Skip to the main content
[] 26. studenog 2008.

Doom logoDoom nije bio prva prava "rasturaš iz prvog lica" igra (bio je to Wolfenstein 3D), ali je bio pucačina koja je najviše nabila temelje FPS žanra.

Napravljen je daaavne 1993. godine i pionirizirao je 3D grafiku, umreženo igranje i custom mape. Zbog te igre kupovale su se zvučne kartice i gasila svjetla u sobi radi potpunog doživljaja atmosfere koju je donosila.

Radite li listu deset naj igara svih vremena napravili ste totalni promašaj ako Doom nije među prvih pet.

• • •

Igra je napravljena za tadašnji MS DOS i nerijetko ne funkcionira na današnjim Windowsima bez bar malo dodatnog kemijanja pomoćnim programima ili brijom na neku konverziju koja eto baš i nije kao original.

Tako da za pravi doživljaj onog iskonskog Dooma nije bilo dovoljno imati original koji se jednostavno pokrene pod današnjim Windowsima.

Do prije par dana.

Ekipa poznatog Flash portala Newgrounds ovih je dana napravila vrlo dobru konverziju Dooma koji se vrti u običnom browseru u kojem je instaliran plugin za najnoviji Flash.

Doom Screenshot 1

Da, potrebno je imati Flash 10. Ako do sada niste s devetke prešli na njega evo vam razlog da to učinite.

Osim glazbe i par zvučnih efekata ovo je isti onaj Doom za kojim smo plakali devedesetih godina kad još nismo imali dovoljno jaki PC da ga pokrenemo. (Sjećam se kako smo se okupili kod frenda i u mraku gledali kako igra.)

Doom Screenshot 2

Igra je vrlo igriva, osjećaj na tipkovnici je tu (tada nije bilo miševa), neprecizno upravljanje, kockasta grafika, ma do jaja.

• • •

Ali to još nije sve: uskoro možemo očekivati pojavu drugih starih dobrih klasika u Flash varijanti.

Tehnologija kojom je Doom prebačen na web zove se Adobe Alchemy. Radi se o toolkitu kojim se C/C++ source (Doom je davno postao open source) može prebaciti u Flash kod.

Dakle, ekipo, prvo trebate prebaciti druge dvije igre koje su temeljene na Doomu: Descent (1995.) i Duke Nukem 3D (1996.).

(Ako prebacite ovaj potonji možda će Duke Nukem Forever prije izaći.)

A sad me ispričajte, idem razvaljivati čudovišta.

Samo da dođem do motorne pile. Sve nakon toga je čista poezija.