Skip to the main content
[] 24. svibnja 2008.

PhoenixU trenutku pisanja ovog teksta za kojih 30ak sati (25. svibanj 2008. par minuta prije ponoći po našem vremenu) na Mars će sletjeti Phoenix Mars Lander.

(Lansiran je 4. kolovoza 2007. dakle putuje 10 mjeseci.)

Na www.nasa.gov/phoenix se nalaze detaljne informacije o misiji kao i video klipovi (desno) sa simulacijama koje će objasniti kako će se spustiti na crveni planet.

Ili kako planiraju da će se stvari odvijati jer nisu sva prizemljenja (primarsenja) na Mars bila uspješna.

• • •

Ako sve prođe po planu, Phoenix će biti šesti lander (za razliku od impactora koji koristi airbagove) koji se uspješno spustio. Zadnji landeri koji su to ostvarili bili su Viking 1 i 2 davne 1976. godine.

Na Phoenixu 26 stvari mora proći savršeno da bi silazak išao po planu.

Putanje tri satelita koje se nalaze u orbiti bit će postavljene tako da se može promatrati spuštanje.

Mjesto na koje će se spustiti nazvano je Zelena dolina. Na njemu se nalazi najveća koncentracija leda izvan polova. (U biti proučava se da li je mogućnost života na Marsu moguća.)

(Mjesto za slijetanje našao je Mars Reconnaissance Orbiter koji je stigao u orbitu 10. ožujka 2006.)

Phoenix nosi i Phoenix DVD na kojem se nalazi multimedijska kolekcija među kojima je i War of the Worlds, Mars as the Abode of Life, The Martian Chronicles i Green Mars. DVD je napravljen od takvog materijala da može čekati stotine godina da bude otkriven.

Gdje se trenutno nalazi možete vidjeti na stranici Where is Phoenix?.

A ima ga (naravno) i na Twitteru.

• • •

NASA će sutra na sajt staviti link di će se stvar moć gledat real-time. (Skoro, jer signalu ipak treba neko vrijeme da dođe do nas.)

(I nakon što obrišu eventualne Marsovce iz streama.)

Nemojte mi telefonirati u to vrijeme.