Skip to the main content

Arhiv za 10 mjesec 2007. godine

[] 28. X. 2007.

HL2E2Upozorenje: ovo sadrži spoilere za Half-Life serijal, a posebno za Episode Two. Dok priložena slika to nije jer je ta scena promijenjena. Dakle NE čitati, ako si ne želite pokvariti igru.

Prije više od godinu dana s suzom u očima gledali smo kako Gordon i Alyx odlaze zadnjim vlakom iz grada kojeg su prije toga uništili raznim tvrdim i mekim oružjem. Ova epizoda prvotno je najavljena za par mjeseci nakon toga da bi, po dobrom starom običaju današnjih proizvođača igara, bila nekoliko puta odgađana. No, konačno je stvar došla na police zapakirana u Narančastu kutiju ili se ubacila preko Steama (Valveovog sustava za distribuciju sadržaja, op.a.).

Nastavak

[] 27. X. 2007.

Bionic Woman vs Sarah Walker

Jaime Sommers je cyberžena kojoj su neki djelovi cyber nešto, dakle umjetni, ali nadljudskih snaga te mogućnosti. Voli skakati po krovovima i ići na živce šefu kompanije. Naziv ove nove serije je Bionic Woman.

Sarah Walker je CIA agentica pomalo sumnjive prošlost koja čuva geeka genijalca Chucka u istoimenoj te već spomenutoj seriji Chuck. Prerušena u dostavljačicu brze prehrane jedva čeka da nabija negativce svojim karate vještinama.

Nastavak

[] 26. X. 2007.

LinksZanimljivo pitanje je: što je ljudima postavljeno kao homepage u browseru? Ono što se dakle otvara kad se opali po ikoni omiljenog web preglednika. Na čistu ikonu, ne na sve one web shortcute koji se iz tko zna kojih razloga vuku po desktopu.


1. google.com

Ovo vjerojatno ima velika većina. Kad kreneš surfat obično kreneš od Googla, jednostavne stranice koju valjda zna više nego 99% korisnika Interneta. Ovime istovremeno provjeravate i vašu vezu, već je normalna stvar za provjeru konekcije da odeš na Google i ako se ovaj ne učita ispod sekunde onda tu nešto ne valja, treba protresti kablove, gnjaviti sistemskog administratora, oblokati se graševinom i tome slično.

A možda koristite neku alternativnu Google stranicu? Što je isti kurac samo drugo pakovanje. Recimo Crni Google i Ljubičasti Google.

Nastavak

[] 26. X. 2007.

ATD3Jučer se išlo na ATD3 što nije skraćenica za drogu niti AT naredba za modem nego Advanced Technology Day 3, cjelodnevni skup koji je organizirao Microsoft. Na njemu se, između ostalog, pričalo i o web tehnologiji te rješenjima s naglaskom na MS alate.

Nastavak

[] 24. X. 2007.

Video show na netu je već duuugo vremena normalna stvar. Rocketboom, Boing Boing TV, WebbAlert ma ima ih vrlo. No, da vidimo što je novo. Kao.

1. The Daily Show

The Daily Show

Viacom je stavio cijelu arhivu poznatog satiričnog dnevnog pregleda vijesti The Daily Show na web. Zapravo nije cijela arhiva nego je zadnjih osam godina pod vladavinom dinastije Jon Stewart i ekipa. Imaju svoj sustav, vlastiti player i to.

Nastavak

[] 20. X. 2007.

IconsObično se rukuje samo s pojmovima hardware i software, ali godinama su se stvorili i razni drugi pojmovi, vrste ovog drugog, koji završavaju sa ware.

Shareware je software kojeg možeš probati prije nego ga kupiš (try before you buy). Skineš ga direktno s Interneta ili ga nađeš u onoj šumi raznih datoteka koje se daju uz časopise. Takav software zna biti limitiran vremenski (rok upotrebe recimo mjesec dana) ili u mogućnostima (npr ne možeš najsavršenije bradavice koje si upravo nacrtao snimiti na čigrasto velepamtilo) pa se tada naziva Crippleware.

Postcardware ili samo cardware je bio software koji ako ga koristiš registriraš slanjem razglednice autoru. U vremenima prije masovnog Interneta bilo je zgodno dobijati poštu iz raznih dijelova svijeta. Naravno, stvar nije bila obavezna. Emailware je varijacija koja je možda bila nešto u vrijeme kad se e-mail obilno koristio, ali u današnja spam vremena više nije fora.

Nastavak

[] 19. X. 2007.

Browseri

Nekad davno prije mjesec ili dva najavio sam nekakvu statistiku za 2 i nešto godine postojanja bloga. Mjesec ili dva? Dakle pradavno, jer sve što je starije od mjesec dana je u današnje webvrijeme okretanja informacija ono što je postojalo u vrijeme dinosaura i sličnih spodoba koji bi i danas bili carevi da nije pao tamo neki meteor.

Nastavak

[] 14. X. 2007.

Penny vs Ellie Bartowski

Penny (lijevo), prezime nepoznato, je susjeda dvojici genijalaca koji rasturaju fiziku i vrijeme provode igrajući se na kompu. Serija se zove The Bing Bang Theory.

Doktorica Ellie Bartowski (desno) je sestra od Chucka, dežurnog geeka i glavnog lika u isto novoj prekooceanskoj seriji istoimenog naziva Chuck.

Nastavak

[] 10. X. 2007.

Bijela vs Crna

U nedostatku klasičnog Komad vs komad materijala (još uvijek se primaju prijedlozi, klik ovdje) u ovom nastavku rubrike prestavljamo dva netipična komada.

Teta Bijela je danas klasična boja Interneta. Fino osvjetljena, blješti i navodno troši puno energije ali vrlo smo navikli na nju. Volimo dok je puno ima, ali da je ima oko dobrog sadržaja. Registarska oznaka joj je "ffffff".

Teta Crna je nostalgičarka, to je defaultna boja iz starih dobrih vremena CRT monitora. U novije vrijeme je ponovo postala popularna na nekim stranicama. Zahtjeva dodatan izvor energije u stanu u slučaju kad nestane struje. Znak: "000000".

Nastavak

[] 9. X. 2007.

The Orange BoxU zadnje vrijeme se podosta šuškalo o Googleovom telefonu. Mnogo je poznatih informatičko tehnološki orijentiranih blogova i ostalih izvora reklo bar jednu rečenicu na tu temu. No, izgleda da od svega toga neće biti ništa jer svježi članak u New York Timesu (dobro informativno štivo) kaže da se ne radi o komadu hardwarea nego o sklopu programa, operacijskom sustavu na temelju nekakve verzija Linuxa, a bit će posebno prilagođen za korištenje Googleovih servisa. Naravno, sve je to skupa opet samo rumor, dok sama kompanija krajem godine i službeno priopći o čemu se radi ostaje da i dalje nagađamo.

Nastavak

1 2 ››