Skip to main content

U znanstvenofantastičnim serijalima pod Star Trek kapom prikazana je turbo jednostavna sinhronizacija. Onaj klempavi Spock ili bljedoliki Data se vrate s terena (tzv. away mission), nevino stave PDA digitron negdje na pult, a brodski komp automatski sve sinhronizira. Nema preglednika datoteka, nema ružnog file managera, nema stiskanja tipke COPY i beskonačnog odgovaranja na pitanja "Jeste li sigurni?".

Korak prema toj fleksibilnosti je ovaj stolić kojeg je Microsoft vrlo nedavno predstavio. U biti imaš stol za kavu pivo koji je istovremeno interaktivni display osjetljiv na dodir (i uređaje) i koji ti tako pojednostavljuje za običnog korisnika komplicirane svakodnevno potrebne radnje da je to milina. Pogotovo kad je ta kompanija u pitanju. :-)

• • • • •

Na demonstracijama stvar dobro izgleda. Čak imaš želju da odeš u dućan s komp opremom i odmah uzmeš 3 komada, jedan za dnevnu sobu, jedan za podrumsku prostoriju namijenjenu samo za muške fešte (ma znate, bela i to, onaj kutak gdje žene nemaju pristup) i još jedan za rezervu, ako slučajno netko prolije pivo po nekom od prva dva i time sprži kompletan hardveraj.

Tako dakle sjedaš za stol (ako si prethodno mijenjao ulje na motoru ili lanac na biciklu ili kopao nosetinu obavezno operi ruke) i vučeš prste po površini, a kad tamo ekran fakat reagira i slijedi te u stopu, tj u šaku: pomičeš datoteke, zumiraš fotografije, razvlačiš direktorije, vrtiš videoklipane i tome slično.

A imaš li kojim slučajem i neki uređaj (mp3 player, fotoaparat, bežični hard...) možeš ga staviti na stol koji se odmah detektira i omogućuje ti da kopiraš s njeg i na nj. (Pri čemu, po starom dobrom običaju, spravica mora biti MS kompatibilna, dakle Zune je u startu podržan, a pitanje je recimo da li će i iPod biti).

Prvo pada na pamet primjena u strategijama tipa Command and Conquer (Tiberium Wars je prava stepenica u razvoju C&Ca, ali pazite: dosta se psuje prilikom igranja) ili Starcraft (gameplay klipovi nadolazeće dvojke dobro izgledaju, Zerga ćemo satrat, a Protos ima da nam čisti cipele) gdje moraš upravljati s gro likova / grupa / satnija / whatever. Jer, ipak, puno si brži s prstima koji skoro pa lete po ploči nego s jednim običnim šugavim mišem kojeg moraš micati ko konj i pritom na u piksel pogađati ekran i još opaliti po tastaturi da mu kažeš šta da radi.

Već danas pripremite kremu za ruke.

Loša vijest je da ovo odmah moramo na neko vrijeme zaboraviti jer je, prema najavama, cijena toliko paprena (feferoni uz chili papriku) da će si to moći priuštiti samo debeli novčanici pa će tako biti samo na javnim mjestima tipa megadućani ili provajderi u čije ćemo uređaje blejiti kad ćekamo u repu prilikom plaćanja telefonskih i inih računa.

Što i nije tako loše jer do trenutka kada postane jeftin će valjda izaći dovoljno Service Packova da nam usred pregledavanja najnovije porno kolekcije ne izleti nekakva nerazumljiva poruka o greški ili, pogotovo, plavi ekran smrti.

I zamisli primjenu u birtiji: šank ti vodi dnevnik koliko si popio, na kojem dijelu istog si jučer jučer stajao, koliko si mjesečno konzumirao i potrošio i to. A ako slučajno padne koja prigodna oklada - u sekundi na njemu pokreneš browser i potvrdiš ekipi da je taj političar imao toliko, a ne onoliko mandata.

PS. Valjda neće završiti ko Bob.

1
Komentari

Hi hi hi :) zabavan post ...
Slican koncept je predstavljen i na jednom od proslih TED-ova, OK, ova sinhronizacija sa Zunetom je pljuga ... sto je tu specijalno? To valjda vrijedi za sve MS kompatibilne i WiFi, BlueTooth kompatibilne naprave ...

Surface computing has arrived ... OMFG, ooo kako vidim da ce i ovo uspjet zajebat :) A i zanima me hoce li raditi three finger salut na tom cudu?

2

Mislim da neće završiti kao MS Bob, jer ovo ne razvija samo MS, niti su oni prvi počeli razvijati taj koncept, ima još ekipe koja brije s tim. Trebao si staviti i onaj link na youtube koji sam ti poslao prije par dana, nemam ga sad više pa ga ne mogu ubaciti...

Sučelje i način rada s računalom su super, a što se tiče mazanja prstiju, naši prsti su dovoljno masni i glatki da neće bit potrebe za tim...

3

aha.. i ne samo to! Danas je Blue Moon noć ;) :)

4

Blue Moon? Your point escapes me...

5

Once in a Blue Moon ! Ever heard of a phrase?

Radi se o poslovično rijetkom događaju... tempirati izlazak novog proizvoda na takav dan lukav je marketinški potez koji može donijeti dodatni publicitet...
;) :)
Ako te stvarno zanima, pokreni omiljenu tražilicu pa nauči više..

6

A, tako... Ne znam ni za sve domaće izraze, kamoli za strane. Al, učimo dok smo živi... :)

7

evo malo o blue moon-u

http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/moon/3304131.html

Dodaj komentar
Ime:
e-mail:
WWW:
Izračunaj: 4 + 4
Komentar: