Skip to the main content

Arhiv za 10 mjesec 2008. godine

[] 30. X. 2008.

Pixolu

Pixolu

Pixolu je web tražilica sličnih slika. Pri tome koristi semantičku metodu, što god da im to znači. :)

Sučelje je napravljeno u Flashu i kalkulacije similarnosti se vrte na korisničkoj strani, pa ne krivite mene ako vam zašteka browser.

Kad Pixolu nađe slike (pretražuju se Google, Yahoo! i Flickr indeksi) ponudit će vam finije pretraživanje: slike koje su blizu onakve kakvu tražite prebacite s drag&drop tamo negdje (desno) i kliknite refine. Najviše nekoliko puta tako i naći ćete što želite.

Naravno, NE služi za traženje onakvih slika.

Nastavak

[] 30. X. 2008.

Frog PrinceOvo je napisao gost bloger Sega, stari nabijač. Ako ga ne popljuvate nagovorit ćemo ga da napiše još pokoju.

Nastavak

[] 29. X. 2008.

OpenOffice logoNovi OpenOffice službeno je izašao prije više od dva tjedna, a tak sam ga sad imao prilike instalirati. A vidim da sam to trebao učiniti prije, ne zbog milijun novih stvari nego zbog samo nekoliko njih koje uvelike olakšavaju život sa strojem na kojem nije instaliran MS Office.

Nastavak

[] 28. X. 2008.

Search.io

Search.io

Ova tražilica u tabovima (karticama) daje prikaz rezultata s ostalih tražilica.

Kad upišete pojam i opičite ENTER otvaraju vam se tabovi pa klikate po njima i redom otkrivate što je našao Google, što Live Search, pa Ask.com itd.

Tražilice su smještene u grupe pa tako možete birati koju ćete grupu: video, blogovi, torrenti, slike, web 2.0 sadržaji itd.

Bookmarkirajte, već će poslužiti.

Nastavak

[] 24. X. 2008.

Poll 13Jesen je onaj dio u godini kad svi jedva čekaju Božićne te Novogodišnje praznike kada se fino papa, pije, ljubi i spava.

A jesen je i vrijeme kad masa proizvođača igara izdaje nove naslove. Far Cry 2 je već izašao, a čeka se, između ostalog, Tomb Raider 8, Call of Duty: World at War (a zapravo 5), Mirror's Edge (nije nastavak, tko bi rekao?) te Grand Theft Auto 4 za PC.

I kupuju se nove grafičke kartice koje mogu pogoniti sva ta čuda. Ili se čeka Božić s nadom da će ti netko ispod bora ubacit neku.

(Evo, ja se javljam ako nemate kome poklonit ili bar uvalit za sitne eure. Uvjet je Pixel Shader 3.0.)

U jesen se i rade tikve za Noć vještica. Moja će opet biti gejmerska, što mogu kad ne znam dizajnirati gole tete. ;)

Negdje u jesen se održava i Advanced Techonology Day, pa ako netko ide neka se javi da isplaniramo netematsku radionicu kod najbližeg šanka. Tradicija, ono.

Nastavak

[] 22. X. 2008.

Mathway

Mathway

Mathway je web aplikacija koja će riješiti vaš matematički problem, jednadžbu, sinuse i kosinuse, ikseve i ipsilonove itd. što nije neka velika fora.

Velika fora je što će vam ispisati te iscrtati kompletan postupak do rješenja!

Nešto kao Wolframova Mathematica ali na webu.

Pošto je beta ima nekih mušica i uspije se natjerati da izbaci "nema rješenja" iako ga ima. Sučelje je neki polu-ajax, ali sve radi lijepo i brzo. I još grafove crta.

Nastavak

[] 21. X. 2008.

Narbacular DropIndie games je termin za igre koje rade mali, nezavisni proizvođači s ciljem da nešto zarade današnjom digitalnom distribucijom ili da ih otkupi netko od velikih igrača.

U zadnje vrijeme su postale česte ptice na gejmerskim sajmovima. Jedan veliki razlog za to je uspjeh Portala, tj. ekipe koja ga je napravila. Stvar je bila toliko svježa da je cijelu ekipu kupio Valve i iz toga napravio prošlogodišnju megauspješnicu.

Portal je, prisjetimo se, logičko-akcijska igra iz prvog lica u kojem igrač prolazi kroz nivoe u kojima se izlazi nalaze iza zagonetaka koje treba riješiti zdravim logičkim razmišljanjem.

Pritom koristi oruđe koje može napraviti dvije rupe tj. dva portala između kojih se može proći kao da se radi o običnom otvorenom prozoru.

Vrlo osvježavajući koncept u svijetu igara. Nije da tako nešto nije prije postojalo, no Valve je stvar doveo na tehnički zavidnu visinu te sve zamotao u pošten scenario tj. ne radi se samo o nizu soba koje prolazite kao miš u znanstvenom laboratoriju.

Nastavak

[] 17. X. 2008.

Helen Magnus vs Grace Valentine

U 97. epizodi serijala Komad vs komad slijede dvije koke ne samo ponešto starije nego više od nekoliko puta starije od vas. (Još 3 para i onda bih mogao staviti Komade na led jer su svi već bili, zar ne?)

Helen Magnus (lijevo) je doktorica koja posjeduje oveći dvorac u kojem sakriva i proučava paranormalna stvorenja koja štiti od javnosti odnosno javnost od njih. Ima mnogo veza po svijetu, ratobornu kćer Ashley i više od 150 godina (!). Stvar se zove Sanctuary i krenula je kao webizodna serija, ali ju je pokupio Sci-Fi channel i sad ide ko normalna serija o paranormalnim stvarima.

Grace Valentine (desno) je još starija - pravo ime joj je Afrodita. Da, ona Afrodita, grčka božica ljubavi, požude i ljepote. (Plus prostitucije i reprodukcije.) Naziv serije je Valentine, a u njoj jedna tipična obitelj koja je u stvari prerušena ekipa bogova pod njenim vodstvom spaja srodne duše pazeći pritom da se ne otkriju. Grace voli cvijeće, filozofiranje i vezu s bivšim suprugom.

Nastavak

[] 16. X. 2008.

PrintWhatYouLike

PrintWhatYouLike

Koliko puta ste htjeli isprintati neku stranicu, ali bez nepotrebnih sidebarova, headera, footera i slično, a pri ruci niste imali nikakav Dreamweaver ili nešto slično da maknete ta čuda prilikom štampanja?

Ni jednom? Onda ništa... :)

Ali ako fakat jest onda je ovo alat za vas. On jednostavno učita stranicu koju mu unesete i omogućava da jednostavnim klik vamo klik tamo maknete neželjene elemente i kad ste gotovi opalite sve na printer.

(Di je bio prije par godina kad sam htio dobiti onu tetu na papiru, ali bez onih ružnih slova sa strane?)

Nastavak

[] 15. X. 2008.

Block Action Day 2008Moram priznati da sam planirao malo veći post na ovu temu, ali nije se stiglo, sredina je tjedna, a nešto trebam napisati, pa će ovo biti kratko.

Blog Action Day je jednogodišnji događaj, dan kada masa blogera i podcastera priča o istoj temi. Prošle godine tema je bila okoliš (environment), a ove godine poverty tj. siromaštvo. Trenutni broj sajtova koji sudjeluju je nešto više od 12 tisuća s ukupno skoro 13 milijuna čitatelja.

Video

Toni je pronašao jedan zaista lijep video kojeg stvarno morate pogledati. Radi se o spotu End Poverty - Be the Generation sa sajta White Band Action, na kojem možete naći i još jedan video koji je napravio will.i.am, frontman grupe Black Eyed Peas.

Nastavak

1 2 ››