Skip to the main content

Arhiv za 05 mjesec 2008. godine

[] 28. svibnja 2008.

File Qube

File Qube

Ovo je jedan od besplatnih file storage webova kakvih danas ima na stotine, što dobrih što loših. File Qube je dobro napravljen i jednostavan kako i treba: da bi stavili fajl potrebno je kliknuti na browse i upload i kad se fajl zaljepi tamo na web dobijate link i to je sve. Ma jednostavnije od ovog mojeg objašnjenja.

Naravno, da bi koristili advanced mogućnosti i pomaknuli limite na više potrebno je regati se (besplatno je ofskroz). Tako ćete dobiti 500M umjesto 150M ograničenje na fajl, neograničeno vrijeme hostanja datoteka umjesto mjesec dana itd.

Nastavak

[] 25. svibnja 2008.

Wolf5K

Jedna od prvih Javascript majstorija je Wolf5K, igra stara 5 godina. Napravljena je za the 5k natjecanje u kojem si morao napraviti stranicu veličine do 5120 bajtova.

Sad je već toliko stara da nemam ni jedan browser na kojem radi, pa sam morao instalirati drevni Netscape 4.77 da opalim screenshot. (Pošto se taj browser više ne supporta, arhive nema na službenim stranicama, ali stare Netscapeove možete naći na SillyDogu.)

Wolfenstein 3D iz 1992. godine bio je prvi pravi FPS koji je bio temelj tom žanru igara (sve dok nije došao Doom godinu dana kasnije).

Wolf5K je Javascript verzija te igre koja naravno nema svo šarenilo originala, ali ima 3D grafiku, kretanje (KMJL umjesto WSAD) i pucanje na neprijatelja. Majstorski uradak za 2003. godinu.

Nastavak

[] 24. svibnja 2008.

YouTomb

YouTomb

Nema baš nekih svježih statistika koliko se dnevno novih video isječaka stavlja na YouTube, ali ima podatak iz 7. mjeseca 2006. godine da se tada stavljalo 65,000 novih sadržaja dnevno. Danas je taj broj neupitno puno veći.

A kako se gore stavlja ogromna količina pokretnih slika tako su i kršenja autorskih prava sve veća. Ekipa tako stalno mora brisat stvari koje ne poštuju copyright.

Te stvari koje se brišu sa weba prati MITov projekt YouTomb.

Za svaki maknuti video prikuplja podatke: publisher, datum, opis, tagovi... Plus nekoliko screenshota iz videoklipa kao i dijagram gledanosti te popularnosti.

Nastavak

[] 24. svibnja 2008.

PhoenixU trenutku pisanja ovog teksta za kojih 30ak sati (25. svibanj 2008. par minuta prije ponoći po našem vremenu) na Mars će sletjeti Phoenix Mars Lander.

(Lansiran je 4. kolovoza 2007. dakle putuje 10 mjeseci.)

Na www.nasa.gov/phoenix se nalaze detaljne informacije o misiji kao i video klipovi (desno) sa simulacijama koje će objasniti kako će se spustiti na crveni planet.

Ili kako planiraju da će se stvari odvijati jer nisu sva prizemljenja (primarsenja) na Mars bila uspješna.

Nastavak

[] 24. svibnja 2008.

TwitterTwitter ovo, Twitter ono, TwitXYZ, alata koji idu preko tog servisa ima više nego različitih Linux distribucija...

Shit, zaboravio sam utwittati da pišem post o Twitteru.

Dakle, toga ima ko blata i nije lako naći ono što je dobro pa ću eto napisati nekoliko riječi o nekoliko stvari koje imaju nekoliko korisnih namjena.

Nastavak

[] 24. svibnja 2008.

PterogliderPteroglider je klasična scroll-prema-dolje ti-letiš-prema-gore 2D pucačina koja će vas vratiti u stara dobra vremena 8-bitnih kompova kad su igre bile igre, kad je sport bio sport i kad svaki drugi ženski lik u filmu nije imao sililonske ekstenzije.

Ali nije baš jednostavna. Napredni sustav upravljanja traži od vas da mišem ciljate i pucate na svemirsku stoku raznih veličina zuba dok lijevom dirate WSAD tipke i tako se krećete. U početku bude malo zbunjola, ali kad se čovjek navikne nema te rakete koja će uteći vašim naprednim laserima i ostalom toplom oružju.

Nastavak

[] 23. svibnja 2008.

Lola vs Callisto

Samo danas na najboljem blogu u svemiru: dvije filmske negativke.

Lola je opasna žena koja zadaje mnogo glavnom junaku u filmu Transporter 2, nastavku filma o avanturama šofera Franka (btw snima se i treći dio). Voli kaos, razbijanje, ima pomalo i psihičkih tegoba, a nema vremena posjetit psihologa.

Callisto je opaka razbijačica koja se povremeno pojavljuje u seriji Hercules i njezinom spin-offu Xena. Uživa uništavat, non-stop želi neku osvetu i fali joj koji šaraf u glavi.

Nastavak

[] 20. svibnja 2008.

Tag Galaxy

Upišeš neku riječ i nakon "sačekajte molim" ona postane zvijezda. Ali ne bilo kakva zvijezda nego centar galaksije oko koje se okreću neka nebeska tijela. I ne neka tamo nepoznata tijela nego te rupe bez dna i njima srodne fizikalne nepoznanice nego okrugle stvari koje predstavljaju riječi koje su najbliže toj riječi.

I kreću se, da ne povjeruješ. E pur si muove!

A ako slučajno tvoj komp ima miša ili neki sličan uređaj za kretanje (e.g. touchpad, ni slučajno trackball jer ti su luzeri prije iks godina izašli iz mode) možeš i sam rotirati ta neka nebeska tijela oko osi: držiš lijevu tipku i dereš u 3D okružju.

Nastavak

[] 15. svibnja 2008.

Tom vs Jerry

Tom je razmažena mačka sorte Russian Blue. Pun je energije i može se potpuno posvetiti cilju koji je najčešće Jerry.

Jerry je smeđi miš koji je vrlo snalažljiv ili ima sportske sreće pa gotovo uvijek pobjegne mačketini. U slučajevima kad se jedan od njih nađe u opasnosti si pomažu ili surađuju kad nastupaju protiv zajedničkog neprijatelja.

Ma znate tko su oni, šta se tu ima pisat, pa čuli ste od djedova i baka. :)

Nastavak

[] 14. svibnja 2008.

Opera browserKrajem veljače na Operinim stranicama osvanula je najava za Dragonfly, vrlo važan proizvod te norveške programske kuće. I nitko nije znao o čemu se radi.

Uskoro je stavljen i brojač, countdown je odbrojavao do budućeg predstavljanja alfa verzije 6. svibnja.

Tajna je uspjela biti dugo sačuvana, ni šapat se nije čuo.

Čak ni na blogu Opera Watch koji prati sve što se u Opera svijetu događa nitko nije znao čemu služi to čudo.

Viralni marketing je uspio.

Da bi navedenog dana izašao Opera Dragonfly, skup alata koji će web programerima vrlo olakšavati izradu, debugiranje i fiksanje webova.

Da li je alfa zadovoljila? I da i ne.

Nastavak

1 2 3 ››