Skip to the main content
[] 12. siječnja 2009.

Benjamin Button posterWe all end in diapers.

Benjamin Button je bio čovjek koji je živio unatrag.

Rodio se na samom završetku Prvoga svjetskog rata (kraj 1918. godine - za one koji nisu pazili u školi). Bio je nevjerojatno ružna beba, a prvi liječnik koji ga je pregledao odmah je dijagnosticirao nekoliko bolesti koje se obično vežu za vrlo kasnu starost. Rodio se je kao starac i predviđali su mu da neće još dugo, ali uspio je doživjeti ranu mladost.

Moderna bajka, ali vrlo dobro ispričana. Uopće ti nije krivo što je film kilometrima daleko od svojega temelja, kratke priče koju je napisao Scott Fitzgerald, jedan od, kako kažu, najvećih pisaca 20. stoljeća (hint: Veliki Gatsby).

• • •

Film je i kronika 20. stoljeća. Ubojstvo prijestolonasljednika Ferninanda u Sarajevu, Pearl Harbor, Drugi svjetski rat, Beatlesi. Kako se radnja odvija zanimljivo je promatrati promjenu arhitekture, evoluciju vozila, promjenu glazbe, odnosa prema ljudima i društva u cjelini.

Retrospektivne scene su napravljene u starom crno-bijelom stilu, ubrzano i puno točkica, ma znate one filmove iz prvih godina fotografije koji trzaju. Općenito je film prepun sjajnih efekata, ali su oni skriveni, ono služe radnji a ne da su sami sebi smisao. Tehnički je prva liga.

I nema veze što protagonista glumi Brad Pitt (zapravo je plus za ženski dio publike). Zna on glumiti kada to želi. ;) A ovdje je i gotovo uvijek pod debelim naslagama šminke nebili izgledao vrlo staro. Ili vrlo mlado.

Definitivno jedan od najboljih filmova 2008. godine, ma mora dobit Oscara. Traje više od dva i pol sata, spor je, ali se svakako isplati pogledati. Više puta.

Marš u kina, kržljavci jedni. :) Pauzirajte malo taj Internet, nemojte se bojati da on sutra neće biti tu. A možda ostvarite i zgoditak usput. ;)

OCJENA: Obavezno pogledati.


PS. Ima i seksa.