Skip to the main content
[] 10. VIII. 2009.

tr.imPrije nekoliko mjeseci digla se prašina oko servisa za skraćivanje URL adresa.

Da se podsjetimo: pojavom Twittera i sličnih servisa koji dozvoljavaju mali broj znakova u poruci porasla je popularnost TinyURL, Skrati.net i ostalih servisa koji omogućavaju da link ili linkovi još uvijek stanu u poruku. (A nije problem ni utipkati niz od par znakova ako se baš mora.)

Jedno pitanje koje se postavilo je što ako se servis iznenada ugasi? Što sa svim tim linkovima koji će voditi na 404, tj. stranica nije pronađena? Ili, vjerojatnije, na neku stranicu koja će biti nabildana reklamama i bannerima koji nemaju veze sa sad bivšim linkom?

Jedna takva situacija se upravo pojavila: tr.im, jedan od poznatijih servisa za skraćivanje web adresa, pokrenuo je svoje gašenje.

• • •

tr.im je bio lako pamtljiv i nemali broj korisnika koristio ga je kao primarni alat za tu svrhu. No, web adrese se više ne mogu skraćivati preko njega, umjesto forme za unos tamo je sad poruka tipa sorry ekipa ali nema više.

tr.im is down

Nema se dakle para, servis ne donosi nikakvu zaradu i do sad se nije našla nikakva žrtva koja će kupiti cijelu stvar (što je nerijetko cilj raznih web startupa).

Servis će preusmjeravati postojeće linkove do 31. 12. 2009. a onda nema više.

Sad samo fali da domenu uzme neki porno trgovac i postavi nepoćudni sadržaj iza tone linkova.

Dakle, što čekate? :)