Skip to the main content

Arhiv za 05 mjesec 2009. godine

[] 22. svibnja 2009.

MicrophoneOvih se dana pričalo o Alphi, revolucionarnom (tako kažu) softveru proizvođača poznate Mathematice (koja rješava matematičke probleme prilažući i postupak, a ne samo rješenje).

Wolfram Alpha je web servis koji odgovara na pitanja, od onih jednostavnih koliko je 2+2 pa do složenih tipa Kakvo je vrijeme u Hrvatskoj.

Ali stvar više nije nešto naj jer se pojavila Wolfram Beta koja daje odgovor na pitanje o životu, svemiru i svemu ostalom.

Nastavak

[] 21. svibnja 2009.

Dva komada iz prošlogodišnjih komedija.

Invisible Girl vs Beautiful Assassin

Invisible Girl je cura iz filma Superhero Movie, a lik je parodija na Nevidljivu ženu iz Fantastične četvorke. Voli se zekati s oženjenim muškarcima. I voli životinje: ima psa, također nevidljivog po potrebi.

Beautiful Assassin (pravo ime također nepoznato) je ubojica u filmu Disaster Movie, iskrivljena verzija Lisice iz filma Wanted. U opasnom poslu koristi se svojim fizičkim kvalitetama, ali previše vjeruje ubojicama-početnicima. Voli se tući s drugim ženama.

Nastavak

[] 13. svibnja 2009.

Tri servisa za skraćivanje URLova koji se izdvajaju od prosjeka.

1. SoCuteUrl

SoCuteUrl

Ovaj servis će vaš dugi URL skratiti u zgodan poprilično kratak URL. Primjeri:

Microsoft: www.socuteurl.com/buggy
Apple: www.socuteurl.com/booboo
Blogopod: www.socuteurl.com/wooggyboobean

Odličan način da se (iza nevinog linka) sakrije NSFW sadržaj. ;)

Nastavak

[] 12. svibnja 2009.

Lavlji kvizLavlji kviz je počeo kao nešto na čemu sam isprobavao neke stvari, da bi se kasnije pretvorilo u nešto upotrebljivo.

Pa kad je već upotrebljivo, zašto ne staviti na web?

Na poddomeni kviz nalaze se stoga kvizovi u obliku 10 pitanja s a, b, c i d odgovorima, samo jedan točan.

Deset pitanja, maksimalno deset bodova. Potreban je bar jedan za upis u highscore tablicu, ali nije (previše) teško - prava je umjetnost ne dobiti ni jedan bod.

Nastavak

[] 6. svibnja 2009.

The Hunt for GollumNađu se tako jednog dana majstor Gandalf i onaj Aragorn, od starog Arathorna sin, na predahu uz pivo u jednoj od mnogih pivnica u Međuzemlju.

Čim zapale lulu nemira stade se djedica jadati sa svojim problemom: neki tamo nečovjek saznao je nešto što nije trebao i ako netko ne sredi situaciju doći će do sranja.

Aragorn mu reče: nemaš problema stari, evo ja ću, ionako nemam šta radit dok mi se torrenti skidaju, samo da popijem jednu putnu. Alo, konobar, daj još dvije rezane!

Nastavak

[] 5. svibnja 2009.

TwitterBilo bi lijepo te korisno da svaki put kad napišeš novi post na blogu on automatski javi ekipi (followerima) na Twitter da na blogu ima nečeg novog, a ne da moraš ići na lice mjesta i to pisati sam.

Stvar se, jasno, može vrlo lako napraviti jer je Twitter odavno otvorio API preko kojeg se mogu stvarati čuda preko običnog HTTP zahtjeva (requesta).

Za Wordpress i slične sustave već postoje pluginovi koji to rade, a Internet je prepun alata koji koriste Twitter na razne načine. (Ovo je primjerice neloša ideja: RSS to Twitter - Twitter (kao da) čita RSS feeed vašeg bloga i objavljuje nove stvari.)

U ovom postu opisat ću kako se to radi ručno, iz PHPa, koristeći oldschool tehniku (bez upotrebe CURL biblioteke koja vrlo uljepšava stvar, samo što nije raspoloživa svugdje).

Nastavak

[] 3. svibnja 2009.

Danas su na redu opet dvije TV policajke (di ih samo pronalazi? - op. čitatelja), iz jedne vrlo poznate i jedne malo poznate serije.

Charlene Marks vs Ana Lucia Cortez

Charlene "Charlie" Marks je detektivka u kanadskoj supernatural seriji The Listener (koja je počela s emitiranjem ove godine). Posvećena je poslu i iritiraju je mamlazi poput glavnog lika (serije) koji se gura gdje mu nije mjesto. Nije poznato kako provodi slobodno vrijeme, ali sumnja se da igra poker za novac.

Ana Lucia Cortez je jedan od većih sporednih likova u TV seriji Izgubljeni (uglavnom 2. sezona). Bivša policajka, a kasnije security guard jednog dana iz nekih neobjašnjivih razloga odluči sjesti na Oceanic Flight 815 i tako se nađe negdje tamo. Voli biti glavna u ekipi. Hobi: čišćenje pištolja.

Nastavak