Skip to the main content

Arhiv za 02 mjesec 2021. godine

[] 27. veljače 2021.

Kratka šetnja kroz scene poznatih i manje poznatih filmova (dosta klasika, crtići uključeni) u kojima u pozadini dominira veliki mjesec. Koliko je filmskih naslova koje ćete odmah pogoditi? Popis filmova na... na... gle, autor fakat nije stavio popis!

Video, 2:28 (Vimeo)

Nastavak

[] 23. veljače 2021.

Što se sve dogodi za vrijeme jednog treptaja oka? Koliko zvijezda nestaje, koliko planeta nastaje, koliko se crnih rupa stvara, koliko Kumova slama proputuje... Pronađite odgovore i druge brojke u vrlo efektnom svemirskom videu. Melodysheep

Video, 3:10 (YouTube)

Nastavak

[] 19. veljače 2021.

RIP Đorđe Balašević

:) :) :)

Đorđe Balašević, 1954 - 2021

[] 18. veljače 2021.

Touchdown Mars

Uspješno slijetanje! Čestitke ekipi!

#CountdownToMars

Fun Facts About the Mars Perseverance Rover (The Oatmeal @ Instagram)

Prva fotka @ NASA

Nastavak

[] 17. veljače 2021.

Kind Cloud

Rezervirajmo nekoliko minuta za sređivanje misli i lagano opuštanje od stresnih i inih svakodnevnih pojava. Odaberite dužinu meditacije, tri teme i pratite upute na ekranu. Dobar oblak nema zvuka, čisti zen. Nemojte zaspati. :)

Nastavak

[] 15. veljače 2021.

ENIAC day

Dan ENIAC-a obilježava se 15. veljače, na dan kad je davno 1945. godine računalo predstavljeno na Sveučilištu u Pennsylvaniji. ENIAC, što je akronim od Electronic Numerical Integrator and Computer, je prvo elektroničko programabilno digitalno računalo opće namjene. Od trenutka uključenja neprekidno je radilo više od 8 godina.

Ove 2021. godine to je 75-godišnjica. Sretan rođendan!

Više:

- ENIAC Day
- ENIAC @ Wikipedia
- ENIAC @ HR Wikipedija

Nastavak

[] 11. veljače 2021.

Chessformer

Logička igra koja se igra pomoću šahovskih figura. Cilj je doći do protivničke figure pomoću svojih. Figure se kreću po pravilima šaha, jedino što padnu kad su u zraku. Klik na onu koju želite pomaknuti i onda na odredište. Oprez: Chessformer je ponešto zarazna igra.

Nastavak

[] 8. veljače 2021.

Linux command line cheat sheet

Šalabahter za Linux komandnu liniju u kojem su nanizane te opisane osnove koje svatko treba znati. Komande, opcije, pretraživanje, redirekcija, kratice, dozvole itd. Verzija za papir zauzima dvije stranice, digitalno. Nemojte štampati, čuvajmo šume.

Nastavak

[] 4. veljače 2021.

QuarantinE Y.A.P.C.

Evo jedne prigodne web igre (nije Flash). Pacman u karanteni (QuarantinE - Y.A.P.C.) se igra pomoću tipaka sa strelicama (ili WASD). Pritisnie bilo koju tipku za početak, a P za pauzu. Preporučamo i da kliknete ikonu s 4 strelice dolje desno ispod ploče za igranje u fullscreenu. I ne zaboravite držati razmak!

Nastavak

[] 2. veljače 2021.

Big Timer

Veliki web brojač prikazuje velike brojke, ima nužne opcije, zvučne efekte i tipkovničke kratice. Upišite potrebno vrijeme, pritisnite start i odbrojavanje počinje. Jednostavno te korisno. Sad idem izmjeriti koliko sklekova mogu napraviti za 10 minuta...

Nastavak