Skip to the main content

Arhiv za 01 mjesec 2023. godine

[] Utorak, 31. siječnja

10 Typos

Deset grešaka (10 Typos) je igra u kojoj je potrebno naći 10 grešaka u ne baš malom tekstu. Pronađite što brže deset krivo napisanih riječi u članku na engleskom jeziku. Vrijeme nije ograničeno, ali se mjeri.

Nastavak

[] Nedjelja, 29. siječnja

Wonders of Street View

Wonders of Street View zbirka je čudnovatih i zanimljivih prizora prikupljenih s Googleovog Street View servisa. Neobične skulpture, fantastične lokacije, (ne)poznata mjesta... Okrenite kotačić za zum, povuci-i-potegni za okretanje kamere, a klik na gumb "Random" gore desno za sljedeću lokaciju. Kreirao Neal Agarwal, autor čije smo radove već spominjali.

Nastavak

[] Četvrtak, 26. siječnja

Source code

Alata za izradu lijepih slika izvornog koda ima više od nekoliko, ali mi smo se odlučili za ovaj jer ga krase jednostavnost te preglednost. Ubacite kod, odaberite temu, provjerite opcije i snimite sliku kao PNG ili SVG, preko međuspremnika ili URL-a.

Nastavak

[] Srijeda, 25. siječnja

Wobbly clock

Ovaj zanimljiv web sat (Wobbly clock) mijenja vrijeme svakih 5 sekundi. Elastične kazaljke zapinju, pa onoj za sekunde treba toliko da se pomakne. Opalite dupli klik bilo gdje za puni zaslon (fullscreen).

Nastavak

Winamp 2 Web

Webamp je varijanta Winampa 2 u web pregledniku. Osim slušanja demo albuma imamo mogućnost slanja te slušanja pjesama s vlastitog računala. Ikone na vrhu ekrana mijenjaju temu (skin). Nedostaju tipkovničke kratice. Izvorni kod na GitHubu.

Nastavak

[] Ponedjeljak, 23. siječnja

Knight moves

Kretanje skakača (punim nazivom Ain't it funny how the knight moves?) je web igra u kojoj je potrebno pozicionirati konja na zadane lokacije na šahovskoj ploči. Igru otežava protivnička kraljica kojoj konj ne smije stajati na putu. Strpljivost poželjna. :)

Nastavak

[] Nedjelja, 22. siječnja

The page with no code

Zavirite li u izvorni kod ove stranice (pritisnite CTRL+U nakon što se učita) primijetit ćete da stranica nema koda, iako sadrži animirani tekst i slike. Na blogu autora opisani su trikovi koji se koriste. Radi samo u Firefox pregledniku.

Nastavak

[] Četvrtak, 19. siječnja

PHP in 2023

PHP na početku 2023. godine. Kratki pregled stanja, PHP fondacija, nedavno izašla verzija 8.2, broj paketa i instalacija s Packagista, Laravel, Symfony, WordPress itd. Zanimljiv je i graf s verzijama - 5.x se još uvijek koristi.

Nastavak

[] Utorak, 17. siječnja

miniPaint

Web alat za obradu slika miniPaint nudi nešto više opcija i mogućnosti te tamni način rada. Sliku može spremiti u formatima GIF, JPG, PNG i WEBP, ali i kao data: URL za direktno ubacivanje u HTML. Izvorni kod na GitHubu.

Nastavak

[] Nedjelja, 15. siječnja

Top programming languages in January 2023

Prema TIOBE indeksu najpopularniji programski jezici u siječnju 2023. su: 1. Python, 2. C, 3. C++, 4. Java, 5. C#... Cijeli top 20 odnosno top 50 nalazi se ovdje. Gledamo li postotke, C++ se ujedno najviše popeo u odnosu na godinu dana ranije.

Prethodno:

Top 10 programskih jezika: 2022.
PHP, top programski jezik na web poslužiteljima
Najpopularniji programski jezici 2021.
Data science: najpopularniji programski jezici
Najviše plaćeni programski jezici

Nastavak

1 2 ››