Skip to the main content

Arhiv za 01 mjesec 2009. godine

[] 29. siječnja 2009.

Dugo nije bilo komada iz igara jelda? Ne može to tako. Nu, dakle, 2 komada iz svježih gejmerskih naslova.

Elika vs Faith

Elika (lijevo) je prava pravcata (100%) princeza. Pametna je, zna se tući i skače i penje se skoro kao glavni lik u igri Prince of Persia koja je izašla krajem prošle godine. A uz sve to se bavi i hokusima te pokusima tako da posjeduje i čitav niz čarobnih svojstava poput liječenja na daljinu, letenja i otvaranja slijedećih levela.

Faith (desno) je kurir (runner) u isto tako novo novoj igri Mirror's Edge. Ali ne običan kurir/poštar nego onaj koji trči po krovovima visokih zgrada, penje se po odvodnim cijevima, izbjegava snage reda i mira, a sve u cilju isporuke važnih papira u drugi dio grada za klijente koji u zamjenu daju lijepe zelene papiriće.

Nastavak

[] 28. siječnja 2009.

Call of Duty: World at WarNakon fakat odlično urađenog prethodnog nastavka pod podnaslovom Modern Warfare očekivalo se da će Ubisoft dalje štancati samo Call of Duty naslove u kojima se odvija radnja u moderno vrijeme. To se još nije dogodilo jer World at War nas ponovo vraća na žarišta Drugoga svjetskog rata. (Bilo je čak i nekih šuškanja o ratu u bliskoj budućnosti što bi bilo loše jer COD serijal nikada nije bio znanstvena fantastika.)

Peti nastavak igre (zapravo četvrti na PCju jer trojka nikada nije izašla za Windowse, ili neki veći ako pribrojimo neloše ekspanzije) odvija se dakle opet na ratištima do sad najvećeg rata u povijesti. No, to ne znači da se ponavlja stara igra: scenariji su svježi, lokacije nove, ideja još uvijek ima i igraču koji krene igrat ovaj FPS neće biti dosadno.

Nastavak

[] 26. siječnja 2009.

U današnjem nastavku sve po tri kune rubrike na red su došli kalkulatori. Slijede dakle tri pristojna web kakulatora koji se baziraju na JavaScriptu.

1. Web2.0calc

Web2.0calc

Iz naziva se naslućuje da se radi o kalkulatoru u web 2.0 stilu. Modernog dizajna i par pametnih sitnica čine ga vrlo dobrim alatom.

Osim standardnih funkcija kuži vektore i matrice, rješava jednadžbe, crta jednostavne grafove itd.

Nedostatak mu je jednostavno šetanje po rezultatima napred-natrag (history).

Nastavak

[] 23. siječnja 2009.

Prince of Persia coverPrince of Persia koji je izašao krajem 2008. godine sedmi je naslov iz istoimenog serijala o princu čije ime još uvijek nismo saznali. Radnja se odvija u drevnoj Perziji, u nekom nepoznatom gradu-državi i nema nikakve veze s prethodnim nastavcima iako princ u dijalogu te monologu ponekad nabaci neki detalj iz prošlosti (što će razveseliti stare PoP igrače).

The neprijatelj je bog po imenu Ahriman koji je tisućama godina bio zatočen u tamnici ispod velikog hrama u pustinji gdje ga je nabio kolega mu Ormazd. Ahriman se naravno želi osloboditi, a to mu počne polazit za rukom kad blesavi kralj popizdi i razbije prvu liniju fronta tj. drvo života. Umjesto da pazi na kćer koja je upravo iz pustinje dovela lika koji bi trebao biti princ, ali kad ga vidiš ono sasvim obična propalica.

Nastavak

[] 21. siječnja 2009.

Hex Dump 2(Hello, StumbleUpon readers. This post in CROATIAN language is about old JavaScript tricks rarely used today or not used anymore.)


Javascript se tokom zadnjih godina promijenio, ne u smislu sintakse jezika nego načina na koji se on primjenjuje. Objektno programiranje, nekoliko dobrih frameworkova koji vas oslobađaju gomile posla, napredak u preglednicima koji sve više toga kuže i tako to.

Nekada se JS programirao sasvim drugačije. Da se neke stvari ne zaborave evo jednog posta o starim dobrim trikovima koji se rijetko ili više ne koriste.

Dakle, 10 primjera Javascript programiranja na način kako se to radilo prije nekoliko godina.

(Pola ovoga neće raditi u današnjim browserima, ali ilustracije radi...)

Nastavak

[] 19. siječnja 2009.

Slijedi: tri web alata koji se vrte na temeljima nekih drugih web alata.


1. Visual Wikipedia

Visual Wikipedia

Visual Wikipedia je sajt koji prikazuje sadržaj Wikipedije, ali dodaje nekoliko vrlo korisnih mogućnosti.

Kada prijeđete mišem iznad nekog od internih linkova otvorit će se popup sa previewom sadržaja koji se nalazi ako kliknete na njega.

Druga korisna stvar je generiranje liste tagova te mindmap (!) pojmova.

Tu je još automatsko ubacivanje related YouTube klipova, linkovi za traženje naslova članka na tražilicama, QuickList (favoriti) opcija (bez registracije) i ostale manje bitne stvari.

Ako kliknete na stranicu - nemojte se bojati. Tako je izgledao web nešto prije 2.0.

Nastavak

[] 16. siječnja 2009.

Natasha Sax vs Mona Sax

Dugo nije bilo novog Komad vs komad posta, pa zato slijedi posebno izdanje istog: odlučujemo se tko je bolji između dvije sestre (!) koje se pojavljuju u filmu Max Payne rađenom prema istoimenoj igri.

Natasha (lijevo) je divlja cure koja voli fešte, opijate i druženje s ljudima sumnjivog morala. Voli pomagat zbunjenim policajcima u prolazu. Izazovno se oblači, voli seks i sve ostalo što vole mladi.

Mona je njena ozbiljnija sestra koja se rano prestala zezati zbog karijere ubojice po naruđbi. Voli pucati iz pištolja te ostalog toplog oružja, prijetiti nepoznatim ljudima i svađati se sa razmaženom sestrom.

Nastavak

[] 12. siječnja 2009.

Benjamin Button posterWe all end in diapers.

Benjamin Button je bio čovjek koji je živio unatrag.

Rodio se na samom završetku Prvoga svjetskog rata (kraj 1918. godine - za one koji nisu pazili u školi). Bio je nevjerojatno ružna beba, a prvi liječnik koji ga je pregledao odmah je dijagnosticirao nekoliko bolesti koje se obično vežu za vrlo kasnu starost. Rodio se je kao starac i predviđali su mu da neće još dugo, ali uspio je doživjeti ranu mladost.

Moderna bajka, ali vrlo dobro ispričana. Uopće ti nije krivo što je film kilometrima daleko od svojega temelja, kratke priče koju je napisao Scott Fitzgerald, jedan od, kako kažu, najvećih pisaca 20. stoljeća (hint: Veliki Gatsby).

Nastavak

[] 9. siječnja 2009.

U današnjem postu: 3 web alata za vrijeme kratiti.

1. TiltShiftMaker

TiltShiftMaker

Radi se o slikama koje su namjerno zamućene sa strane, pa izgledaju kao minijature, kao da je netko fotkao igračke.

(Pogledajte 2 galerije takvih slika: prva ima 19 slika, a druga 50.)

Ovaj alat će isto napraviti s vašim fotkama. Sliku šaljete uploadom ili ukazujete di je URL adresom.

Kad se materijalizira preview moći ćete promijeniti još veličinu i poziciju nemutnog dijela (nepotrebno jer default je dobro postavljen) i onda još preostaje samo klik na "Get full size" te download link.

A ima i primjere dobrih uradaka.

Nastavak

[] 8. siječnja 2009.

Old MicHladnoća je počela vrlo nabijati, jelda? Totalno je izbacila redovite tjelovježbovne navike. Da, više se ne trči svaki dan cca. 9 kilometara. Ma ne giba se skoro uopće, statika čovječe, a i na seks na otvorenom možeš zaboraviti. Predmet obožavanja je radijator, posebno ako je pojačan blizinom kompa na kojem je otvoreno slučano pronađeni pornografski materijal - pun pogodak. Ne može se drugačije. Hladno je tako da više ne možeš ni isčupati nos tj. mrkvu mistera Snjegovića ako ti slučajno usfali za jednu pravu medicinsku juhu. Recimo u nedjelju, kad dućani ne rade.... Ali nećemo o tome. (Politika van!)

Nastavak

1 2 ››