Skip to the main content

Arhiv za 08 mjesec 2008. godine

[] 31. VIII. 2008.

MixTurtle

MixTurtle

Ova kornjača traži pjesme koje se nalaze online, koje se mogu odmah zasvirati ali i staviti na playlistu koja može poslužiti npr. u slučaju da ste negdje zametnuli glazbu za seks, a večeras vam je godišnjica te hitno trebate neke fine laganice za cjelonoćno krevetno dvoosobno trljanje.

Da bi kreirali playlistu potrebno se prijaviti. Ili možete iskoristiti nešto što su već ljudi kreirali.

Ekipa koja to radi je tek počela, vele na blogu da ubrzano rade i ispravljaju (razni browseri itd.) pa ono očekujemo uskoro novosti, ne samo zato što imaju fora logo s kornjačom koja pljuga. :)

Nastavak

[] 31. VIII. 2008.

Powerset

Powerset

Powerset je pretraživač Wikipedije kojem umjesto pojmova možete uputiti normalne upitne rečenice tipa "Tko je Chuck Norris?". Pritom software kuži pitanje, ne radi na principu jednostavnog traženja pojedinih keyworda na kojem rade konvencionalne tražilice.

Trenutno pretražije samo Wikipediju, ali ekipa radi na širem pretraživanju. Ono što žele napraviti je "natural language search engine" koji kuži rečenice na webu.

Nedavno ih je kupio Microsoft što znači da ima tu nečeg. :)

Nastavak

[] 29. VIII. 2008.

Wolfenstein 3DWolfenstein 3D koji je izašao godinu dana prije poznatijeg Dooma bila je prva prava 3D igra, pionir u FPS svijetu.

U igri igrač vodi američkog vojnika B. J. Blazkowicza koji bježi iz dvorca Wolfenstein, tj. iz nacističkog uporišta.

Igra je bila vrlo napredna za ono vrijeme (1992. godina) jer se vrtila na MS DOSu i hardveru koji nije posjedovao grafičke kartice, svemirske megaherce i sve te blagodati na čemu se igre danas vrte.

Jedini zahtjev za Wolf 3D bio je 80286 procesor i 640 kilobajta (!) memorije.

A WSAD nisu bile najizlizanije tipke na tipkovnici.

Nastavak

[] 28. VIII. 2008.

1. Extension Column

Extension Column

Jedna od stvari koja Windows Exploreru vrlo fali jer stupac za ekstenziju (nastavak) datoteka kad se gleda folder (mapa) u Details načinu.

Je, postoji onaj Type koji daje nešto slično, ali je totalno nepraktičan, a i sortiranje mu ne radi kako treba.

Ovaj dodatak za Explorer ispravlja taj nedostatak i dodaje stupac "Ext" koji je upravo ono što treba svakom pravom power useru.

Instalacija: kad raspakirate ZIP datoteku (samo 20K) opalite desnom tipkom na INF datoteku i odaberite Install.

Nastavak

[] 27. VIII. 2008.

Brave New WorldAldous Huxley je 1932. godine napisao SF roman Vrli novi svijet koji satirično prikazuje utopijsku budućnost.

Čovječanstvo živi u bezbrižnom, zdravom i tehnološki naprednom društvu. Ali bez umjetnosti, religije, nauke i ostalih stvari koje su žrtvovane da bi se savršenstvo postiglo.

(Zapravo jedina religija je Henry Ford, pa se tako umjesto "Our Lord" koristi "Our Ford".)

Nema rata i političara, ali nema ni obitelji, knjiga i kulture. Ni blogova. A seks je dobar jer možeš s kim želiš i koliko želiš bez da te ogovaraju. Ma čak te i nagovaraju.

Nastavak

[] 27. VIII. 2008.

Team Fortress 2Team Fortress 2 je primjer uspješne multiplayer-only igre.

Stvar je napravljena kao crtić, nešto kao pokretni strip (bazirano na ranim komecijalnim ilustracijama 20. stoljeća), likovi i prostor su vješto izdizajnirani, ma moraju vam izmamiti smijeh na lice kad prvi put vidite gameplay.

TF2 je tim bazirani (za razliku od recimo Quakea gdje obično igra svatko za sebe): jedna strana tj. kompanija je crvena, druga je plava. Crveni predstavljaju kompaniju koja ruši, a plavi kompaniju koja gradi.

Iako je izašla prije godinu dana (prvi put u paketu s uspješnom Narančastom kutijom) popularnost joj ne pada ni stepenicu. Valve stalno dodaje i nadopunjuje kako platformu na kojoj se igra vrti (Source) tako i samu igru.

Osim toga, često imaju besplatne vikende kao što je bio prošli kada se konačno našlo vremena za isprobati sve klase.

Nastavak

[] 25. VIII. 2008.

Pixlr

Pixlr

Pixlr je pravi online image editor napisan u Flashu. Sve najbitnije opcije su tu, brushevi, layeri, osnovni filteri, zoom itd. Ma kao onaj standardni Paint samo puno bolji. I ljepši, humaniji. A ne trebate se ni registrirat ako želite koristit.

Zlatna rezerva ako trebate dotjerati neku sliku a kod sebe nemate Photoshop. Ili neki normalan grafički alat.

Nastavak

[] 24. VIII. 2008.

John McClane vs Martin Riggs

John McClane je policijski detektiv (NYPD) koji lošu sreću da upada u sukobe sa superzlikovcima što je četiri puta potvrđeno u filmovima Umri muški 1-4. Ne voli nadređene, ima probleme sa ženom i sve ostalo što krasi prave policajce u velikim policijskim filmovima.

Martin Riggs je policijski detektiv (LAPD), bivši vojni specijalac, koji radi u odjelu na ubojstva. Također dolazi u krvave sukobe s glavešinama sumnjivog morala, također u četiri nastavka filma Smrtonosno oružje. Inače voli ganjati lupeže pješke, iako se oni voze u autu.

Nastavak

[] 22. VIII. 2008.

MicrophoneKako sam ovih dana bio u nekom (nenamjerno, da i meni je čudno) polustvaralačkom zanosu bilo je fer da ga iskoristim i posložim neke blog finte koje dugo čekaju na to-do listi.

(Ak nešt ne radi - vičite, spamajte, rušite blog itd.)

URL rewrite

To su ovi lijepi URLovi kojih danas svi imaju. Dakle kad pročitate neki dobar post na blogu (u zadnje vrijeme sve rjeđe) i želite ga poslati nekome na drugi kontinent uz komentar tipa "gle što ovaj idiot piše", link više neće biti ovakav

//blogopod.com/?id=100

nego ovakav

//blogopod.com/bozicna-prica/

a iz kojeg se odmah vidi o čemu se tu radi ili bi se moglo raditi. A navodno i tražilice takve URLove vole ko beba zvečku pa je to još jedan plus za kod.

Nastavak

[] 22. VIII. 2008.

The Ice PiratesNije lako biti svemirski gusar. Jer ako te uhvate odstrane ti muškost i onda nemaš volje za život i možeš biti samo eunuh-rob nekom bogatom kupcu. Najgore je ako je kupac seksi bogatašica, a ti nemaš ni volje ni sredstava za udruženi rad.

Tako je bar u ovom filmu, Ledeni gusari, znanstvenofantastičnoj parodiji iz 1984. godine.

Dakle, u nekakvoj smo budućnosti gdje je voda jako rijetka pojava, neprocjenjiva vrijednost, najjača valuta. A opaka ekipa koja drži galaksiju u šaci naravno vlada zahvaljujući vodi.

Veliki cargo brodovi furaju h2o među sustavima u kockastom formatu (led), a zločesti te pokvareni gusari ih po običaju pljačkaju.

Nastavak

1 2 ››