Skip to the main content

Arhiv za 04 mjesec 2008. godine

[] 30. travnja 2008.

Links 2Slijediš najnovije trendove u web dizajnu.

Na piksel pozicioniraš sve elemente stranice.

Nađeš savršene boje koje super izgledaju na svim monitorima koristeći moderne online alate koji to najbolje rade.

(Niti ne pomišljaš na tablice koje se odavno ne koriste.)

Uz minimalno korištenje trikova rade u svim browserima.

I svim veličinama ekrana.

Odlično prolaze na offline validatorima, online validatorima, a HTML mazohisti te hvale kako ti je kod jednostavno predivan za čitanje.

Složiš i da imaju najbolju moguću SEO poziciju na tražilicama.

Pobacaš nekoliko finih Javascript efekata, neka prelijevanja, neupadni fade nutra-van, čisto da se nađe.

(Naravno da rade i kad je Javascript isključen u browseru.)

Nastavak

[] 29. travnja 2008.

Adobe FlashOnline Flash igre kopiraju se i množe skoro kao "vijesti" koje jedna news stranica prepisuje od druge.

Nađe se tu jako dobrih uradaka ove i one vrste.

(O nekoliko takvih igara koje vrlo valjaju sam pisao, vidi: Launchball, Crayton Physics, Samorost, Phosphor.)

U ovom postu ide 5 netipičnih Flash igara, onih koje su bliže zajebanciji nego nekoj normalnoj igri.

I naravno, ima spoilera, pa ako vam se "igra" čitajte nakon klikanja na linkove i sličice. Ili ne čitajte uopće. Pa tko još čita?

Nastavak

[] 28. travnja 2008.

Eva Marquez vs Connie Murphy

Dakle, na redu su dvije policajke.

Eva je njujorški policijski istražitelj, partner glavnom liku Johnu (koji ima veeeliku tajnu) u novoj američkoj TV seriji New Amsterdam. Agilna je, voli srat, ali uvijek stoji iza svojih kolega. U slobodno vrijeme... Nemam pojma što radi tada.

Poručnik Connie Murphy je čikaška policajka koja u rješavanju neobičnih slučajeva često zatraži pomoć od mađioničara Harryja Dresdena u poluistoimenom TV serijalu The Dresden Files. Hobiji isto nepoznanica, možda skuplja značke...

Nastavak

[] 28. travnja 2008.

Amiga vs Atari

Dva kompa iz starih dobrih vremena, dvije napredne platforme iz prošlog stoljeća, dva stroja koja nisu uspjela, dva... (nastavi niz)

Uspoređujemo Amigu 500 i Atari 520ST, da nebi bilo zabune.

Lijevo je Amiga 500, izašla 1987. godine, CPU je Motorola 68k na 7 i nešto sitno Mhz, 512K osnovne memorije, rezolucine do 640 x 512.

Desno je Atari 512ST, izašao 1985. godine, isto Motorola 68000, 8 Mhz, 512K RAM, 640 x 400, ali mono, za boje si mogao spustit rezu, ugrađen MIDI.

Nastavak

[] 28. travnja 2008.

State of the artNekoć davno postojala je šumica u kojoj su živjela mala plava bića koja su se zvala Štrumfovi...

Ček, krivo.

Nekoć davno postojala je jedna planeta na kojem su živjeli stanovnici koju su se zvali Blufonci...

I to je krivo.

Dakle, nekoć davno kad još nije bilo Windowsa i drugih šarenih operacijskih sustava postojali su pravi mali strojevi koji su se zvali "kompjutori".

Kad je na PCju još vladala komandna linija i eventualno spora monokromatska grafika ta računala su pogonila programe, da ne belivaš.

To su velikom većinom bile igre kojih je tada bilo puno više, ali važnije je to da su bile totalno i neupitno igrive. Imale su dušu, koju današnje igre gotovo nemaju.

Programiranje se svodilo na BASIC i, kasnije, neke programerskije jezike, a software kakav danas koristimo tada je još u pelenama bio.

Nastavak

[] 25. travnja 2008.

Dipity

Dipity

Ma znate što mu ga dođe taj timeline, to je ono kad imate jednu horizontalnu crtu, lijevo ide u prošlost, a desno u budućnost te na sebi ima točkice koje označavaju neke događaje i tako eventualno još neke finte.

A ako je to preko weba to može biti interaktivno pa možete scrollati, zoomirati i klikati po tim događajima. E, Dipity je web servis za izradu i dijeljenje tih timelineova, web 2.0 ovo ono bla bla itd.

Možete recimo napraviti timeline svih vaših posjeta kazalištu. Ionako ste brzo gotovi, ima samo par točkica na sebi i to ono kad su vas u školi natjerali na to. :)

Nastavak

[] 24. travnja 2008.

Windows XP logoU ovom još jednom nastavku serije o sitnim, ali vrlo korisnim programima za operacijski sustav Windows (ajme, počeo sam pisat ko političar neki) nabrojit ću pet ne novih, ali alata na koje sam naletio u novije vrijeme u (uzaludnoj) nadi da možda nekome neki od njih bude koristan, a zapravo sa starim poznatim razlogom zašto pilim o tamo nekim programima: kad mi se sruše Windowsi i krenem sve ponovo instalirat da ne tražim uzaludno na raznim mjestima pitajući se što sam ja sve ono imao instalirano nego da se fino zaletim na blog i vrlo jednostavno dođem natrag do njih. Osim ako se nekim čudom obriše i blog. Ma valjda neće, bar ne prije nego što naučim što znači riječ "backup".

Nastavak

[] 23. travnja 2008.

Siniša.orgTumbleblog je vrsta kraćeg bloga, ne pravi blog u smislu dužih tekstova na neku temu, nego više-manje razbacani kratki postovi različitog sadržaja.

Za razliku od klasičnog bloga koji služi za baljezganje o nečemu u postovima koji imaju više od 5 rečenica tumbleblog služi za razmjenu stvari na koje autor naleti, najćešće na webu.

Postovi su kraći i najćešće sadrže samo jednu stvar koja može biti citat s neke stranice, crtež, fotografija, video klip, MP3ca, Flash animacija, link...

Ne miješati sa linkblogom, entitetom koji nabija samo linkove i ništa više, kakav je recimo Lion's Links. :)

Niti sa micro-bloggingom kojeg su u novije vrijeme popularizirali servisi kao što je to Twitter ili manje poznati Jaiku a koji bloganje svode na ubacivanje kraćih poruka skoro pa SMS tipa.

Nastavak

[] 21. travnja 2008.

Mibbit

Mibbit

IRC klijenti na webu su obično pisani u Javi, pa upravo zbog toga potencijalni korisnici bježe od njih kao djevica od dućana sa seksualnim pomagalima.

Mibbit je pisan u Ajaxu, pa ne morate juriti instalirati Javu da bi oživjeli stare IRCerske dane kada ste se prijavljivali kao "usamljena" i dobijali gomile privatnih poruka nastranog sadržaja.

Brz je, ne baca gomilu Javascript i inih errora, jednostavan je za korištenje. I zelen je. Ne dizajnom nego izgledom, zelena je nova crna.

Nastavak

[] 17. travnja 2008.

DropClock screensaverZadnja generalna reinstalacija laptopa bila je prije nekoliko mjeseci, a ja još uvijek imam onaj defaultni Windows screensaver, onaj u kojem se pojavljuje i skriva poznati XP logo na tamnom ekranu.

A full ružno to, totalno blamiranje mene kao korisnika, ono skoro da me je sram kad se netko od prolaznika zatekne s ove strane monitora nakon par minuta nediranja tipkovnice.

Loš tajming. Slučajni namjernik se treba naći kad na ekranu imam otvoren editor s vlastitim kodom kojeg ni ja ne razumijem, a ne da dođe kad imam ovaj screensaver kojeg svi imaju.

(Ili još gore, kad taman imam otvorenu web stranicu s pornografskim sadržajem, ali ne iz perverznih razloga nego iz profesionalne znatiželje: proučavam dizajn, CSS i odnose među elementima. Sto posto.)

I naletim na jednom blogu na nekakav DropClock screensaver, koji fino animira brojke iz trenutnog vremena, slow motion trenutnog broja sata i minuta.

Za Windowse i za Mac. Uuu, mora biti dobar, autori su mislili na obje platforme.

Pa ono, idem to staviti kad mi je već pri ruci, konačno da bude neki screensaver koji priliči jednom mladom i iskusnom korisniku informatičke tehnologije.

Nastavak

1 2 3 ››