Skip to the main content
Tag: 'filmovi'

06.12.2007. 9

Night Watch, Day WatchNoćna straža (Nochnoy Dozor) je fantasy akcija iz 2004. godine koja se temelji na djelima koje je napisao popularni ruski SF&F pisac Sergey Lukyanenko.

Radi se o standardnoj vječitoj borbi između Dobra i Zla, ali na nešto drugačiji način.

Dakle među nama postoje Drugi, ekipa koja ima nadnaravne moći. Oni se dijele na Noćnu stražu koja želi kao poboljšati svijet i Dnevnu stražu koja fura "svaki za sebe" filozofiju.

Između njih traje primirje, na snazi je nekakav drevni sporazum koji je potpisan tako davno da se smrzneš i sve bilo ok i divno i krasno sve dok nešto kužiš ono.

18.11.2007. 3

GrindhouseGrindhouse filmovi su smeće. Ako ćemo jednom riječju opisati kvalitetu takvih big screen uradaka koji su bili aktualni prije 40 godina. Dakle filmovi koju su bili jeftini, s umjetničke strane nikakvi, furali su se na senzacionalizam itd. Često su se dva (pa i tri) filma spajala u jednu večer (ulaznicu) pa otuda i naziv double feature. Nebih garantirao, tada još nisam bio konstruiran, ali pametni ljudi tvrde da je to tako bilo.

I onda je došao kućni video koji je takve filmove poslao tamo gdje sunce nikada ne sja i dugo se nije čulo za to, ali pojavila su se dva hrabra momka, filmski manijaci koji se vole zajebavati i napravila lažnjak.

Zašto lažnjak? Zato što to nije grindhouse proizvod nego normalan filmski proizvod upakiran da izgleda kao grindhouse. Tokom montaže nasrali su neke već zaboravljene filmske efekte nabijanja filmske vrpce i rezanja dijelova od nekoliko minuta (ali zašto baš i one scene?) da stvar i izgleda kao da je zbog šetnje vamo tamo izlizana i izrezana kao standardni VHS porno filmovi iz nekadašnjih videoteka koji su zbog beskonačnog broja gledanja zaista i bili takvi. Ni to nebih znao, pričali su ljudi. :-)

13.02.2007. 1

Peter Sellers

The Life and Death of Peter Sellers je biografija film o životu čovjeka poznatog po ulozi policijskog inspektora Closeaua u Pink Panther filmovima.

Ocjena 7/10. Uzeti ako ste pogledali bar 3 njegova filma. (Tada je 8/10).

21.01.2007. 3

DesertNajnoviji specijalni efekti na koje su potrošeni gadni milijuni dolara.

Poznata glumačka ekipa koja sigurno nije zahtijevala male honorare.

Raznovrsnost filmskih lokacija koje nisu bile jeftine za snimanje.

Non-stop akcija s gomilom eksplozija, vatre i uništavanja polovnih auta i skupocjene bijele tehnike.

Najnaprednija kostimografija u kojoj su korištene bogate maske za potrebe svake od 150+ vanzemaljskih rasa.

Opaka brzina brzih kadrova od kojih zastaje dah, kompleksna radnja s puno likova te neizvjesnost do samog kraja...

17.01.2007. 6

Children of MenKad ti netko ovako iznebuha da naslov "Children of Men" možda pomisliš da se radi o nastavku onog starog filma gdje je gospodin Rambo Terminator bio trudan. (Zapravo nije, nego si je instalirao bebu u sebe da pokaže da i pravi muškarci mogu roditi dijete. Plagijator.)

Daleko od toga.

Godina je tamo neka, kojih desetak komada kasnije od sad i mračne vanzemaljske ubersile u svojem napadačkom pohodu na cijeli svemir žele osvojiti te pokoriti a ujedno i uništitit ovaj lijepi red i mir koji je čovječanstvo stvorilo, ovu savršenu idilu koja...

Je, goli k... da ne kažem šta.

Još dalje od toga.

02.09.2005. 5

WestDa, i to se događa: nemam isprike. Bio mi je tu pod nosom preko godinu dana i nisam ga pogledao.

Zapravo: imam isprike. Htio sam ga pogledati jednom prošle godine i jednom pretprošle godine, ali uvijek me je seks spriječio u tome. Imam krive prioritete, štajaznam.

(Nemojte sad misliti da ja spomenutu radnju prakticiram tek jednom godišnje.)

(Ma kakvi rijeđe. Češće. Češće.)

Tako da sam, kad je prekjučer bilo nešto divlje u zraku, otpuhnuo prašinu s kutije i počastio se remek-primjerkom Divljeg zapada.

Vrijedilo je iako to nije ono pravo. Zašto? Zato jer nemam punu verziju, nego onu sjeckanu prikazanu u nas.

Iako ovaj THE film koji je Veliki (da, veliko V) Sergio Leone, izumitelj špageti-westerna (filmom Za šaku dolara) napravio posle The Dollars trilogije referencira preko 20 američkih westerna dosta mu je što počinje parodijom na općepoznati klasik Točno u podne. (To što vlak kasni nema veze.)

I sad bih ovdje mogao upisivati kako je dobra scenografija, kako su napete scene, kako su dobri anti-heroji, kako je mjuzu slagao Ennio Morricone (koja je završena prije nego što je počelo snimanje tako da je ritam filma podložen njoj) i krupna kamera i savršen tajming i tome slično ali neću. Jer sve znate.

Osim možda ne znate da je Leone ovaj film napravio čisto zato da mu Hollywood dozvoli snimanje filma Bilo jednom u Americi. Kojeg isto nisam pogledao. Jer ga nemam u arhivi. A navodno sadrži ponešto seksa. Anyone?

29.07.2005. 2

Sin CityWalk down the right back alley in Sin City and you can find anything.

Čega se boje ti filmski tzv. kritičari? Rijetko koji odličan film ima maksimalni broj bodova. Da li se boje potrošiti odlične ocjene na dobre filmove u nadi da će ih dati nekom još boljem, za mjesec ili godinu? To se obično (čitaj: nikad) ne dogodi. Ako ne znaju predvidjeti da sad neko vrijeme neće biti dobrih filmova onda su promašili tzv. profesiju.

Millerovom Gradu grijeha ja odmah dajem najbolju moguću ocjenu: 10/10. Takav film dugo nije snimljen i 99% neće ni dugo nakon. Točka. Eto, sad me možete strijeljati, samo recite pred koji zid da stanem.

Cijela priča počinje nedavno, kad je Veliki Frank Miller rekao NE filmu nakon što mu je Hollywood srozao Robocopa na nivo jeftine televizijske igrarije za djecu ispod 7. Ali jedan Robert je bio lukav: bez njegovog znanja snimio je jednu kraću scenu i onda mu je pokazao. I scenu i kako se to radi.

Malo kasnije je upala nekakva grupica ped... ovaj, glavonja koji sebe zovu The Director's Guild of America koji su rekli da ovo "Directed by: Frank Miller and Robert Rodrigez" ne može tako. Onda im je Bob dao nogu. Thumbs up!

Još jedna interesantna trivija je "Special Guest Director: Quentin Tarantino" koji je režirao jednu scenu, neću reći koju (mrzim spoilere osim kad su očiti, e.g. postoji li netko tko nije znao tko će na kraju postati Lord Vader?). Čovje si je za dotičnu vratio onaj 1 dolar koji mu je Rodrigez uzeo za slaganje mjuze u Kill Billu volume 2.

Ovaj neo-noir sastavljan je od četiri povezane priče (od kojih je jedna ona "probna"). Tri kretena u borbi za svojih 5 minuta u gradu punom ubojica, prostitutki, korumpiranih policajaca i ostalog. Gori od Gotham Cityja i bez gospodina Šišmiša. Dakle, u jednom tipičnom današnjem gradu. Toliko. Neću ni o glumcima, ni o štorijama, ni o ničemu. Da ne kvarim.

Pogledajte film. Pa ga pogledajte ponovo za koji mjesec da polovite sve detalje.

Takav se napravi svakih deset godina.

Ako.

‹‹ 1 ... 11 12 13