Skip to the main content
[] 3. VIII. 2005.

Digital FortressPrije opravdano razvikanog Da Vincijevog koda Brown je servirao ovaj tehnotriler koji nam ilustrira probleme Velikog buraza koji nas gleda. Od velikog hi-tech podruma u SAD-u, preko Španjolske do tajkuna u Tokiju radnja se vrti oko neprobojnog algoritma za šifriranje podataka i toga koliko daleko su neki spremni ići da prijeđe u njihove ruke.

Najjača vladina organizacija (koja je zadnja postala poznata javnosti) posjeduje superkompjutor koji je sposoban u kratkom vremenu dešifrirati bilo koju kriptiranu poruku. (Packe onima koji nisu gledali dokumentarac o Echelonu.) Što je u redu (tj. nije) sve dok se ne pojavi netko s neprobojnim algoritmom i osobnim motivima protiv NSA-e (No Such Agency).

Domaću zadaću je odlično odradio (onu prije pisanja romana) tako da ne priča nebuloze poput nekih vikend-pisaca. S druge strane, iako se radnja vrti oko kompjutorske sigurnosti i kriptografije roman je vrlo čitljiv i koji nisu tehnonadareni. Ima tu okretanja radnje nakon kojih se pitaš tko je frend, a tko neprijatelj. Profesionalni ubojica, bježanje, konspiracija. Svega tu ima, zajedno uklopljenog tako dobro da je teško odložiti Utvrdu prije THE END-a. Zato sam je riješio u komadu. Podočnjaci kao lubenice, kava u venama, standardno.

Pročitajte. Zašto? Zato:
- ŽENE: Ima ljubavna priča.
- MUŠKARCI: Ima i seksa.