Skip to the main content

Arhiv za 06 mjesec 2020. godine

Top 25 Java apps

Prva službena verzija Jave, programskog jezika, izašla je davne 1996. godine.

Povodom 25 godina Jave Oracleov Java Magazine je odabrao 25 najvećih Java aplikacija. Među njima se nalaze Wikipedia Search, Minecraft, Eclipse IDE, VisibleTesla, Jenkins, Java appleti, Hadoop i Maestro Mars Rover controller.

Za ostale ćete morati kliknuti na poveznicu. Sretan rođendan!

Nastavak

[] 27. lipnja 2020.

B je za Bena (B is for Ben) je vrlo kratki duhoviti CG animirani film koji morate pogledati. Traje samo nešto više od minute i pol. Astronaut koji je sletio na pustinjski planet se želi vratiti na svoj svemirski brod... Autor: Rok Andič

Bio godišnji i to, pa se malo stalo... :)

Video, 1:52 (YouTube)

Nastavak

[] 19. lipnja 2020.

RIP Ian Holm

Sir Ian Holm, 1931 - 2020

Ash, Bilbo, Vito...

Twitter

Kako se mijenjala lista najpopularnijih programskih jezika od 1965. do 2020. godine (treći kvartal) fino ilustrira ovaj kratki video. Na početku su tri najpopularnija jezika Fortran, Cobol i Algol, a na kraju... Pogledajte video. You Like Data)

Video, 3:30 (YouTube)

Nastavak

[] 18. lipnja 2020.

Sorted CSS Colors

Nijanse koje u CSS-u imaju nazive fino sortirane i posložene u alat za odabir boja nazvan Sortirane CSS boje. Jeste li znali da postoji boja zvana "peru"? Izvorni kod na GitHubu, a tablica imenovanih boja preuzeta je s ove stranice.

Nastavak

[] 17. lipnja 2020.

The Swish Machine je Rube Goldberg naprava koja u 70 koraka daje koš, onaj košarkaški. Pogledajte skoro trominutno putovanje košarkaške lopte od startnog do ciljnog obruča. Također dobar rad kamere (GoPro MAX). Prvo trebam kupiti jedno oveće dvorište... Creezy

Video, 3:19 (YouTube)

Nastavak

[] 16. lipnja 2020.

Perpetual Pizza

Beskonačna pizza (Perpetual Pizza, u slobodnom prijevodu autora) je zatvorena animacija koja se vrti unedogled. Čak ima i brojač na vrhu ekrana. Upozorenje: gledanje može aktivirati glad te ubrzano naručivanje dostave. Dobar tek! :)

Nastavak

Poznati zvukovi dizanja operacijskog sustava, ubacivanja i izbacivanja USB memorije, sistemskih te inih grešaka; od najnovijeg Windows 10, pa preko Sedmice, Viste, 2000, 98, sve unatrag do Windows 95. Samo jedna melodija s Maca, ostale su sve iz Windowsa. Odsvirane na glasoviru. akita 2nd

Video, 2:07 (YouTube)

Nastavak

[] 10. lipnja 2020.

Što će se sve desiti u ljudskom tijelu sljedeće minute fino je sažeto u kratkom videu. Što ćete sve proizvesti, a što potrošiti? Koliko ćete struje proizvesti? Koliko ćete kratkih videa pogledati? Čekaj, ovo zadnje ne... The Infographics Show

Sutra nema nastave! Yeees! :)

Video, 2:06 (YouTube)

Nastavak

[] 9. lipnja 2020.

PHP 25 years

PHP je 25 godina star programski jezik.

Rasmus Lerdorf, autor PHP-a, je 8. lipnja 1995. godine izdao prvu verziju nečega što se tada zvalo Personal Home Page Tools, verzija 1.0. Danas smo već na verziji 7.4, ali kao da je još jučer bilo kad smo koristili register_globals (!).

Da nema PHP-a ne bi postojalo mnogo toga. Ne bi postojali Drupal, Horde, Joomla, Magento, MediaWiki, Moodle, phpBB, WordPress, X-Cart, pa tako ni ovaj blog. :)

Sretan rođendan, PHP! Thank you mr. Lerdorf!

Nastavak

1 2 ››