Skip to the main content
[] 25. VIII. 2009.

And another thing..." In many of the more relaxed civilizations on the Outer Eastern Rim of the Galaxy, the Hitch-Hiker's Guide has already supplanted the great Encyclopaedia Galactica as the standard repository of all knowledge and wisdom, for though it has many omissions and contains much that is apocryphal, or at least wildly inaccurate, it scores over the older, more pedestrian work in two important respects.

First, it is slightly cheaper; and secondly it has the words DON'T PANIC inscribed in large friendly letters on its cover. "

- The Hitchhiker's Guide to the Galaxy


Vodič kroz Galaksiju za autostopere je nešto što je svaki čitatelj znanstvene fantastike koji bar malo drži do sebe bar jednom u životu pročitao.

Trilogija u pet dijela (nije greška) završena je davne 1992. godine, ali se još uvijek pamti kao jedna od najboljih ako ne i najbolja SF komedija svih vremena.

• • •

Douglas Adams je umro 2001. godine (i za sobom ostavio nedovršene stvari među kojima je bilo i materijala za šesti nastavak Vodiča). Na avanture Arthura Denta, Forda Prefects i Zaphoda Beeblebroxa stavljena je točka.

Jest, 2005. godine je napravljen istoimeni film koji se, na užaš mnogobrojnih fanova, ne drži originalne radnje ko pijan plota. (No, radnja je samo promijenjena, ne i pokvarena, i čisto je ok za pogledat.)

Film se bavi prvim dijelom trilogije, ali kako mu je zarada bila skromna, od nastavka Restoran na kraju svemira nula bodova. I time je priča trebala biti završena.

No, prije godinu dana najavljeno je da netko radi na slijedećem nastavku. Čovjek se zove Eoin Colfer i poznat je po Artemis Fowl seriji, fantasy novelama, "Die Hard s vilenjacima" po njegovim riječima.

Fanovi su se naravno podijelili na 2 tabora: jedni tvrde da nastavak ne valja, nije baš smiješno i te spike, dok drugi, pogotovo oni koji su čitali Colferova djela, kažu da je radnja vjerna Adamsovom originalu.

(Koju baš i nije prelako nastaviti jer su u zadnjem petom dijelu "Mostly Harmless" glavni likovi ostavljeni u recimo pomalo nezavidnom položaju.)

• • •

Ma koje taborovanje, ako se u prvih par stranica uspiju izvući sa stilom onda ćemo čitati dalje, a ako ne onda ćemo popit jedan Gargle Blaster i čitat nešto drugo.

And another thing... izlazi sredinom studenog ove godine. Stay tuned...

I BEZ PANIKE: Ako Colfer sjebe stvar spamat ćemo ga s Vogonskom poezijom.