Skip to the main content
[] 14. lipnja 2007.

SafariNa povratku s jednog foto-safarija po beskonačnim stepama te džunglama južne polutke sreo sam na aerodromu jednu rasnu Europljanku s veeelikim...

Ček, stani, to je iz nekog drugog teksta u draftu!

A taj draft je opasna stvar. Imam inside dojavu da pojedini domaći blogeri koji imaju velike intervale nepisanja zapravo napišu masu toga što ostane u draftu i nikad ne izađe van.

Stoga veliki minus te 10+ kaktusa onome koji je izmislio draft. Da toga nema web bi nam bio šareniji.

I instaliram ja taj famozni Safari na prozore.

Metalik sivi, mala kilometraža, drugi vlasnik, minimum dodatne opreme...

• • •

Brzo se diže, to da. Diže se brže nego se digne tinejđeru koji šaltajući satelitske kanale kao slučajno naleti na zbog reklame prvih pet nekodiranih minuta nekog filma onakve kategorije.

Čak brže od Internet Explorera, (još) nisam išao gledati temporary datoteke, ali vjerojatno vrlo kešira. Bilo bi lijepo da bi sve često potrebite masne aplikacije tako radile.

Ali kako se brzo diže, tako se brzo i spušta. (Dobro, ipak ne tako brzo, uspije se održati i preko nekoliko minuta.) Nestabilan je skoro kao žensko raspoloženje. :)

To mu je najveća mana. Steve i ekipa ipak su fakat previše uranili s Win varijantom. Jest da je to opaka beta, kužimo to, ali jebiga dečki, trebalo je to biti stabilno a ne ovako. Dobro, možda je problem u mojem par godina starom stroju, no ipak ne vjerujem da sam ja jedini kojemu Safari puca po šavovima.

Od ostalih detalja spomenut ću fontove koji se rendaju čudno za Windows korisnika (Joel priča o toj razlici), stranice brzo učitava (nije brži od Opere, ali je vrlo brz) i pregledan je (ne smetaju razne ikone te finte vamo i tamo).

A zanimljiva je i lagana rukavica u lice Microsoftu (koja se baš nije spomenula u moru tekstova i komentara okolo po netu) jer ne tako davno je IE bio vladar među browserima na Mac platformi, a sad Apple izdaje browser za Win.

btw Pomalo frustrira što se sa standardnim CTRL (+ SHIFT) + TAB ne možeš rotirati po tabovima. A zapravo je, kako piše Ars Technica u svojem prikazu Safarija, kratice malo drugačije: CTRL SHIFT + [ ili ].

Ovo je, zapravo, veliki plus za Mac korisnike. Više ih web developeri neće gnjaviti sa spikama tipa "E jel' možeš pogledati da li ova stranica (ovdje ide www.nešto) izgleda dobro na Safariju?". Sad im je dosta da nabiju odjeb tipa "Imaš ga na apple.com/safari pa si skini i ne jebi više!".

PS. Prije nekoliko dana izašao je Netscape 9, a sad je došao Safari. Što je slijedeće? Konqueror za Win?