Skip to the main content

Arhiv za 11 mjesec 2022. godine

Top 10 programming languages 2022

Prema pregledu GitHuba za 2022. godinu ljestvica top deset programskih jezika ponešto je promijenjena u odnosu na onu od godinu dana ranije. Na njoj su 1. JavaScript, 2. Python, 3. Java, 4. Typescript, 5. C# itd. PHP je pao na sedmo mjesto, a Typescript se popeo s desetog.

Nastavak

Web bannersa 88 x 31

Na ovoj stranici nalaze se web sličice veličine 88 x 31 točaka kakve su se koristile na internetskim stranicama devedesetih godina prošloga stoljeća. Kolekcija broji više od 700 sličica (gumbi, bannera, natpisa), uključujući one za Netscape Navigator i Internet Explorer.

Nastavak

[] 28. XI. 2022.

PHP versions 7

Danas (28. studenog 2022.) u ponoć je istekla zadnja, sigurnosna podrška za sedmicu. Time PHP 7 odlazi s popisa podržanih verzija. Službeno, jer neslužbeno će još dugo vremena pokretati stranice i skripte koje nisu prešle na osmicu. :)

Nastavak

[] 25. XI. 2022.

Puzzling tiles

Potrebno je složiti slagalicu koja se sastoji od 9 dijelova fotografije. Povlačenjem i ispuštanjem oni zamijene mjesta. 1 minuta za riješiti, klik na "Cancel" kad istekne vrijeme za još. Fotke se uzimaju sa sajta Unsplash i zna se desiti da dijelovi budu (skoro) jednaki. Klik na "Shuffle" učitava sljedeću sliku.

Nastavak

[] 24. XI. 2022.

Is PHP dead?

Stranica koja odgovara na pitanje je li PHP mrtav. (Spoiler alert: naravno da NIJE!) Kad to ili nešto na tu temu netko sljedeći put pita možete ga fino preusmjeriti na is-php-dead.lol, adresu koja se lako zapamti.

Evo nas natrag. Nekoliko sati je blog bio nedostupan zbog tehničkih problema. :)

Nastavak

[] 23. XI. 2022.

ooh.directory

ooh.directory, imenik blogova u retro stilu. U obzir ulaze samo blogovi - dakle bez reklama, bendova i newslettera. Svoj blog možete prijaviti klikom na "Suggest" u gornjem izborniku. U trenutku pisanja ovih redova na popisu su 852 destinacije. By Phil Gyford

Nastavak

[] 23. XI. 2022.

Snow in CSS

Animacija padajućeg snijega u CSS-u (SCSS-u) napravljena bez ijedne linije JavaScripta. Koristi se random funkcija u SCSS-u, a dobiveni CSS (odaberite "View Compiled CSS" u izborniku) sadrži niz transformacija / animacija. CodePen

Nastavak

Octoverse 2022

Ovogodišnji Octoverse tj. pregled GitHuba u 2022. godini. Više od 20.5 milijuna novih korisnika i 85 milijuna novih projekata u zadnjih 365 dana (od 1. listopada. 2021. do 30. rujna 2022.). Zanimljiv popis najpopularnijih projekata.

Nastavak

[] 21. XI. 2022.

BlockBlitz

Igra BlockBlitz je web slagalica u kojoj treba što brže sve raspoložive likove postaviti na zadanu tablu. Igru ponešto otežavaju slučajno postavljena crna polja (ili bijela polja u tamnom načinu prikaza). Kliknite na "Free Play" za igranje bez prijave.

Nastavak

[] 21. XI. 2022.

Floor796

Život na 796. katu velike svemirske stanice prikazuje Floor796 (bez razmaka), izometrijska animacija u izradi. Cilj projekta, hobističkog djela jednog autora, je kreirati što veću animaciju s mnogim referencama na pop-kulturu i memove. Kretanje pomoću povuci-i-ispusti, a donekle radi i zoom pomoću kotačića na mišu.

Nastavak

1 2 3 ››