Skip to the main content

Arhiv za 07 mjesec 2020. godine

[] 31. srpnja 2020.

Snimite drvenu napravu za valove tj. kinetičku skulpturu napravljenu od drva na kojoj se omanji čamac njiše na morskim valovima. Za potpuni doživljaj tu su ribe koje skaču među valovima. Kamo ćemo ljetos na more? Ross McSweeney

Video, 3:09 (YouTube)

Nastavak

[] 31. srpnja 2020.

MP3 25 years

14. srpnja 1995. godine Fraunhofer ekipa je odabrala ekstenziju .MP3 umjesto dotadašnje .BIT. Prvi MP3 enkoder izašao je godinu dana ranije. U vremenima malih diskova MP3 zapis je bio velika stvar. Prolistajte prigodni članak na Quietusu koji prolazi kroz 25 godina MP3 formata.

Nastavak

[] 28. srpnja 2020.

Postoje planovi za izgradnju tunela između Europe i Afrike kojim bi se prometno vrlo povezala ova dva kontinenta, ali do sada nisu započeti s realizacijom zbog niza problema od kojih su neki fakat nerješivi. Real Life Lore

Video, 9:22 (YouTube)

Nastavak

[] 28. srpnja 2020.

CSS Vocabulary

Mali interaktivni rječnik CSS pojmova i izraza. Što su to selektor, blok, media upit, pseudo-klasa, deklaracija, univerzalni selektor itd. Klik desno po pojmovima, a onda sve naučiti napamet. Nemojte se zezati, nenajavljeni test sasvim je moguć! :)

Nastavak

[] 27. srpnja 2020.

Ako ćete ikad uzimati vidru za kućnog ljubimca pazite da to ne bude kronični ovisnik o mačjem krznu, poput ove vidre koja mora grlit mačku da može normalno zaspati, jer ćete, naravno, morati nabaviti i adekvatnu mačku. :) Mako

Video, 3:51 (YouTube)

Nastavak

[] 27. srpnja 2020.

How Flash games shaped the video game industry?

Evo jedne dobro složene stranice koja priča o usponu i padu Flasha: kako je Flash utjecao na videoigre? S interaktivnim vremenskim grafom koji sadrži 2,000 najpopularnijih igara na sajtu Newsground od 2000. do 2017. godine i citatima Flash kreatora na kraju.

Flash odlazi u "mirovinu" 31. prosinca 2020. godine. Ostaje pitanje kako arhivirati sav taj Flash softver, većinom igre, a da se još uvijek može pokrenuti (kad više nitko neće imati taj plugin u web pregledniku).

Nastavak

[] 24. srpnja 2020.

Endless Doomscroller

Doomscrolling ili doomsurfing je proces listanja loših vijesti bez obzira što uzrokuju tugu, depresiju i želučane tegobe.

Za one koji žele ublaženu varijantu tu je beskonačni doomscroller. Samo naslovi, bez sadržaja, koji imaju nešto slabiji učinak na bitak. :) Svejedno, oprez!

Nastavak

[] 23. srpnja 2020.

Što je to inteligencija i gdje ona počinje pitanja su na koja odgovara standardno jako dobar video iz Kurzgesagt radionice. Počinjemo od informacije, pamćenja i učenja, pa preko znanja, kreativnosti i primjene sve do... Ma pogledajte, traje ispod 9 minuta (ostatak je reklama).

Video, 9:45 (YouTube)

Nastavak

[] 23. srpnja 2020.

Rocket League going free

Prekjučer je na službenom blogu Raketne lige (Rocket League) objavljeno da stvar uskoro postaje besplatna. Tijekom jednog besplatnog vikenda autor ovih redova isprobao je ovaj nogomet koji se igra pomoću vozila. Dojmovi su vrlo pozitivni. Treba vam malo vremena da se naviknete kontrolirati auto na nogometnom terenu, a onda kreće derbi. Ima i psovanja.

Oni koji su igru kupili dobit će poklon koji sadrži DLC-ove, dodatnu opremu i druge stvari. Besplatna varijanta dolazi krajem ljeta. Ne trebate zapisati - javit ćemo.

Nastavak

[] 20. srpnja 2020.

Pogledajte kako napraviti špekule koje se kreću u zatvorenoj petlji, u mehanizmu koji je napravljen pomoću LEGO kockica. Ako vas ne zanima sama izrada, nego samo konačni uradak, premotajte video na 5:30. JK Brickworks

Video, 6:43 (YouTube)

Nastavak

1 2 3 ››