Skip to the main content

Arhiv za 04 mjesec 2018. godine

[] 30. travnja 2018.

50 popular js projects

Jedan fino složen pregled 50 najpopularnijih JavaScript projekata u 2018. godini, iako još nismo niti na polovici iste. Ako ne znate što su to VuePress, React, Vue, Prettier, Parcel i tako dalje, ovo je dobar tekst za proći uz kavu, Cedevitu ili čaj od borovnice.

Nastavak

[] 30. travnja 2018.

Nakon dva mjeseca truda i 187 neuspjelih pokušaja konačno je proradila ova vrlo kompleksna naprava za izvlačenje ljepljive trake. Sastoji se od zaista mnogo dijelova tako da mnoge stvari mogu poći krivo, ali kad se to ne desi stvar jako efektno izgleda. Daks Dominos


Video, 6:09 (YouTube)

Nastavak

Top Programming Languages to Learn in 2018

Koje programske jezike učiti u 2018. godini? Pogledajte jedan izbor najpopularnijih programskih jezika u 2018. godini, oni koji trenutno rade najveći utjecaj i tome slično. Ako vam se ne čita tekst, to su: TypeScript, Go, Python, Kotlin, Swift, SQL, Rust i Elixir.

Nastavak

[] 27. travnja 2018.

Accelerator

U brzoj akcijskoj web igri Ubrzivač (Accelerator) cilj je izdržati što duže u sve bržem i bržem prolaženju kroz tunel. Upišite svoje ime i kliknite na "Start". Do koje brzine uspijete doći? Ide li do 700? Ili bar do 500? Unity, Newgrounds

Nastavak

Node.js 10.0

Izlazak verzije 10 popularnog poslužiteljskog okruženja (platforme) koje s nama nije niti 10 godina je važan događaj, bez obzira što su neke verzije preskočene (sjećamo se priče s io.js). Prolistajte popis novosti i promjena koje donosi Node.js verzija 10. Ako pak ne znate što je Node.js, ovdje se nalazi dobar uvod za početnike. Ugodno programiranje!

Vidi i zapis Node u brojkama.

Nastavak

[] 26. travnja 2018.

Vrlo kratki animirani film Zvjezdano (Stellar) kao priča o istraživanju svemira: što se može tamo nalaziti i koje su šanse da to nađemo? Veće od nule, ako počnemo tražiti. Neke skice i materijale možete naći ovdje. Make It Move

Video, 1:52 (Vimeo)

Nastavak

[] 25. travnja 2018.

NCSA Mosaic

Prije nekoliko dana navršilo se 25 godina otkako je u javnost izašao NSCA Mosaic 1.0, prvi popularni web preglednik, koji je mogao tekst i slike prikazivati zajedno, u istom prozoru (!). Datum je bio 22. travnja 1993. Sretan ti rođendan, Mozaiče!

Na slici se nalazi jedna starija verzija bloga (s archive.org), kako je vidi Mosaic 2.2. Nismo instalirati, za izradu slike poslužila je stranica oldweb.today.

Nastavak

[] 25. travnja 2018.

Rotirajuće crne rupe donose mogućnost eksploatacije ogromnih količina besplatne energije iz njihove blizine, bez opasnosti upadanja u njih. Naravno, to je jako daleko od naših mogućnosti, ali teorija kaže da se može, ali možda eventualno jednog dana... Kurzgesagt

Video, 9:14 (YouTube)

Nastavak

[] 24. travnja 2018.

Microtransaction Zone

(izvor slike)


Mikrotransakcije u videigrama su u zadnje vrijeme jedna od popularnih tema. Nekog iritiraju, nekog ne smetaju, a neki ih pozdravljaju. Dodatna zarada za izdavača, upitna vrijednost za igrača, a kontroverzna stvar za javnost. Ima se tu što pričati.

Zona mikrotransakcije je sajt koju daje informacije o transakcijama u pojedinim igrama: ima li ih uopće, jesu li samo kozmetičke, približavaju li se previše kockanju i tako dalje. Svakako preporučeno odredište prije odlaska u dućan s igrama.

Kako su stranice tek nedavno otvorene, mnogi su naslovi još "bez ocjene". Prije puštanja informacija prvo ide strogi proces provjere, tako da treba sačekati da ih popune. Pišu moderatori da je broj prijava iznad očekivanja...

Nastavak

[] 24. travnja 2018.

Plastika je prejaka te se jako teško ili nikako razgrađuje u prirodi. Hoćete li znati odgovor kad vas netko pita zašto je to tako? Ovaj video nudi jedno objašnjenje u svega dvije minute. I koristite što manje plastike, naravno.

Video, 2:44 (YouTube)

Nastavak

1 2 3 4 ››