Skip to the main content

Arhiv za 02 mjesec 2008. godine

[] 27. veljače 2008.

HammerPisao sam već (ovdje i ondje) o korisnim programima koji ne uzimaju puno prostora i procesora, a ovdje je još pet takvih koji vrlo koriste u svakodnevnom radu na ovom OSu (ili "OSu", ovisi o interpretaciji).

Dobro je povremeno naletjet na neki post kao što je ovaj gdje vam autor preporučuje par programčića koje je probao, jer tih aplikacijica ima mali milijun, ako ne i dva i za search i isprobavanje treba vremena.

I vjerojatno svaki od ovih programa ima bolju alternativu, ali dok ne saznamo kako se zovu i gdje se nalaze evo ovih pet komada.

Nastavak

[] 26. veljače 2008.

MacKorisnik

Ekipa sajta MacKorisnik (koji je, ne biste pogodili, okrenut Macovcima i korisnicima ostalih spravica koje je smislio Apple) napravila je prva 2 nastavka (ili jedan nastavak u dva dijela?) svojeg video podcasta.

Uglavnom od Mac korisnika za Mac korisnike, ali i sve koje zanimaju teme. A teme su u prvom broju MacBook Air, a u drugom iPhone. Ne možete reći da nije zanimljivo, čak i ako Apple ne možete smisliti.

Nastavak

[] 26. veljače 2008.

Quake III Live

Quake III Live

id Software je u suradnji s IGAom odlučio napraviti online verziju svoje popularne Quake 3 igre koja će se kako najavljuju zvati Quake Live. Odvijat će se u browseru što danas nije problem (btw jeste li probali Phosphor?), ali kažu da žele prenijeti cijeli experience pa je pitanje kako će to na kraju ispasti.

Nastavak

[] 25. veljače 2008.

Cameron Phillips vs Annalee Call

U ovom nastavku na redu su dva seksi robota, tj. robotice tj. dva gynoida.

Cameron, kodno ime TOK715, je lik u seriji Terminator: The Sarah Connor Chronicles koja se bazira na Terminator filmskom serijalu, a događa se između drugog i trećeg nastavka filma. Dobro oponaša ljudske emocije i glumi mladu ženu na pragu 21. stoljeća.

Annalee je androidica u četvrtom nastavku Aliens kvadrologije pod naslovom Alien: Resurrection. Konstruirana je da totalno imitira žensku u ne baš bliskoj budućnosti, a može se spojiti direktno na brodski komp i programirati njegove bajtove.

Nastavak

[] 25. veljače 2008.

TwitterZa one koji su jučer došli na net: Twitter je socijalna mreža i mikroblog servis gdje korisnici preko SMSa, IMa, emaila i aplikacija pišu što trenutno rade. Za nekoga tko to nije probao bar pomalo čudno, ali kažu kad se jednom navučete evo još jedne zanimacije opsesije zbog koje će vaši podočnjaci postati još tamniji.

Kako je pun kupac popularan pojavila se i još se pojavljuje gomila servisa koji mu nastoje konkurirati, nadopuniti ga (koristeći njegov dobar API) ili izmisliti nešto novo na tu foru. U ovom tekstu ću nabrojati tri takva servisa novijeg datuma.

Nastavak

[] 24. veljače 2008.

BuddyMapping

BuddyMapping

BuddyMapping je servis izgrađen na GoogleMaps temeljima koji vam omogućava da na svoj sajt dodate mapu na kojeg vaši korisnici mogu označavati svoje pozicije, dodavati komentare i fotografije.

Nešto kao ultramoderan guestbook. Pogledajte priloženi demo.

Nastavak

[] 24. veljače 2008.

No moneyPrije pola godine New York Times je dio svojih online tekstova koji su bili raspoloživi samo za pretplatnike otvorio svima na besplatno čitanje svima. (Kažem dio jer još uvijek ima materijala koji se plaća, ali kako stvari stoje...)

Usput je djelomično otvorio i arhivu (1987. do danas, te 1851.-1922.) o čemu je Vuk tada pisao.

Nedugo nakon njega slijedio je i britanski The Economist što vam nije promaklo ako povremeno kliknete na Zvoneov blog.

Prije desetak dana i njemački Spiegel je otvorio cijelu arhivu svojih izdanja do 1947. godine unatrag (zanimljivo, prvi put se spominje pojam "World Wide Web" u broju od ožujka 1994. godine).

Nastavak

[] 24. veljače 2008.

HD DVD vs Blu-ray4. siječnja 2008. godine Warner Brothers odabire Blu-ray i to je pobjeda tog formata u odlučujućoj bitki u ratu formata koji je trajao više od pet godina. Jer nakon Warnera na Blu-ray prelaze i ostali veliki igrači poput Netflixa i Wal-Marta, a Toshiba 19. veljače konačno priznaje poraz i objavljuje da uskoro prestaje s proizvodnjom HD DVD playera.

Tako je Sony dobio ovaj rat, za razliku od onog u prošlom stoljeću koji je sa svojim Betamaxom vodio protiv JVCevog VHS-a. VHS je imao slabije mogućnosti, ali svejedno je Sony morao priznati poraz 1988. godine kad je i sam počeo štancati VHS rekordere.

Nastavak

[] 21. veljače 2008.

Marisa Coulter vs Lamia

Na redu su dvije zločeste tete iz fantasy filmova novijeg datuma. Glume ih stare poznate glumice, ali, podsjećam, uspoređuju se likovi.

Coulterova je rospija koja agilno radi na realizaciji svojih tajnih planova da se domogne moći i novca i svega u bajci The Golden Compass.

Lamia je zla vještica koja traži zvijezdu padalicu ne bi li se ona i njezine kolegice dokopale tajne vječne mladosti u filmu Startdust i pri tome se služi metodama upitne moralne kvalitete.

Nastavak

[] 20. veljače 2008.

Total CommanderNe trebam sad objašnjavati što je Total Commander, jelda? Svaki power user obavezno instalira taj komad aplikacije 10 minuta nakon što negdje instalira friške Windowse. I na svaku mašinu za koju sjedne bez obzira bio to komp na poslu ili kod susjede koja ga je pozvala na kavicu, a kao usput ga je zamolila da mu pogleda zašto joj je na pe ceju ne radi ona igrica.

Total Commander zaista je esencijalni software, totalna :) funkcionalnost nakon onog nespretnog Windows Explorera (koji sa svakom novom inačicom Windowsa postaje sve bolji, ali kilometrima iza ne najnovije nego neke drevne inačice Commadera).

U ovom postu ću ukratko nabrojiti 10 dodataka ilitiga pluginova za Sveukupnog Zapovjednika. Njihova ukupna cijena na tržištu je nula kuna, ali je zato njihova korisnost jedinica iza koje slijedi nekoliko nula.

Nastavak

1 2 3 4 ››