Skip to the main content
[] 26. ožujka 2008.

PreyRadnja je klasična: Zemlju su napali vanzemljani, a igrač je glavni, ako ne i jedini frajer koji će razbacati humanoidna, malo manje humanoidna te uopće nemaju veze s humanoidima čudovišta i spasiti civilizaciju kakvu poznajemo.

Ali ipak drugačije. U ovoj igri igrač je u ulozi indijanca, mehaničara, bivšeg vojnika kojemu je dosta mlaćenja prazne slame te nagovara svoju djevojku, konobaricu, na bijeg iz sredine u kojoj se nalaze i zajednički život u nekom modernom gradu.

I taman kad francuskim ključem riješi dvojicu statista na šanku u tipičnoj birtijaškoj tučnjavi napadne ih neprijatelj nepoznatog porijekla, te njega i odabranicu njegovog srca otuđe traktor zrake i odvedu ih na neobičan, a ovelik svemirski brod koji je ključni objekt u invaziji na planetu čija se orbita nalazi između onih od Venere i Marsa.

• • •

Ali prije nego što će automatska pokretna traka i njega odvesti u nepoznate odaje tog broda u kojima neobična aparatura radi nasilne eksperimente nad ljudima, jedan nezadovoljan član posade spomenutog broda izvrši čin izdaje te detonacijom oslobodi našeg heroja koji odlučno krene u misiju spašavanja djeve bajne.

Putem naravno nailazi na pregršt raznolikih primjeraka osvajača te pripadnika nezemaljske faune...

Igra je iz 2006. godine ali sadržajno ne zaostaje za sličnim sustavno napredujem te pucam u sve što se miče svojum oružjem čiji vrh viri s desnog kuta ekrana.

Pušaka ima ukupno 7 (municije uvijek fali) od kojih neke imaju dvojaku funkciju (lijeva te desna tipka), poneke imaju zoom, a bacate i granate koje su okolo razbacane, valjda im nisu valjale.

Vozilo je samo jedno, nekakva antigravitacijka platforma kojom se slobodno krećete u prostoru, osim na kraju igre kada daska mijenja namjenu.

Zagonetaka nema puno, ali su dobro uklopljene u fino složeni scenarij, a ima lavirinata i portala - uđete u jednoj prostoriji, a izađete tko zna gdje.

Za Prey su karakterične i antigravitacijske staze - ušećete na podu a izađete na tavanu, te plohe koje upucavate oružjem, a koje mijenjaju gravitaciju prostorije. Zna biti zanimljivih momenata kad ste vi na podu, a napucavate se s neprijateljem koji šeće po plafonu ili zidovima. Ili obratno.

Igra je jedna od rijetkih koje pokreće Carmackov id Tech 4 (poznatiji kao Doom 3 engine) jer osim Dooma 3 i Quakea 4 nema puno igara koje vrti taj game engine.

I na kraju: postoje dvije energije koje morate čuvati. Jedna je defaultna, a druga je energija duha. Majstor naime može izaći iz tijela i prolaziti neke prepreke koje je u tijelu teško ili nemoguće savladati. Pri tome je naoružan samo lukom i strijelama u ograničenim količinama.

A kad izgubi život nađe se isto na spiritualnom mjestu gdje energiju puni gađajući neke lignje koje lete oko njega. Zato nema GAME OVER usred igre.

• • •

8.5/10. Prije godinu+ dana dobila bi desetku.

Možda je dobije nastavak, Prey 2, na kojem se navodno već radi.