Skip to the main content

Arhiv za 01 mjesec 2010. godine

[] 27. siječnja 2010.

FirefoxGreasemonkey je plugin za Firefox koji omogućava korisnicima da instaliraju skripte koje automatski prepravljaju web stranice nakon što se one učitaju u preglednik.

(Primjeri takvih skripata bili bi sakrivanje određenih reklama na stranici, pretvaranje neklikabilnih linkova u prave linkove, povećavanje presitnog fonta itd.)

Kako su Greasemonkey skripte zapravo JavaScript, za izradu istih potrebno vam je malo bolje poznavanje spomenutog jezika te bar osnovna upućenost u DOM.

U nastavku ću opisati kako se radi jednostavna GM skripta koja radi u Firefoxu te Operi.

Nastavak

[] 25. siječnja 2010.

Tri web alata: stranica u PDF, kraj 2.0 druženja i slične slike.

1. PDFmyURL

PDFmyURL

Ovo je alat koji će web stranicu pretvoriti u PDF datoteku. Unesete URL, pričekate koju sekundu i ponudit će vam se PDF za download (ili otvaranje, ovisi kako vam je podešen web preglednik).

Naravno, ako mu stranica odgovori na vrijeme. Konvertiranje ovog bloga i još nekih stranica je prošlo okay, ali Digital Vomiting (koji je nedavno opet počeo s praćenjem net-nebuloza) ne ide pa ne ide.

PDFmyURL ima bookmarklet, napredne opcije i grupu na Facebooku, kako se to već danas radi.

Nastavak

[] 18. siječnja 2010.

IENaletio sam na štos kako srušiti zadnju verziju Microsoftovog preglednika, pa da na brzinu rezimiramo kako se (programski) mogu srušiti verzije 6, 7 te 8.

NAPOMENA: Kako niže navedeni primjeri te linkovi ruše web preglednike preporučam da pohranite tabove i adrese prije nego što ih isprobavate. Blogopod se odriče svake odgovornosti zbog eventualnog psovanja tijekom korištenja istih. Nisam ja kriv, navukli su me. :)


Internet Explorer 6

Sjećate li se onog kratkog buga koji je rušio IE6?

<input type crash>

Internet Explorer je odavno zapatchan tako da ga ovo više ne ruši, ali (malo prije sam probao) onaj noviji bug još uvijek ruši IE6:

<style>*{position:relative}</style><table><input></table>

Pogledajte i još neke metode za rušenje tog starca od skoro 10 godina.

Nastavak

[] 13. siječnja 2010.

Born of HopeBajna djeva nazvana Gilraen jednog sunčanog jutra zajedno sa svojim starcima bježaše kroz šumu pred napadačima koji im satrše selo kad li iznenada na njih naleti skupina prilično nabrijanih orka.

A orci ko orci, izvadiše smjesta hladno oružje kućne izrade i navališe na tročlanu obitelj odnedavno nomadskog tipa.

Spomenuti se homo sapiensi pripreme na beznadnu samoobranu kad li iz navedene šume izleti grupa bradatih momaka na čelu sa Arathornom Drugim, sinom od starog Aradora, koji u trenu snimi nemilu situaciju te zapovijedi da se smrdljivim orcima instantno uzme mjera, i to mačevima, za one koji nemaju ravnalo pri ruci.

Nastavak

[] 11. siječnja 2010.

Nastavljamo hit seriju "Tri web alata" koja je bila na hlađenju pola godine.

1. GIFexplode

GIFexplode

GIFexplode je web alat koji animirane GIFove rastavlja na sastavne dijelove tj. na statične slike. Pošaljite mu neki GIF ili dajte putanju do istog na webu i dobit ćete pojedinačne PNGove.

GIFexplorer ima i bookmarklet te ekstenziju za Firefox, a svaka konverzija dobija i permalink. Korisno.

Nastavak

[] 4. siječnja 2010.

Poll 20S prvim postom u Novoj 2010. godini dolaze rezultati zadnje ankete iz prošle.

Brojke pokazuju da većina čitatelja koji nisu bili lijeni kliknuti (kao) zna što želi, za razliku od prošle godine kad je mnogo više ljudi bilo u nedoumici glede (ne)lokaliteta pijanke dočeka.

Nastavak