Skip to the main content

Arhiv za 04 mjesec 2021. godine

[] 22. travnja 2021.

Povodom ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje (22. travnja, svake godine) poslušajmo riječi slavnog Carla Sagana: Blijeda plava točka (Pale Blue Dot) popraćenu poboljšanom, kvalitetnijom animacijom. Sretan van Dan vašeg planeta!

Video, 3:26 (YouTube)

Nastavak

[] 16. travnja 2021.

Kako izgleda izlazak Zemlje na Mjesecu? Vrlo kratki HD video popraćen pomalo izlizanim komentarom. Snimio japanski orbiter Kaguya 5. travnja 2008. godine. Ako i kad naprave bazu na Mjesecu i počnu primate turiste moramo se javiti. :)

Video, 1:15 (YouTube)

Nastavak

[] 13. travnja 2021.

Play MineSweeper

Zaigrajmo MineSweeper u web varijanti koja sadrži: tri različite ploče (početnička, srednja, ekspertna), mogućnost kreiranja proizvoljne (bira se broj redova, stupaca i petardi), 20 razina zooma (može i web zoom) te ni jednu reklamu (bar u trenutku kad ovo pišemo).

Nastavak

[] 11. travnja 2021.

Veliki otoci u svijetu, prikazani jedan za drugim, za lakšu usporedbu poredani od najmanjeg prema najvećem, dodatno uspoređeni sa sjevernoameričkim kontinentom, te popraćeni spektakularnim glazbenim tonovima. Smanjite zvuk. MetaBallStudios

Video, 5:44 (YouTube)

Nastavak

[] 7. travnja 2021.

A leaf on a wind

U vrlo jednostavnoj 2D web igri List na vjetru upravljajte listom (s biljke, ne papira) i težite postići što veći broj bodova. List kontrolirajte strelicama za lijevo i desno. Ako vam se pridruži još jedan igrač njegove ili njezine kontrole su tipke A i D. Izbjegavajte crvene stvari, a skupljajte sve ostalo. Možete li ostvariti bar 100 bodova?

Nastavak

[] 4. travnja 2021.

Kako bi to izgledalo ako bi se velika banana nalazila u orbiti oko Zemlje? Na istoj udaljenosti na kojoj se inače nalazi Međunarodna svemirska postaja (ISS). I ne baš "velika", nego divovska banana! Strašno čak, zar ne?

Slično: Mjesec umjesto Međunarodne svemirske postaje.

Video, 1:39 (YouTube)

Nastavak

[] 4. travnja 2021.

Pogledajte ovo letenje i skijanje kroz alpsko zimovalište. Majstor se zove Valentin Delluc, a mjesto je francuski gradić Avoriaz. U trenutku snimanja nije bilo posjetitelja, samo the skijaš i filmska ekipa. Ne pokušavajte ovo kod kuće.

Sretan Uskrs onima koji ga slave!

Video, 3:09 (YouTube)

(zapravo 2:00, ostatak su scene sa snimanja)

Nastavak

[] 1. travnja 2021.

VR Compare

Netko je pametno potrošio dane provedene u izolaciji i napravio bazu VR naočala (headsets, opreme za prividnu stvarnost). Ako npr. niste sigurni što uzeti (Vive? Oculus? Index? Neki drugi?) probajte otići na sajt, možda vam pomogne u odabiru.

Obavezna opcija: komparacija. Klik na "Create comparison", odaberite 2 seta i usporedite detalje.

Nastavak