Skip to the main content

Arhiv za 08 mjesec 2021. godine

[] 31. VIII. 2021.

Just Slide

Poboljšano izdanje web igre Just Slide (Samo pomakni - pr. a.) najnoviji je, a vjerojatno i zadnji nastavak serijala. Košara puna fino usklađenih razina, vesela glazbena podloga i visoka zaraznost (bili ste upozoreni). Cilj je i dalje obojati sve pločice. Može miš ili tipkovnica, ali preporučam tipke zbog preciznosti. Pazite da vam lik ne izleti s otvorenih staza prerano. Ako ne ide dalje tu je tipka R za restart razine. Kongregate

Prethodni nastavci:

- Web igra: Just Slide 2
- Web igra: Just slide

Nastavak

[] 31. VIII. 2021.

VirtOcean

VirtOcean je web generator zvukova mora i oceana. Tu su valovi, oluja, brodovi, galebovi, delfini itd. Odaberite nekoliko njih, ne previše, eventualno podesite visine zvukova i zamislite da ste na godišnjem odmoru... Jeste li se već opustili?

Nastavak

[] 30. VIII. 2021.

Nestflix

Nestflix je sajt o ugniježđenim filmovima i serijama tj. filmovima, serijama, sapunicama, reality programima, zabavnim emisijama, TV kvizovima, telenovelama i tako dalje koji se pojavljuju u stvarnima filmovima, serijama i opet tako dalje. Primjeri su Bolt, Good Will Hunting 2 i Galaxy Quest, sve filmovi u filmovima.

Nastavak

Top Programming Languages 2021

Prema statistici magazina za (uglavnom) elektrotehniku IEEE Spectrum najpopularniji programski jezik u 2021. godini je i dalje Python. Iza njega slijede Java, C, C++, JavaScript... Probajte proći cijelu listu koja uključuje 55 programskih jezika. Interaktivna je, naravno: mogu se birati rangiranje i tip jezika. Kad onda krećemo učiti Python? :)

Nastavak

[] 29. VIII. 2021.

Cosmic Latte

2002. godine je tim astronoma s Johns Hopkins sveučilišta u Marylandu na temelju rezultata proučavanja svjetlosti 200,000+ galaktika izračunao prosječnu boju svemira. Ona je u početku bila zelenkasto bijela, ali je, nakon korekcije, 2003. godine objavljeno da je nešto drugačija. Nakon različitih prijedloga boja je nazvana "Cosmic latte". HTML vrijednost je #FFF8E7.

#FFF8E7 // Cosmic latte

Nastavak

[] 29. VIII. 2021.

Linux 30 years

Prošlo je više od 30 godina otkako je Linus Torvalds na Usenet grupi comp.os.minix objavio da radi na besplatnom OS-u za 386 i 486 računala. To je bilo 25. kolovoza 1991. godine. (Ovdje možete naći origigi zapis.) Ostalo je povijest. Sretan rođendan, Linux!

Nastavak

[] 26. VIII. 2021.

Wayan Nyo živi u Indoneziji i ima 90 godina. 80 godina je pecao ribu, ali sad uglavnom skuplja plastiku iz mora. Pogledajte kratki film Glas iznad vode (Voice above water) u kojem priča što ocean znači njemu i njegovoj obitelji.

Video, 12:19 (Vimeo)

Nastavak

[] 26. VIII. 2021.

How I Experience Web Today

Lik je napravio mali demo koji ilustrira kako doživljava današnji web tj. moderne smetnje na web stranicama danas. Kliknite na prvi link u "rezultatima pretraživanja". Imate li i vi slična iskustva? Hint: pokušajte na kraju otići na drugu karticu (tab) ili zatvoriti istu.

Nastavak

[] 25. VIII. 2021.

Orkneyski otoci na sjeveru Škotske nalaze se na lokaciji gdje imaju toliko previše obnovljive energije od vjetra, valova i morskih mijena da je to velik problem. Koja su moguća rješenja? Zašto nitko ne spominje rudarenje bitcoina? :) Tom Scott

Video, 5:28 (YouTube)

Nastavak

[] 24. VIII. 2021.

Poet.so

Na web adresi poet.so nalazi se alat koji će vaš ili ne vaš tvit (tweet tj. zapis na Twitteru) pretvoriti u lijepu sličicu za slanje na druge društvene mreže, pa čak i na sam Twitter. Upišite web putanju do zapisa, promijenite pokoju postavku i preuzmite sliku tvita.

Na gore priloženoj slici nalazi se primjer s defaultnim postavkama.

Hint: Kako dobiti URL do tvita? Otvorite tvit pa ga iskopirajte, a ako nema addressbara onda klik na "Share" (ikona sa strelicom prema gore) i odabir opcije "Copy link to Tweet".

Nastavak

1 2 3 ››