Skip to the main content

Arhiv za 02 mjesec 2022. godine

[] 27. veljače 2022.

The Wikipedia Game

Zadane su dvije stranice s Wikipedije: prva i zadnja. Cilj je doći od prve do zadnje samo pomoću standardnih poveznica (plavih linkova). U što manjem broju klikova. Igra se zove The Wikipedia Game i nudi novu rundu svakih 24 sata. Nekako poznato...

Nastavak

[] 23. veljače 2022.

New gaming terms

Kratko i koncizno objašnjenje novih gamerskih pojmova, riječi i izraza koji su u svijetu igara vrlo prisutni zadnjih desetak godina. Battle Pass, cloud gaming, emote, games as a service, metaverse, NFTs, Unity itd. Dobro je znati...

Nastavak

[] 22. veljače 2022.

Web design history timeline

Na ovoj vremenskoj skali o povijesti web dizajna nalaze se važni događaji od 1990. do 2017. godine. Spomenimo samo neke: Mosaic, Geocities, FrontPage, Opera 1.0, CSS Zen Garden, Bootstrap 3... Nema puno teksta i brzo se prolista. Web Design Museum

Nastavak

[] 20. veljače 2022.

Shapes Mania

Neki elastični oblici koji se mijenjaju s bojama koje se prelijevaju. Prevladavaju crvena i plava. Dobar uradak, demo za WebGL. Efektu jedino smeta naslov u gornjem lijevom kutu: Shapes Mania. Ali ako povećamo prozor ili odemo u fullscreen (F11) naslov ode u okvir...

Nastavak

[] 17. veljače 2022.

One square Minesweeper

Vrlo pojednostavljena varijanta poznate igre Minesweeper koja ima samo jedno polje za one kojima se jako žuri, ali bi odigrali "jednu na brzinu". Mi smo izgubili iz prvog pokušaja, pa ćete, ako zaigrate, vjerojatno biti bolji od nas. :)

Nastavak

[] 15. veljače 2022.

Worldle

Nakon igre Wordle stiže nova zanimacija. Zove se Worldle, a treba pogoditi državu (ili područje) u svijetu u šest pokušaja. Počinjemo s konturom, a za svaki pogrešan pokušaj vidimo koliko smo blizu i u kojem smjeru se nalazi točan odgovor. Samo počnite upisivati i pojavit će se popis. Shema je ista: jedna država svaki dan i copy/paste rezultata (bez spoilera) na društvene mreže.

Nastavak

[] 14. veljače 2022.

Most played games on Steam

Kako igra Izgubljena arka (Lost Ark) trenutno rastura rekorde vrijedi pogledati trenutnu top listu Steam igara s najviše igrača istovremeno (u bilo kojem trenutku). Samo je pet igara koje su u jednom trenutku imale više od milijun korisnika. To su, redom:

1. PUBG: Battlegrounds
2. Lost Ark
3. Counter-Strike: Global Offensive
4. Dota 2
5. Cyberpunk 2077

Ostatak liste pogledajte na SteamDB-u.

Izgubljena Arka je ujedno igra koju trenutno (među svim igrama na Steamu) igra najviše igrača.

Nastavak

[] 12. veljače 2022.

Burds!

Jedna web stranica na kojoj se nalaze ptice u pokretu. Može poslužiti kao nešto što se događa na vašem drugom ili trećem monitoru. Ili kao čuvar zaslona. Kliknete li na "hide this" maknut će se tekst u sredini. Tako će ostati samo ptice. Izvorni kod u Oaku na GitHubu.

Nastavak

[] 8. veljače 2022.

Mic Test

Web stranica za testiranje mikrofona. Korisno. Trebalo se je samo sjetiti. Jer fakat može vrlo zatrebati. Ako se ne bojite da vas netko prisluškuje dok testirate. Inače Skype, Zoom ili što već. Idemo, testing, testing! 1.. 2.. 3. Radi! Idem pjevati... :)

Nastavak

LibreOffice 7.3 Klingon

Softverski paket LibreOffice konačno podržava klingonski jezik (jezik kojim govore Klingonci u TV seriji Zvjezdane staze), počevši s verzijom 7.3 koja je izašla prije nekoliko dana. Qapla' ISO 639-3 kod za klingonski (tlhIngan Hol na klingonskom) je tlh. Napomena: "podrška" ne znači da je netko već napravio rječnik, provjeru pravopisa te provjeru gramatike.

Nastavak

1 2 ››