Skip to the main content
[] 7. XII. 2006.

Hex Dump 2Tamo neki mi stavljaju mušicu (vinska sorta, zuji tiho ali fuj iritira) u uho kako na blogu fali programerskih tekstova. Istina, priznajem, kriv sam, posipam se assemblerskim listinzima i udaram glavom u debugger.

Čak me je i onaj blogAriat iz nekog nepoznatog razloga smjestio u kategoriju "Programiranje" (što je potpuno krivo, ali ajde, mladi ljudi pa kategoriju Sise još nemaju). Pa ajmo nekako to kao opravdat.

• • •

Tipovi i trikovi: Zaobljeni rubovi (The Ultimate varijanta)

Gro je načina kako dobiti zaobljene rubove na boksovima (elementima stranice, štajaznam). Ovdje je popisana pristojna količina svih tih tehnika. Ali sve su one nekako nefleksibilne. Ili koriste slike ili vrte javascript (nebi vjerovali, ali još i danas neki tamo (neki drugi, ne ovi prvi) imaju isključen javascript prilikom surfanja) ili stvaraju kaos s gomilom ugnježdenih layera (slojeva?) tj. DIVova.

I tako dalje. Sve ružna rješenja.

Finta koja je po meni nekako najbolja je rješenje s • znakom. Bull je nekastrirano muško govedo, ali • je html entity koji prikazuje krug.

O čemu se ovdje zapravo radi?

Taj mudonja (fakat imaju velika muda ti monstrumi, pročitao ja) već sam po sebi ima zaobljene rubove, pa zašto to ne iskoristiti?

Trebalo se samo prisjetiti kako. Naravno, netko se sjetio.

Rješenje je u pravilnom rezanju te bull mrcine. Što se može preko perverzija s DIVovima.

Da sad ne pričam i pejstam kod, trebaju nam 4 DIVa (zapravo osam, optimizacija i rješavanje browser specifičnih pizdarija) po kutevima i to je to. Za ilustraciju evo slike s okvirima i bojama (loše) podešenim da bude jasno:

Rounded corners

Neću sad ovdje nabijati neke komade koda i to objašnjavat jer to ionako neće nitko čitat.

Demonstraciju imate ovdje, snimite source i primijenite po želji.

Stvar je testirana u Operi 9, Firefoxu 1.5 i IE6.

• • •

Nu, ispunio sam kvoru programerskih tekstova za ovaj mjesec. A sad dosta ovih zaobljenih rubova...

...odo ja proučavati jednu drugu zaobljenu stvar. Zapravo dvije. ;-)