Skip to the main content

Arhiv za 03 mjesec 2021. godine

[] 27. ožujka 2021.

30 minuta opuštanja uz Studio Ghibli, japanski anime filmski studio sa sjedištem u Tokiju koji je slavu stekao dugometražnim često nagrađivanim anime filmovima u zadnjih 3+ desetljeća. Popis njihovih radova nalazi se ovdje.

Video, 30:24 (YouTube)


Vezano: Anime Is Booming. So Why Are Animators Living in Poverty?.

Nastavak

[] 26. ožujka 2021.

Is the ship still stuck

Nevolje velikog teretnog broda koji je zaglavljen u Sueskom kanalu još uvijek traju. Netko se u međuvremenu sjetio napraviti stranicu koja odgovara na pitanje Je li brod još uvijek nasukan (Is the ship still stuck). Jeste, u ovom trenutku više od 3 dana.

Update:
- Recreate the Suez Canal ship jam anywhere on the globe with this map
- Thankfully, The Boat Is Still Stuck In Microsoft Flight Simulator

Nastavak

[] 25. ožujka 2021.

Space probes

Svemirske sonde je jednostavan i vrlo pregledan web katalog letjelica koje je čovjek napravio, koje lutaju Sunčevim sustavom, a uskoro i šire. Na popisu je trenutno 36 letjelica. Obavezan podatak: udaljenost od Zemlje. Klik na slike za detalje.

Ponešto smo posustali s objavama novih zapisa. Krivimo proljeće. :)

Nastavak

[] 19. ožujka 2021.

Efektan, dinamičan i dobro složen prelet dronom kroz kuglanu. Lokacija je Bryant Lake Bowl u Minneapolisu, SAD. Gdje se ono može povoljno nabavit dron s kamerom? Zapravo, ako me želite obradovati za rođendan... Ma pogledajte video, niti minuta i pol.

Video, 1:27 (YouTube)

Nastavak

[] 18. ožujka 2021.

Java 16

Ne stigneš ni dvije-tri greške popraviti, a već izađe nova verzija Jave. Otkad ide tempom dvaput godišnje (ožujak te rujan) stvarno nekako brzo to dođe. Dobar sažetak novih te poboljšanih stvari u Javi 16 na službenom blogu. Idemo programirati!

Nastavak

[] 15. ožujka 2021.

CSS Polygon Shapes

Raznorazni CSS oblici, dobiveni pomoću tog stilskog jezika za opis prezentacije HTML dokumenata koji s vremenom postaje sve jači, bolji i kompleksniji. Klik gore desno na "Rule" za konkretan kod svakog oblika. CodePen

Nastavak

[] 11. ožujka 2021.

Tom Scott u još jednom informativnom videozapisu namijenjenom prvenstveno onima koji žele znati osnove objašnjava zašto se grafički indikatori ne kreću glatko te jednolično. Grafički indikator ili progress bar je "ona crta koja se povećava kad se nešto događa". :)

Video, 5:10 (YouTube)

Vidi i ovu animaciju.

Nastavak

[] 9. ožujka 2021.

I miss my bar

Nedostaje mi kafić (I miss my bar) je web stranica koja reproducira zvukove kafića (žamor, čaše, otvaranje boca...) pa je posebno namijenjena onima kojima u ovoj korona situaciji nedostaje takav vid druženja. Kava i drugi napici nisu uključeni.

Nastavak

[] 5. ožujka 2021.

Nakon Windows verzije, evo i Mac verzije tj. kako zvuče poznati Mac zvukovi, izvedeni bez instrumenata? Podizanje sustava, pražnjenje smeća, priključenje slušalica itd. Zvukove proizvodi korejska acapella grupa MayTree.

Video, 0:37 (YouTube)

Nastavak

[] 4. ožujka 2021.

Iceberger

Nacrtajte santu leda i pogledajte kako i koliko pluta. Sante kad plutaju imaju oko 10% mase iznad površine vode. Zapravo ne plutaju kako je prikazano, prikaz je uostalom samo 2D, ali je dobra aproksimacija. By @JoshData

Nastavak