Skip to the main content

Arhiv za 11 mjesec 2015. godine

[] 30. XI. 2015.

Julia Fractal

Interaktivni Julia fraktal koji reagira na poteze vašeg miša ili prsta. Imate li noviju grafičku karticu probajte ovu verziju koja je zahtjevnija za dinamičko iscrtavanje, a zanima li vas više Julijev fraktal tj. set - pravac Wikipedia ili Wikipedija.


(via)

Nastavak

[] 27. XI. 2015.

Video šetnja kroz automatiziranu pilanu u trajanju od 5+ minuta. Put drva od stabla do dasaka spremnih za sklapanje u namještaj, potkrovlje ili metu za pištoljanje. Pogledajte kako je nastao vaš radni stol. Osim ako furate plastiku. Ma pogledajte i onda. Bonus bodovi za finu glazbenu podlogu, pogodnu za opuštanje.

Video, 5:21 (YouTube)


(via)

Nastavak

Donkey.BAS

Donkey.BAS ili samo Donkey (Magarac) je videoigra iz 1981. godine koja se našla u ranoj verziji operacijskog sustava PC DOS. Napisali su je Bill Gates, suosnivač, te Neil Konzen, jedan od prvih zaposlenika Microsofta.

Program je napisan u Microsoft BASIC-u. Napravljen je za demonstraciju moći programskog jezika BASIC, sa zvukom te grafikom u bojama. Ovdje se izvršava u web pregledniku tj. preko PCjs koji emulira dojučerašnji softver pomoću JavaScripta.

Radi se o jednostavnoj simulaciji vožnje u kojoj je potrebno izbjegavati magarce na cesti. Cesta se sastoji od dvije trake koje mijenjate pritiskom na razmak. Za izlaz pritisnite ESC.

Upozorenje: nemojte pokretati na poslu zbog zvukova iz PC Speakera (nekadašnjeg zvučnika) zbog kojeg će kolege upućivati čudnovate poglede u vašem smjeru.

Nastavak

[] 25. XI. 2015.

Raširite prozor web preglednika preko cijelog ekrana (tipka F), uključite visoku razlučivost ako već nije (tipka H), zavalite se fino u stolicu i opustite se nakratko uz jedan dobar timelapse video pun lijepih scena finske prirode.

Video, 4:00 (Vimeo)


(via)

Nastavak

[] 24. XI. 2015.

Click to Remove

Prvo klikneš na sva slova te točku na kraju i onda klikneš na okvir i kad sve nestane za nagradu dobivaš mogućnost da sve ponoviš. I tako u beskonačnost. Klikni i makni, za gubljenje vremena kad ste prelijeni pokrenuti neku igru ili raditi nešto konstruktivno. Slobodno kliknite, neću nikom reći. :X ;)

Nastavak

[] 23. XI. 2015.

Loading...

Današnja "beskorisna" stranica je Učitavanje... (Loading...) koja se sastoji od beskonačne animacije učitavanja sadržaja i omanje reklame na dnu. Pitanje je je li bolje staviti išta nego ništa na web, kad već posjeduješ dobru domenu?

Nastavak

[] 20. XI. 2015.

Simple.Savr

Simple.Savr je dobra ideja izvedena jednostavno: zajednički tekst na IP adresi tj. stranica za dijeljenje teksta na svim računalima i drugim uređajima koji se nalaze na istoj internet adresi.

Otvorite stranicu, upišite neki tekst i posjetite stranicu na drugom računalu, mobitelu, tabletu ili bilo čemu što je spojeno na mrežu preko vašeg rutera. Ne samo da će tekst na svim uređajima biti isti nego ako ga sad promijenite bit će promijenjen i na drugom pregledniku.

Primjena? Recimo izreži-i-zalijepi (copy/paste) između dva računala na radnom stolu.

(via)

Nastavak

[] 19. XI. 2015.

Pogled kroz prozor tijekom trodnevnog putovanja vlakom kroz SAD, od New Yorka do San Francisca, u rujnu 2015. godine. Snimljeno iPhoneom 6+ i sažeto u 5- minuta videa.

Video, 4:56 (Vimeo)


(via)

Nastavak

[] 18. XI. 2015.

Emoji 2015

Prema rječniku koji svake godine bira riječ godine, ove godine riječ godine nije riječ već je emoji tj. sličica koja prikazuje "lice koje plače od sreće". Nešto kao kad dobiješ na lotu i kad riješiš račune i dugove ostane ti tek za kino. I onda sagradiš kino u skupom dijelu grada i puštaš samo svemirske filmove. ;)

Kako je krenulo, sljedeće godine će riječ godine biti video. Po mogućnosti smiješna mačka...


(via)

Nastavak

[] 17. XI. 2015.

Web Safe Colors

Nekoć davno, kad su neka računala mogla prikazivati maksimalno 256 boja, predložen je standard od 216 boja koje bi izgledale isto na različitim sustavima. Ostalih 40 boja ostalo je na raspolaganju za sučelje operacijskog sustava.

Današnja računala prikazuju milijune boja pa ovaj limit više nema smisla, ali izraz "sigurne web boje" je ostao. Na ovoj stranici nalazi se lijepo složen popis tj. prikaz tih boja.

Njih ćete prepoznati po formatu RRGGBB gdje su moguće vrijednosti parova RR, GG i BB: 00, 33, 66, 99, CC i FF (npr. #FFCC00). Kako su znakovi u parovima jednaki, prema pravilima CSS-a mogu se skraćeno pisati kao RGB (npr. #FC0).

Napomena: sigurne web boje nemaju veze s HTML nazivima boja, koji su priča za sebe.

Nastavak

1 2 3 ››