Skip to the main content
[] 7. lipnja 2007.

NetscapePoneki namjernik koji Internetom surfa od sredinom devedesetih (te čak prije) sigurno će se sjetiti Netscape Navigatora koji je tada bio de facto diktator među web browserima.

Do svoje četvrte verzije bio je nešto što nije imalo baš nikakve alternative što se tiče programa za pristup webu te još nekim sitnima servisima (ftp...).

A onda je došao Internet Explorer koji je ubrzo postao standardni (besplatni tj. "besplatni") dio Windowsa i tu je počeo nagli kraj jednog lijepog druženja s jednom pristojnom aplikacijom.

Kako je web postajao sve popularniji tipičan korisnik (civil) je koristio ono što mu je najbliže, a tu je IE inkomponiran u Windoze bio jedini (najlakši) izbor.

Uostalom, još je mnogima danas Internet Explorer i web (pa čak i cijeli Internet) jedna te ista stvar.

(Iako u zadnje vrijeme i tu ima pomaka na bolje: Firefox uzima sve veći dio kolača, Opera je totalni zakon na mobitelima i recimo na Wii, Safari se popravio itd.)

Za totalni pad Navigatora nije kriv samo IE, nego i Netscapeova filozofija. Papci su, naime, u kritičnom trenutku odlučili napisati cijelu stvar ispočetka i time si sami sebi pucali u nogu. Programski kod je, iako pun salate i šampionskih dijelova, zapravo odlično funkcionirao i mogli su ga postepeno dotjerivati, a ne potrošiti tri godine u kojima se i Internet i web vrlo promijenio, a konkurencija izdala niz novih featurea i slično.

• • •

Netscape je u međuvremenu izbacio kod u open source na čijim je temeljima nabrijan Firefox (i ostali produkti koje vrti Mozilla ekipa), pa je prodan (AOL), te je izbacio nekoliko verzija koje nisu naišle na neko prihvaćanje. Ko da su imale razloga.

Prije godinu dana Netscape je rebootao svoje stranice koje su postale community news portal. Nešto kao Digg, ali s ozbiljnijim pristupom i, naravno, puno manje korisnika. Tako da odnedavno imam taj izvor u svojem RSS readeru. I prije koji mjesec najavili su izlazak slijedeće verzije Navigatora.

I, eto, prekjučer (5.6.2007.) je izašao Netscape Navigator 9 Beta. Za Win, Mac i Linux.

I ne, nije ništa revolucionarno, ni jedan veliki razlog zašto biste nabili svoj sadašnji primarni browser i počeli koristiti NN. Ima tek nekoliko zgodnih detalja:

URL korekcija - na službenom blogu tvrde da ispravljaju 30ak najčešćih grešaka prilikom upisivanja URLa (iako yahooc.om i yaho.com nije ispravio)

News menu i In-browser voting - povezuje se sa spomenutim news izvorom.

Sidebar mini browser - link se može otvorit u sidebaru, korisno za split screen browsanje

Extension Compability - podržava Firefox 2 ekstenzije i skinove (ionako se ispod kože nalazi FF kod)

I zašto ga onda instalirati? Pa iz nostalginčnih razloga. Starac je ipak izmislio JavaScript (link je na video prezentacije Douglasa Crockforda iz Yahoo!a) i kolače (vrlo opširan tekst na Wiki).

A radi i BLINK tag. Isto onako čudno kako je to radila verzija 4.x. :)