Skip to the main content

Arhiv za 04 mjesec 2009. godine

[] 30. travnja 2009.

Sarien.netSarieni su opaka vanzemaljska rasa neprijatelja koja želi razbiti galaksiju u staroj dobroj seriji igara Space Quest.

Nju je radila Sierra, kompanija koja je na kraju 20. stoljeća proizvodila vrlo igrive, duhovite i zanimljive avanture koje su igrača danima i noćima držale zalijepljenog za monitor tada niske rezolucije. Ili čak televizor pošto su bile portane i na ne-PC kompove tipa Apple 2, tadašnji Mac, Amigu i Atari ST.

Starija ekipa mora se sjetiti bar jednog od naslova iz serijala King's Quest, Police Quest, Space Quest te Leisure Suit Larry.

Prvi nastavci tih igara bili su napravljeni kao polutekstualne igre: većinu ekrana zauzima (danas) pikselizirana pozadina nivoa, glavnog lika šećeš kursorskim tipkama (ili sad već zaboravljenim joystickom), a ispod u dva-tri tekstualna reda upisuješ naredbe u stilu "EXAMINE ROOM", "OPEN DOOR", "DRINK BEER", "WET YOURSELF" i tome slično.

Nastavak

[] 27. travnja 2009.

Pool 17Zadnja Lavlja anketa pitala vas je koliko mobitela imate. Prvi neslužbeni rezultati :) naginjali su k brojci dva ili više što bi značilo da su 2 mobilna uređaja prosjek, no kako se dalje glasovalo jedan komad se pokazao najčešćim odgovorom.

Samo mi nisu jasna ova devetorica koja "nemaju" mobitele (vidi sliku). Ili je to jedan šaljivac koji je našao rupu u zakonu kodu pa je svima skinuo prosjek. ;)

Nastavak

[] 21. travnja 2009.

Don't Save the PrincessTako je: dosta nam je igara u kojima je cilj spasiti princezu! (Mario, pojedi se!)

(Don't) Save the Princess je platformska mozgalica koja od nas traži suprotno.

Cilj svakog nivoa je NE spasiti princezu nego se izgubiti na putu ili biti pojeden od strane ogavnog zelenog čudovišta koje je mutiralo zbog loše prehrane (jede samo fast food tj. naivne spasitelje).

Nastavak

[] 20. travnja 2009.

Sun Microsystems logoOracle je na službenom mjestu objavio da je ušao u pregovore za kupnju Suna.

(Na gornji link trenutno ne možete jer je srušen od velike navale. Još jedan dokaz da i "veliki" padaju kad im pola neta navali na web.)

Na Sunovim stranicama također vijest. (Nije srušena - valjda Sunovci znaju programirati u Javi.)

Nastavak

[] 20. travnja 2009.

Kada ste zadnji put bili kod mehaničara?

Leticia Ortiz vs Sara Wayland

Leticia "Letty" Ortiz je vozačica i pljačkašica u filmu Brzi i žestoki. Brije s jednim od glavnih likova (oni ćelavim), kuži se u brze aute, akciju i otuđivanje robe u pokretu. U slobodno vrijeme pije pivo i uživa u ilegalnim auto-trkama.

Sara "Sway" Wayland je bivša cura glavnog protagoniste u filmu Nestali za 60 sekundi. Voli dobre aute, opasne radnje te seks prednjem sjedištu. Slobodno vrijeme provodi kao barmenica na šanku.

Nastavak

[] 15. travnja 2009.

Easter EggsEaster Eggs su, što se kompova tiče, skrivene poruke i druge finte u softveru: operacijskim sustavima, aplikacijama, DVD sadržajima, igrama, web stranicama itd.

Do njih se ne može doći na "normalan" način već treba opičit određenu kombinaciju poteza, na primjer pritisnuti par tipaka pravim redoslijedom. Ili kliknuti tamo gdje vam ne pada na pamet da kliknete. Ili nešto treće.

Nemaju neku praktičnu primjeru, osim što je fora. Već dugo se prakticiraju, još od 1979. kada je jedna Atarijeva igra imala ime programera koji ju je radio.

Od tada se povremeno nađe na ovom i onom mjestu, a u nastavku teksta možete pročitati o deset takvih skrivenih Uskršnjih jaja u programima koje (većinom) možete sami isprobati. (Za većinu su potrebni Windowsi.)

Nastavak

[] 14. travnja 2009.

DiggNakon prošlotjedne galame oko web servisa za skraćivanje URLova, tema koja je sad digla prašinu je DiggBar.

DiggBar, najnoviji feature Digga (popularnog social bookmarking servisa), stavlja na vrh stranice svoju traku s alatima, a na ostatak originalni sadržaj određene stranice koju stavi u frame.

To znači da se korisnik zapravo ne nađe na odredišnoj (pravoj) stranici nego je njen sadržaj samo učitan u stranicu koja se nalazi na Diggu, a DiggBar ne nestaje ni klikanjem na linkove koji se nalaze na tako učitanoj stranici.

(Primjer: Blogopod u DiggBar varijanti.)

Nastavak

[] 9. travnja 2009.

CSS Naked Day 2009Stigao je još jedan 9. travanj kada se skida dizajn sa sajtova.

CSS Naked Day je dan kada web stranice postanu gole: skida se CSS, dizajn, stilovi i stranica izgleda kao da je napravljena dan nakon što je izmišljen World Wide Web.

Skidanje me je opet podsjetio na zaboravljene inline stilove pa si moram opaliti packe.

Well, bit će riješeno do slijedećeg globalnog CSS Reboota (1. svibnja).

Nastavak

[] 8. travnja 2009.

Tri web alata za pomoć u svakodnevnom onlajniranju.

1. Scr.im

Scr.im

Svoju e-mail adresu već desetljećima ne stavljate na razna mjesta, web pogotovo. No, ponekad je na nekom chatu ili forumu nužno ostaviti taj podatak. Naravno, uvijek postoji mogućnost da će je neki bot pokupiti i zabilježiti za spam uporabu.

Scr.im je tu da to spriječi. On će vaš e-mail pretvoriti u kratki URL kojeg ćete okolo slati umjesto vaše prave adrese.

Kad korisnik dođe na tu stranicu imat će jednostavnu provjeru: ako se pokaže da je spam robot neće moći pročitati vašu adresu.

Nastavak

[] 8. travnja 2009.

HTTPTinyURL, Skrati.net i ekipa.

Jedna od tema koje se ovih dana povlače po webu su servisi za skraćivanje URLova te problemi koje donose.

URL kratitelji postoje već dugi niz godina. Originalno su napravljeni za dugačke web adrese koje su se trgale u prijelazu u novi red:

www.adresa.com/deset-komada-koji-imaju-najljepse-noge-n
a-svijetu

I sad nisi mogao fino ukliknuti link i diviti se prirodnim ljepotama nego si morao adresu prebaciti recimo u tekst editor, rucno spojiti link i iskopirati ga u preglednik.

Nastavak

1 2 ››