Skip to the main content
[] 17. VIII. 2009.

NikopolChess boxing

Jeste li čuli za chessboxing?

Šahboks se organizirano igra od 2003. godine, a kombinira boksanje i šah. Dva protivnika naizmjenično igraju runde brzopoteznog šaha i boksa.

Pobjednik je onaj koji nokautira ili šah-matira protivnika. Ili ima sreće pa onom drugom istekne vrijeme za poteze ili se zamjeri sucu u ringu.

Sport se prvi put spominje u stripu Cold Equator kojeg je 1992. godine napravio francuski stripaš Enki Bilal.

Taj strip je zadnji dio veće cjeline pod nazivom Nikopol trilogija.

• • •

Nikopol trilogija

Godina je 2023. Nalazimo se u Parizu u kojem je nakon dva nuklearna rata diktatura na vlasti. Grad je podijeljen na bogate i siromašne, a vanzemljani su normalna stvar.

Kaos vlada i u medicini gdje se genetičke tehnologije i anatomske nadogradnje uvelike koriste.

Glavni lik je Alcide Nikopol koji se nakon 30ak godina budi iz hibernacije u orbiti na koju je bio osuđen zbog dezertiranja.

Iznad grada lebdi piramida u kojoj se nalaze egipatski bogovi koji su ovdje s razlogom...

Film Immortal

Immortel (ad vitam) poster

Prema stripu je 2004. godine napravljen film koji se na originalno zove Immortel (ad vitam). Francuski film na engleskom jeziku uz brdo komp. animacije.

Radnja je dosta promijenjena, ali glavne niti se drže. Ovaj put je 2095. godina, a poprište je New York.

Genetički modificirano stanovništvo, Central Park opasan po život, nepoznata žena plave (doslovno) boje kose, seksualne perverzije i nezaobilazna ledbeća piramida.

(Nije potrebno poznavati strip za gledanje filma itd.)

Nikopol igra

Nikopol Screenshot 1

Prošle 2008. godine napravljena je point&click igra za Windows pod nazivom Nikopol: Secrets of the Immortals.

Radnja je opet drugačija: nadobudni umjetnik, slikar Nikopol junior traži put do pokreta otpora te način kako da svrgne smrdljivu diktaturu s vlasti.

Igra se iz prvog lica (FPS) što na početku zna smetati, ali kad se čovjek navikne ide kao po loju. Klikanje vamo tamo i rješavanje zagonetki uz praćenje radnje u međusekvencama. Lagana zabava za pusto gejmersko ljeto.

Nikopol Screenshot 2

Ima nekih bugova koji povremeno prebace igru na francuski jezik, ali ništa što je neriješivo. Također i sitne primjedbe na šlampavi sustav menija (umjesto snimanja itd. pozicije dovoljan je samo continue) te međuscene i uvodne finte koje se ne mogu preskočiti s tipkom ESC - stvar od koje još i danas boluju mnoge igre.

I prekratka je. Mogli su napraviti malo više šetanja po gradu, razvuč kretanje od lokacije do lokacije, čisto da vidimo kako će Pariz izgledati za 15ak godina.

Ocjena: 9/10.

Ima demo za isprobat. (350M, klik dolje desno na "DEMO").