Skip to the main content
[] 30. prosinca 2007.

PortalZa one koji su ovdje došli misleći da se radi o nekim drugim portalima: riječ je o istoimenoj komp. igri. ;-)

Singleplayer FPS u kojem rješavate zagonetke ili puzzle igra u FPS svijetu. Svejedno, Portal je pravo osvježenje u svijetu igara. Levele prolazite rješavajući probleme, a ne da nabijanjem 1,000 neprijatelja s 5,000 metaka. (I pritom prolazite kroz the radnju, Valve i da Tetris napravi taj bi imao dobar scenarij.)

Naziv Portal je zbog naprednih portala koje koristite. Njih vaš gun može ispucati beskonačno. I to vam je jedino oružje, ako ne računamo predmete koje možete bacati i zdravu logiku koje imate za bacanje. Uređaj je to koji kreira portale, tj. materijalizira dvije rupe između kojih onda možete prolaziti vamo tamo po želji, količini i ostalim mazohističkim prohtjevima.

• • •

Kroz igru vas prati glas Umjetne Inteligencije koji nije običan AI iz prastarih SF filmova nego je duhovit, namjerno kompjutorski nešto monoton, iznenada mijenja raspoloženje i mjestimično sere kvake po tavanu.

Stvar se vrti na drevnom Sourceu (što nikako nije minus) i čak je manje zahtjevnija od Half-Life 2 naslova. A to je jasno jer igra ne učitava gomilu grafike i zvukova. Interijeri u kojima se krećete su vrlo zatvorenog, jednoličnog tipa. Lik kojeg furate je žensko po imenu Chell (NE liči na Alyx, čak je bosa). Za razliku od HL2 serijala gdje igrač nikad ne vidi samog sebe ovdje je to moguće zbog same Portal tehnologije.

Igra je prvo izašla u sklopu Orange Boxa, ali može se i nabaviti odvojeno, naravno i preko Steama. Okolo joj se najviše zamjera njena kratkoća, što je istina (par sati igranja i to ako se ne švercate walkthough materijalima), ali kako izrada levela nije problem, već se polako pojavljuju novi leveli koje gradi community.

Za početak (tj. nakon što završite stvar) skinite Ren Test2, koji je napravio pro dizajner iz kompanije Bethesda Softworks (ekipe koja stoji iza Elder Scrolls serijala). A onda pravac na PortalMaps gdje ih već ima preko nekoliko.

• • •

Portal shema je vrlo dobro prihvaćena i o njemu će se još pričati. Snimite i Lego finte, "ocjenu" na Penny Arcade, plišane Portal kocke, Božićni ugođaj na "službenom" sajtu, Portal Papercraft, Portaloidnu Flash igru (2D), Portal humor - galeriju slika Thinking with Portals, ma ima toga. To je jedna od onih stvari di se lupaš po čelu uz mantru "Zašto se ja toga nisam sjetio? Sad bih bio na Karibima".

I naravno da su provalili Portal gun (tj. Aperture Science Handheld Portal Device) u HL2 tako da klasičnu dvojku možeš igrati s "prolaženjem kroz zidove".

A sam kraj igre je... Netipičan. Dobrodošao. Smijeh zagarantiran.

Čista desetka.