Skip to the main content

Arhiv za 11 mjesec 2020. godine

[] 30. XI. 2020.

No JS

Evo jedne dobre fore: želite li vidjeti sadržaj ovih stranica morate isključiti JavaScript. A mi nismo željeli ubaciti spoiler, pa ćete morati sami zaviriti u izvorni kod (CTRL + U) ako želite saznati koji je trik u pitanju...

Nastavak

[] 27. XI. 2020.

RIP Špiro Guberina

Špiro Guberina, 1933. - 2020.

Zbogom, maestro.

[] 26. XI. 2020.

Evo laganog videa za opuštanje: Mekani Tetris, poznata videoigra u perolakoj kategoriji. Likovi se slažu samo tako, vjerovali ili ne. Sad treba pričekati da netko napravi i konkretnu igru. Idem podmazati tipkovnicu...

Video, 1:04 (YouTube)

Nastavak

[] 26. XI. 2020.

PHP 8

Konačno je izašao PHP 8, nova velika inačica popularnog programskog jezika za web. Osmica donosi atribute, union tipove, mixed tip, 3 esencijalne string funkcije, nullsafe operator, imenovane parametre, JIT, "krajnji zarez" i razne druge stvari.

Nakon što prolistate službenu objavu, za više detalje pročitajte zapis Što je novo u PHP-u 8, a kako za par dana prestaje službena podrška za PHP 7.2, tri verzije koje je još imaju su 7.3, 7.4 i, dobrodošao u ekipu, PHP 8.0.

Nastavak

[] 25. XI. 2020.

Pogledajte kako se kuglice i valjci mogu ubrzavati pomoću magnetskih akceleratora. Potrebno je imati jake magnete i ponešto drugih rekvizita. Nama se posebno dopala drvena naprava za razdvajanje magneta. Upozorenje: ne pokušavajte ovo kod kuće.

Video, 4:29 (YouTube)

Nastavak

Whitespaces

Online alat za kopiranje razmaka te nekih znakova nulte širine. Ako zatrebaju, a nemate ih kako otipkati ili iz čega iskopirati. Klik na znak ili kod i onda CTRL + V (zalijepi) tamo gdje treba. Možete testirati s programom za obradu teksta.

Nastavak

[] 24. XI. 2020.

Sjede kraj prozora dvije mačke i pričaju o nečem očito važnom, ali taj jezik za sad još nije preveden pa ne znamo što. Čekamo lingviste da nas iznenade. :) Pričaju li o tome kako je pločnik loše napravljen ili o nečem drugom?

Video, 1:07 (YouTube)

Nastavak

Windows 1.01

Windows 1.01, prva javna verzija tog operacijskog sustava, izašla je 20. studenog 1985. godine, sad dakle prije više od 35 godina. Kako je to nekad bilo možete isprobati pomoću JS emulatora na ovoj stranici. Kliknite na "Fullscreen" i probajte pokrenuti Notepad ili Paint. Pasijansa još nema - Solitaire će doći tek s verzijom 3.

Nastavak

[] 23. XI. 2020.

How old were they then?

Upišite naziv filma i saznajte koliko su stari bili glumci kad je taj film bio snimljen. Radi i za stare i za nove filmove, a funkcionira i za TV serije. Podatke je ustupio TMDb.

A zašto na slici piše "1984"? Zato jer je to po mnogima najbolja filmska godina.

Nastavak

[] 23. XI. 2020.

Pogledajte priču o povijesti svemira napravljenu pomoću 13,799 domina. Jedna domino pločica = jedan milijun godina. Toliko je svemir star po zadnjoj računici. Oveća staza je napravljena u jednoj garaži. Video traje 13 minuta, ali se isplati.

Video, 13:21 (YouTube)

Nastavak

1 2 3 ››