Skip to the main content

Arhiv za 05 mjesec 2017. godine

Linux Inside

Besplatna knjiga (CC licenca), još uvijek u izradi, o kernelu i unutrašnjosi Linuxa. Potrebno tehničko znanje, poznavanje rada računala, C-a i strojnog jezika. Linux iznutra stavite barem u bookmark, možda zatreba.


(via)

Nastavak

[] 31. svibnja 2017.

Deset arheoloških otkrića koja su promijenila svijet: Ljudi-hobiti, drevno ledeno doba, mehanizam iz Antikitere, mumificirani redovnik itd. Pogledajte ako vas povijest bar malo zanima. Ili arheologija. Ili "top 10" video-zapisi.

Video, 9:41 (YouTube)


(via

Nastavak

[] 30. svibnja 2017.

Amazon Charts

Amazon Charts je top lista od 20 najčitanijih te 20 najprodavanijih knjiga na najvećoj svjetskoj online trgovini. Ukupno su 4 liste jer se još dijele na fikciju i ostalo. Brojke za čitanost skupljaju Kindle i Audible.

Kad ste zadnji put pročitali neku knjigu? Ne, Alan Ford se ne računa. ;)


(via)

Nastavak

[] 30. svibnja 2017.

Kratki igrani film Otpadnik (Garbage Man) priča je o jednom smetlaru koji nije zadovoljan svojom situacijom te se verbalno žali na sve, sve dok jednog dana ne doživi nadnaravnu situaciju nakon koje ništa više neće biti isto... Komentar na situaciju i okruženje u kojem se nalazimo.

Nismo preveli kao "Čovjek-smeće" jer zvuči uvredljivo na kvadrat.

Video, 8:00 (Vimeo)


(via)

Nastavak

[] 29. svibnja 2017.

Checkbox Painter

Crtanje pomoću checkboxa, onih standardnih elemenata web forme u kojima "stavljamo kvačicu" kad označavamo nešto. Klik za crtanje, shift i klik za brisanje, a kad želimo sačuvati remek-djelo samo prekopiramo URL ili pritisnemo CTRL + D. Idem sad crtati slonove...

Nastavak

[] 29. svibnja 2017.

Ako slučajne ne znate tablicu množenja do 100 ovi će vam trikovi pomoći da dva broja do 10 pomnožite pomoću prstiju obje ruke. Samo treba zapamtiti varijacije tehnike. Ili je možda ipak jednostavnije naučiti tablicu množenja napamet...

Video, 2:08 (YouTube)


(via)

Nastavak

Plasmatic Isosurface

Evo još jednog lijepog efekta za staviti preko cijelog ekrana kojeg bi dobro bilo pretvoriti u čuvar zaslona (screensaver). Plazmena površina je 2D simulacije plazme u web pregledniku. Otvorite meni gore desno i probajte mijenjati postavke. Grafička kartica obvezatna. Smanjite barem veličinu prozora. CoffeScript, WebGL, GLSL Izvorni kod: GitHub.

Nastavak

[] 26. svibnja 2017.

Kad se napravi ovakva reklama za uredski posao iz prvog lica to izgleda zanimljivo i napeto i prepuno akcije. Je li i u vašem uredu ovakva opaka atmosfera? GoPro, naravno, u stilu reklama koje smo već gledali (i objavljivali na blogu). Mislite li da je bilo planirano to što se dvaput vidi u ogledalu?

Video, 1:40 (YouTube)


(via)

Nastavak

[] 25. svibnja 2017.

Slices

Web igra Kriške (Slices moderna je te odzivna (responsive) HTML5 aplikacija, dotjerana u stilu nekadašnjih Flash majstorija. Cilj je rezati likove tako da na svakoj kriški ostane samo jedna točka. Moram vas upozoriti: igra je zarazna. Kad jednom krenete...


(via)

Nastavak

[] 25. svibnja 2017.

Kratki video koji objašnjava zašto je teško proizvesti umjetnu krv. U posljednjih nekoliko desetljeća koriste se tri glavna pristupa izradi zamjenske krvi... SciShow

Da, tri: vodena boja, uljana boja i koje je treća?

Video, 4:39 (YouTube)


(via)

Nastavak

1 2 3 4 5 ››