Skip to the main content

Arhiv za 11 mjesec 2021. godine

[] 30. XI. 2021.

Aliendscapes

Web stranica Aliendscapes generira i prikazuje animirane nezemaljske pejaže pomoću JavaScripta veličine 2 kilobajta. Pritisnite lijevu tipku na mišu za sljedeću scenu. Nedostaje ponešto zvuka, zar ne? Autor: Frank Force

Nastavak

[] 28. XI. 2021.

Let's Surf - Edge

Dok se u Windows verziji ovih dana može skijati u skrivenoj igri preglednika Edge koja se pokreće skokom na adresu edge://surf, Linux inačica ima jednu posebnu stvar, a to je pingvin Tux, dodatni lik u igri Let's Surf. Ako nemate Edge, igru možete pogledati ovdje. (Između ljetne i zimske teme, tj. surfanja i skijanja, možemo birati u izborniku gore desno.)

Nastavak

PHP 8.1 released

Godinu dana nakon verzije 8.0 izašla je, evo, i PHP verzija 8.1. Nova inačica, između ostalog, donosi never tip, enumeracije, readonly svojstvo, oktalnu notaciju. I, naravno, veću brzinu. Brzi pregled donosi popis novih i/ili poboljšanih stvari, a vodič kroz migraciju s verzije 8.0 nalazi se ovdje. Posebno obratite pažnju na neuskladive promjene naspram osmice.

Nastavak

[] 24. XI. 2021.

Wikigifs

Wikigifs vrti animirane GIF slike s Wikipedije. Klik na miša i tipka za razmak vode na sljedeću animaciju, a preko poveznice na vrhu možete doći do stranice ili stranica koje ga prikazuju. Tko zna, možda na ovaj način naletite na nešto totalno zanimljivo... Izvorni kod na GitHubu.

Nastavak

[] 21. XI. 2021.

Wordle

Wordle je jednostavna web igra u kojoj je potrebno pogoditi englesku riječ u šest pokušaja. Žuta boja znači da je pogođeno slovo, a zelena da je slovo i na ispravnoj poziciji. Nemojte žuriti. Ide samo jedna riječ dnevno.

Nastavak

[] 17. XI. 2021.

Worst passwords 2021

Nordpass, kompanija koja se bavi sigurnošću (izdali su upravitelj zaporkama te VPN servis) objavila je popis najčešće korištenih lozinki koju predvode, slobodno možemo reći, neke od najgorih lozinki 2021. godine. Prvih 5 su:

1. 123456
2. 123456789
3. 12345
4. qwerty
5. password

Cijeli popis možete prelistatiovdje. Obratite pažnju na treći stupac u tablici u kojem piše koliko vremena treba da se takva "lozinka" razbije.

Nastavak

PHP versions

Na početku druge polovice studenog 2021. godine tri su aktivne verzije PHP-a: verziji 7.3 prestaje i sigurnosna podrška za manje od 20 dana, verziji 7.4 prestaje standardna podrška za desetak dana, a verzija 8.0 postaje minimalni zahtjev. Jeste li već prešli na nju? Što se čeka? Verzija 8.1 samo što nije vani.

Nastavak

Dot Net 6

Novi .NET 6 objedinjuje dosadašnje .NET framework i .NET Core. Izašao je prije nekoliko dana zajedno s novim C#om 10 i Visual Studijem 2022. Sveobuhvatni hot reload, udaljeni testovi u Linux okruženju i novi Intellicode samo su neke od novosti i poboljšanja. Mnoštvo detalja na službenom .NET blogu.

Nastavak

[] 11. XI. 2021.

10 old image formats

TIF, PCX, BMP, IFF... Pročitajte kratki zapis na Tediumu koji govori o deset starih slikovnih formata koji se koriste ili su se koristili, ne samo na webu. Na neke se već skoro zaboravilo... Inače, je li se gif sad čita gif, jif ili đif? :)

Nastavak

[] 9. XI. 2021.

Rocks

Simulator slaganja kamenja na plaži. Onako jedan na drugi, a da se ne sruše. Na raspolaganju su samo četiri kamena, ali nema veze - svejedno ima dosta kombinacija. I sve to uz opuštajuće zvukove valova (što se može isključiti). Uvjeti: strpljenje i preciznost.

Nastavak

1 2 ››