at War nas ponovo vraća na žarišta Drugoga svjetskog rata. (Bilo je čak i nekih šuškanja o ratu u bliskoj budućnosti što bi bilo loše jer COD serijal nikada nije bio znanstvena fantastika.)

Peti nastavak igre (zapravo četvrti na PCju jer trojka nikada nije izašla za Windowse, ili neki veći ako pribrojimo neloše ekspanzije) odvija se dakle opet na ratištima do sad najvećeg rata u povijesti. No, to ne znači da se ponavlja stara igra: scenariji su svježi, lokacije nove, ideja još uvijek ima i igraču koji krene igrat ovaj FPS neće biti dosadno.

• • •

Misije nisu dugometražne, radnja skače s Europskog fronta na Pacifik i natrag. Europske dijelove rastura pripadnik Crvene Armije Dimitri Petrenko, a Tihooceanske bezimeni američki marinac pod prezimenom Miller. Misije su raznolike i u načelu nisu teške. Jer neke djelove ćete sigurno prolaziti više puta uz šarene popratne psovke, ali cijelu igru možete završiti preko vikenda jer je prekratka kao i prethodnik. (Curi možete reći da ste prehlađeni i da vam treba do nedjelje navečer da se oporavite.)

Call of Duty: World at Wat Screenshot 1

Teži dijelovi nebi bilo toliko teški da su checkpointi savršeno izbalansirani. Ali kako nisu nekoliko puta ćete se vraćati više stotina metara unatrag. Posebno prema kraju igre, kako ona postaje sve teža. Ali u tome je gušt igre, strah od ponavljanja tjera vas da se više trudite.

Mudro složena grafika skriva činjenicu da je ovo linearna igra. Dobro, neprijateljske topove i bunkere ne treba dizati u zrak po strogo određenom redu, ali i dalje je to onaj stari dobri Call of Duty gdje nema preskakanja: orijentiraš se prema stelici na kompasu i nabijaš.

Call of Duty: World at Wat Screenshot 2

Grafika u igri je, jasno, i dalje sve bolja i bolja. Posebno voda, samo šteta što se ne koristi puno. A u ovom nastavku dolazi i puno vatre. Dosta je ognja na nekim misijama, posebno onih koje stvaraju bacači plamena. Obratite pažnju i na smeće u zraku tj. stare novine koje lete po gradu jer ih nitko ne želi čitati.

Ovdje moramo uputiti i veliku kritiku: World at War se vrti na malo poboljšanom engineu prehodnog nastavka. A prethodnik je radio na mnogo slabijim mašinama. Dok ovaj Call of Duty traži grafičku karticu koja ima najmanje Pixel Shader 3. Zašto nisu omogućili da se ova igra igra na istim strojevima na kojima se vrtila četvorka?

Kontrole su jednake kao i prije. Iste one koje se vuku još od prvog nastavka. Mogli su ih ipak malo unaprijediti, ponegdje fali preskakanje balvana i neki slični potezi bolje fleksibilnosti, kako već imaju druge igre danas. Ali polako, COD nikad nije bila igra skakanja neko osvajanja korak po korak, puzanja i korištenja objekata u arhitekturi i prirodi u cilju zaklona od neprijateljske vatre.

Call of Duty: World at Wat Screenshot 3

World at War prati i povećana količina nasilja (tzv. gore). Prije su neprijatelji padali kao da ste ih pogodili u paintballu, ali sada je sve krvavo: na tlu nalazite na vanjske dijelove ljudske anatomije, a povremeno su tu i lokve crvenih nijansi koje nisu nastale od prolivanja bočica boje lokalnih slikara na okupiranim područjima.

Tijekom učitavanja slijedećeg nivoa gledamo i slušamo prigodne animacije i komentare o bojištima popraćene autentičnim crno-bijelim snimkama iz povijesti. Kad sam pričao o Modern Warfare pohvalio sam pametno riješeno učitavanje uz koje jedva da osjetiš pauzu u akciji. U ovom nastavku im to baš i nije uspjelo, često se sve to odvrti prije nego što se sadržaj do kraja učita, pa još uvijek gledamo tu opaku crtu koja je indikator postotka učitanosti sadržaja koji slijedi.

Call of Duty: World at Wat Screenshot 4

U igri ćete prepoznati glasove dvojice poznatih glumaca. Kiefer "24" Sutherland je narator događaja na Pacifiku, a Gary Oldman onih na ruskim dijelovima. U slijedećem nastavku mogli bi staviti Chucka Norrisa ili Steven Seagala.

Što se tiče multiplayera Call of Duty: World at War donosi nekoliko novosti. Tu je kooperativni način igranja, možete s frendom (split-screen na konzolama) rješavati misije offline, a ako ste četvorica i tražite mali odmor od bele (svaki petak kod Štefa u vinogradu) možete se naći online i derati po entitetima.

Standardni multiplayer načini igranja (njih šest) su i dalje tu. Plus na nekim levelima možete ući u tenk te iz njega nabijati po ekipi. Jedino pitanje je da li će ovaj nastavak na online serverima istisnuti COD4 koji je još uvijek vrlo popularan.

Šećer na kraju je dodatni specijalni zombie level. Vas do četvorica u kooperaciji protiv horde neživih. Ne tako dobro kao u Left4Dead, nego jednostavno branite teritorij od nemrtvih, skupljate novac za nova oružja i tako to.

• • •

Zov službe: Svijet u ratu. (Za PC, DS, PS2, PS3, Wii i Xbox 360.)

Ocjena: 9/10. Jedna od najboljih single-player WW2 pucačina do danas.


PS. Slijedeće godine izlazi nastavak četvorke koji se odvijala u moderno doba. Radnja se nastavlja. Čekamo.