Skip to the main content

Arhiv za 01 mjesec 2021. godine

[] 29. siječnja 2021.

Easy color conversion

Easy Color je web alat za jednostavnu pretvorbu kodova za boje. Ako upišemo kod boje u heksadecimalnom, RGB ili HSL obliku dobit ćemo stvar u sva 3 formata i njihovim varijacijama te dodatnu paletu ako nam zatreba svjetlija ili tamnija nijansa.

Nastavak

[] 29. siječnja 2021.

Kako zvuče poznati Windows zvukovi, ali bez instrumenata? Uvodni zvuk, ubacivanje USB-a, brisanje smeća... Svakako pogledati, ne traje ni minutu. BTW Tko se sjeća Viste? Stvari izvodi korejska acapella groupa MayTree.

Video, 0:29 (YouTube)

Nastavak

[] 26. siječnja 2021.

Neumorphic knot

Fina i lagana web igra za opuštanje i rijetke trenutke dokolice. Neumorphic knot je slagalica u kojem je potrebno zatvoriti petlje. Pomaže to što su različitih boja. Klik na jedan šesterokut, pa klik na drugi i oni zamijene mjesta. (Ili povlačenje ako imate ekran na dodir.) Pa tako sve do rješenja. 72 razine, mi smo ih prošli 10 - kasno je već. I dobra glazbena podloga (može se isključiti).

Nastavak

[] 26. siječnja 2021.

Snowflake generator

Snijeg se ni ove godine nije (još) baš nešto pokazao; ovo malo se brzo se otopi. Na nedostatak pravih snježnih padalina možda bar malo zaboravimo uz ovaj generator snježnih pahuljica u kojem promatramo kako se one oblikuju te onda razgrađuju. Ima sa strane parametara kojima možemo mijenjati vrijednosti, kao i toliko potrebna tipka "random". Klik!

Nastavak

[] 26. siječnja 2021.

Multy.me

Multy.me je alat za skraćivanje web poveznica (linkova) koji može spremiti više poveznica u jednoj. Tako, na primjer, umjesto da nekome šaljete "Google, Bing i DuckDuckGo" možete im jednostavno poslati "Sve u jednoj poveznici". Jednostavno, brzo, ekonomično.

Nastavak

[] 22. siječnja 2021.

2048 Circle

Web igra 2048 krug zapravo nije kružna već je više kao zaokrenuti kvadrat. Izgleda teže od originalne igre i njenih varijanti koje su bile popularne prije nekoliko godina. Na tipkovnici koristite četiri tipke sa strelicama, a ako "stružete" (swipe) po staklu onda verzija vez okolnog teksta. Kao što se vidi na priloženoj slici, mi smo došli do brojke 512. Možete li vi bolje?


Prethodno:

- Još 2048
- Slagalica 512
- 2048
- SwipeOut
- Slagalica 2048

Nastavak

Kako se kretala ljestvica najpopularnijih programskih jezika od 2004. do 2020. godine (od srpnja do listopada) pogledajte u kratkom videu od oko 3 minute. U početku je stvar relativno stabilna, ali onda krenu veliki valovi... Statistics & Data

Video, 3:08 (YouTube)

Nastavak

[] 18. siječnja 2021.

Wikipedia 20 years

Prije nekoliko dana, 15. siječnja 2021. godine, navršilo se 20. godina Wikipedije, otvorene web enciklopedije slobodnog sadržaja. Lansirali su je 2001. godine Jimmy Wales i Larry Sanger. Wikipedija je 13. najposjećenije web odredište, može je svatko uređivati i nema reklama. Sretan rođendan! :)

#Wikipedia20

Nastavak

JavaScript 25. anniversary

Ove godine navršava se 25. godišnjica izlaska JavaScripta. Stvarno, već je četvrt stoljeća prošlo? JS je inicijalno razvijen u svibnju 1995. da bi u javnost izašao u prosincu iste godine. Ako ništa drugo, pogledajte bar kratku povijest u obliku vremenske crte (timeline) koja sadrži važne događaje u povijesti JavaScripta. Sretan rođendan!

Nastavak

[] 13. siječnja 2021.

OpenPuppies

Smiješni, dražesni i ini psi u vašem web pregledniku tj. preko većine prozora. Dobrodošlo skretanje u ove tmurne hladne zimske dane. Pritisnite razmaknicu za sljedeći klip. Prva poveznica na dnu omogućava snimanje videa (za natrag tipka backspace ili alt+lijevo).

Nastavak

1 2 ››