Skip to the main content

Arhiv za 08 mjesec 2009. godine

[] 31. VIII. 2009.

Blog Day 2009Blog Day pada 31. kolovoza svake godine. Obilježava se od 2005. tako da je ovo 5. po redu.

Ideja događaja je širenje spoznaje o drugim blogovima. Preporuča se post koji predstavlja 5 blogova, po mogućnosti što više drugačijih.

U nastavku slijedi mojih pet prijedloga, kvintet domaćih blogova koje do sad nisam nešto spominjao, zalinkao, imao u Blogrollu i tome slično.

Nastavak

[] 26. VIII. 2009.

Memento MoriOvo nije rasprava o latinskoj umjetnosti nego opis video igre.

(Memento mori je latinska izreka koja znači "Sjeti se da ćeš umrijeti".)

Iz jednog muzeja u Sankt Peterburgu otuđene su dragocjene slike čija je vrijednost navodno neprocjenjiva. Situacija pada u ruke pukovnika Ostankoviča, mrzovoljnog oficira koji namjerava slučaj riješiti u tišini, bez uplitanja viših krugova i napaljenih novinara jer za nekoliko dana treba dobiti medalju za svoj doprinos društvu i šire.

Za tu svrhu puki angažira bivšu kolegicu Laru Svetlovu koja sad radi u Interpolu te Maxa Duranda, ambicioznog krivotvoritelja kojeg je jednom uhvatio u švercu falsifikata. Kako njih dvoje ne doživljavaju njegove probleme ni 0.5 posto Ostankovič se koristi starom isprobanom metodom - prijetnjom da bi oni plesali kako se njemu zasvira.

Lari i Maxu ne preostaje ništa drugo nego da se ostave Tetrisa, dignu svoje lijene guzice i krenu riješiti problem starom nitkovu nakon čega će ih valjda konačno ostavit na miru...

Nastavak

[] 25. VIII. 2009.

And another thing..." In many of the more relaxed civilizations on the Outer Eastern Rim of the Galaxy, the Hitch-Hiker's Guide has already supplanted the great Encyclopaedia Galactica as the standard repository of all knowledge and wisdom, for though it has many omissions and contains much that is apocryphal, or at least wildly inaccurate, it scores over the older, more pedestrian work in two important respects.

First, it is slightly cheaper; and secondly it has the words DON'T PANIC inscribed in large friendly letters on its cover. "

- The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Vodič kroz Galaksiju za autostopere je nešto što je svaki čitatelj znanstvene fantastike koji bar malo drži do sebe bar jednom u životu pročitao.

Trilogija u pet dijela (nije greška) završena je davne 1992. godine, ali se još uvijek pamti kao jedna od najboljih ako ne i najbolja SF komedija svih vremena.

Nastavak

[] 23. VIII. 2009.

USB StickDanas svi imamo više od nekoliko tih nekih USB uređaja, memory stickova, flash diskova, memorija na štapiću i kako se sve ne nazivaju te stvarčice koje nam služe za prenošenje datoteka, pohranu često potrebitih programa i tako dalje.

Kad ubacite USB nositelj podataka u za to predviđenu rupu komp mu dodjeli defaultnu ikonu tj. ikonu koja baš najbolje ne predstavlja uređaj. Ili je ružna. Ili nešto treće.

No, moguće je svakom uređaju zasebno složiti ikonu po želji. U nastavku posta objasnit ću kako se to radi na Windowsima. Za imatelje nekih drugih operacijskih sustava nema ništa, neka pate i plaču, tko im je kriv što žele biti posebni. :)

Nastavak

[] 21. VIII. 2009.

Cam Wexler vs Fox

Cam Wexler (lijevo) je zoološkovrtni specijalist s pingvine (nema veze s Linuxom) u filmu Good Luck Chuck. Vrlo je nespretna, ali neopasna te druželjubiva. Posebno voli zubare.

Fox (drugo ime nepoznato) je profesionalni ubojica u filmu Wanted. (Rade na nastavku za 2011.) Voli brze automobile te bojevnu municiju koja se ne kreće pravocrtno. Slabost su joj ubojice-početnici.

Nastavak

[] 17. VIII. 2009.

NikopolChess boxing

Jeste li čuli za chessboxing?

Šahboks se organizirano igra od 2003. godine, a kombinira boksanje i šah. Dva protivnika naizmjenično igraju runde brzopoteznog šaha i boksa.

Pobjednik je onaj koji nokautira ili šah-matira protivnika. Ili ima sreće pa onom drugom istekne vrijeme za poteze ili se zamjeri sucu u ringu.

Sport se prvi put spominje u stripu Cold Equator kojeg je 1992. godine napravio francuski stripaš Enki Bilal.

Taj strip je zadnji dio veće cjeline pod nazivom Nikopol trilogija.

Nastavak

[] 13. VIII. 2009.

Tomb Raider AscensionTomb Raider: Ascension je fan film, dakle nekomercijalni (čitaj: besplatni jer se takve stvari u biti ne mogu naplatiti) video-uradak kojeg su napravili fanovi Lare Croft.

Sat vremena akcije s jednim od najpoznatijih likova iz video-igara uopće ne izgleda loše, ako uzmemo u obzir da velika većina fanovskih filmova ne izgleda tako dobro kao recimo Lov na Golluma.

Glavna glumica se dobro snalazi u ulozi okretne avanturistkinje, a povremeno dobrog dijaloga se nebi postidila ni dva mainstream Tomb Raider filma koja su do sad snimljena (šuška se da Warner Bros. radi na trećem dijelu koji će pokušati rebootati filmsku Laru kao takvu). A i ne mora fejkati britanski naglasak.

Film je snimljen u roku od 7 dana za cifru od 10,000 funti, ali napravljen je bolje od nekih filmskih uradaka na koje je potrošeno daleko više para.

Nastavak

[] 10. VIII. 2009.

tr.imPrije nekoliko mjeseci digla se prašina oko servisa za skraćivanje URL adresa.

Da se podsjetimo: pojavom Twittera i sličnih servisa koji dozvoljavaju mali broj znakova u poruci porasla je popularnost TinyURL, Skrati.net i ostalih servisa koji omogućavaju da link ili linkovi još uvijek stanu u poruku. (A nije problem ni utipkati niz od par znakova ako se baš mora.)

Jedno pitanje koje se postavilo je što ako se servis iznenada ugasi? Što sa svim tim linkovima koji će voditi na 404, tj. stranica nije pronađena? Ili, vjerojatnije, na neku stranicu koja će biti nabildana reklamama i bannerima koji nemaju veze sa sad bivšim linkom?

Jedna takva situacija se upravo pojavila: tr.im, jedan od poznatijih servisa za skraćivanje web adresa, pokrenuo je svoje gašenje.

Nastavak

[] 10. VIII. 2009.

Komadi iz TV serija: policajka vs novinarka.

Myka Bering vs Beth Turner

Myka Bering (lijevo) je agent tajne službe koji radi za supertajni vladin ogranak koji pronalazi i čuva drevne artifakte i natprirodne objekte. Serija se zove Warehouse 13 i trenutno ide na SyFyju. Radi sve po propisima i organizirana je i pizdi na one koji to nisu.

Beth Turner (desno) je novinarka koja radi za Buzzwire, internetski tabloid koji vrti i ozbiljne vijesti, u seriji Moonlight koja je prije 2 godine doživjela samo 1 sezonu. Radoznala je te agilna što je često dovodi u neprilike kako na poslu tako i kod kuće. Fascinirana je vampirima.

Nastavak