Skip to the main content

Arhiv za 04 mjesec 2019. godine

[] 30. travnja 2019.

Top 25 Highest-Grossing Movies

Kako se ovih dana vrlo priča o filmu Osvetnici: Završnica i rekordima koje postiže od početka prikazivanja red je da se podsjetimo na druge filmove koji su rasturili kino i ine blagajne, pa tako i na 25 filmova s najvećom zaradom prema sajtu Box Office Mojo koji prati sve te brojke.

Na prva tri mjesta po svjetskoj zaradi već godinama sjede Avatar (2009), Titanic (1997) i Zvjezdani ratovi: Sila se budi (2015).

Čestitamo Praznik rada i skraćeni radni tjedan. Uzimamo mali godišnji odmor i vraćamo se za tjedan dana. Do bloganja.

Nastavak

How QR Code works

QR kod je najpopularniji 2D bar kod. Dizajniran je za brzo dekodiranje, o čemu govori i ova kratka animacija (pogled s tehničke strane). Kako radi QR kod? Zapravo, vrlo jednostavno. Čekaj, ima tu prevencije i korekcije grešaka. Onda baš i ne. Reddit

Nastavak

[] 29. travnja 2019.

Nord Theme

Lijepa, pregledna i čita sjeverna tema za vaše web i ine uratke. Sve što vam treba objašnjeno je na stranici s uputama, a izvorni kod je na GitHubu. Tamna varijanta uključena. Pingvini i polarni medvjedi nisu.

Nastavak

[] 29. travnja 2019.

Fobija je strah koji je najćešće prekomjeran te neopravdan. Ovaj video lijepo ilustrira o čemu se tu radi. Ja recimo imam jednu veliku fobiju, a to je strah od nestanka struje. Jer u tom slučaju ne mogu provjeriti radi li blog ili ne...

Video, 2:02 (Vimeo)

Nastavak

[] 26. travnja 2019.

Most popular languages on Stack Overflow

Najpopularniji programski jezici od 2008. do 2018. godine na Stack Overflowu prikazani pomoću animacije koja prikazuje kako se je kroz to razdoblje mijenjao top 10. Što mislite, tko će na kraju sjesti na prijestolje? Ugodan vikend svima.

Nastavak

[] 26. travnja 2019.

U jednominutnom animiranom filmu Echo putujemo kroz bizarni i šareni ekosustav. Cilj projekta bio je dati osobinu svemu što se vidi u filmu. Izgleda kao dobra špica za neku popularnu znanstvenu TV emisiju.

Video, 1:00 (Vimeo)

Nastavak

[] 25. travnja 2019.

Base64 Decode

Jedan od onih web alata koji su vrlo korisni kad ti hitno zatreba. Base64 dekodiranje i kodiranje. Jednostavno i lako: unesete tekst i kliknete "Decode". Ili "Encode". Ili ne kliknete ništa. A što je to? Jednostavno prebacivanje bajtova u tekst. Može i za primitivno skrivanje podataka. Probajte dekodirati ovo:

U3Zha2EgxI1hc3QgbmEgdHJ1ZHUhIDop

Nastavak

[] 25. travnja 2019.

Saznajte sve o anatomiji mačaka kroz ovaj zabavni ali poučni video. Čemu služi mačji repovi, šape, uši, krzno i tako dalje. Jedan od onih videa koji niže scene iz drugih videa. Jeste li znali da mačke imaju 32 mišića u svakom uhu, dok ljudi imaju po 6?

Video, 3:36 (YouTube)

Nastavak

[] 24. travnja 2019.

Open source software guide

Wired ima dobar kratki vodič kroz otvoreni kod, nešto što bi trebali pročitati svi koji se softverom ne bave. A i ostali bi mogli pročitati ne baš predugačak članak čisto da potvrde znanje, da znaju što svi ostali znaju. Tako da znate. Ja ne znam ništa.

Nastavak

[] 24. travnja 2019.

Je, kasnimo. Nešto kemije, nešto fizike i samo pet minuta (ostalo su reklame i samoreklame) vašeg vremena: odgovor na pitanje zašto se sprejevi (posude) tako brzo hlade prilikom uporabe. Fino ilustrirano i svrsishodno objašnjeno. Minute Physics

Video, 6:12 (YouTube)

Nastavak

1 2 3 4 ››