Skip to the main content
[] 16. svibnja 2006.

RSSRSS (Really Simple Syndication) je format za razmjenu web sadržaja.

RSS klijent umjesto vas u nekom zadanom intervalu (ili na zahtjev) posjećuje stranice i prikuplja nove sadržaje.

To znači da više ne morate svakodnevno ili bar s vremena na vrijeme browserom ići na stranice koje pratite da bi vidjeli ima li što novog (i, posebno, dali tu ima nešto vama zanimljivo) već su vam te informacije, tzv. feedovi, odmah dostupne.

Tehnika za automatsko prikupljanje takvih podataka je bilo i prije, ali pojavnom RSS-a taj je proces pojednostavljen, automatiziran i standardiziran.

RSS klijenti (news agregatori) mogu biti samostalni programi, mogu raditi unutar browsera ili programa za e-mail, a mogu biti uključeni unutar web stranica.

• • •

Ono što je najbitnije je što vam fenomenalno skraćuje vrijeme čitanja vaših omiljenih stranica. Sve vijesti su tu, jedna ispod druge, a još ni kliknuli niste.

Primjerice nepročitane stvari su posebno označene, naslove i početak odmah vidite, a ako želite više kliknete na link i odlazite na samu stranicu.

Ako ste do sad tek možda čuli za ovo sve vam ovo zvuči totalno kompliciranje i šta meni to treba, ali kad se jednom navućete na to nema povratka na staro. Vjerujte mi. :) RSS je prava mala revolucija na webu.

Browseri (za Win, neka me netko nadopuni za Mac i Linux):

(Naravno, sve ovo je FREE.)

Opera - nativno podržava RSS

Firefox - podržava RSS preko tzv. Live Bookmark tehnike. Ako u u statusbaru primjetitite narančastu ikonu (naravno, puno manju) klikom na nju bookmarkirate RSS.

Osim toga tu su ekstenzije poput Sage koji je već malo bolji RSS reader ili Ticker koji vam RSS sadržaje skrola na vrhu ili dnu ekrana (ako pratite uspon dionica vašeg omiljenog hotela).

Internet Explorer - Dok se ne raširi verzija 7 dobar dodatak (u gomili smeća) je Pluck RSS Reader. Loša stvar je što se morate regati (email sistem), ali dobijate automatsko prepoznavanje feedova kad se klikne na narančastu ikonu i tome slično.

• Samostalni program - isprobao sam ih nekoliko. RSS Bandit je zadovoljio. Integrira IE u sebe pa ne trebate 10+ prozora.

I eto, odgovorismo na pitanje kako se može puno weba proći za malo vremena.