Skip to the main content
[] 3. rujna 2009.

Opera logoPrije nekoliko dana izašla je nova verzija Opere, web preglednika za kojeg mnogi nisu čuli. Što je prava šteta jer je program koji u sebi sadrži web browser, mail i Usenet klijent, RSS čitač te IRC (chat) idealan izbor za mnoge situacije.

Dobro, vrlo se kritizira nemogućnost proširivanja u vidu ekstenzija kao što to ima Firefox, no Opera to ne treba, čak je puna raznih featureova koje konkurencija nema u osnovnoj varijanti već treba instalirati dvadesetak plugina da bi browser bio koliko-toliko funkcionalan.

• • •

Što nova verzija nudi?

Prije svega tu je dvoznamenkasti broj verzije što je opako podignuti srednji prst prema ostalim preglednicima od kojih je samo Internet Explorer s brojkom 8 blizu, svi ostali su s nekim trojkama i četvorkama daleko iza.

Onda je tu nova ikona koja je možda malo precrvena, ali je zato uočljivija na desktopu od one stare koja je imala sjenu.

Za desetku tvrde da brže učitava stranice, 40% brže od prethodne verzije (9.6) ali to tek treba probati. Znate li kakvu stranicu od 100tinjak megabajta na kojoj bi se mogle fino usporediti brzine?

Opera Turbo

Novost je Opera Turbo. Nešto što u sličnoj varijanti postoji na mobilnim verzijama Opere sada postoji i na desktopu. Kad je uključen Turbo Opera skida stranice tamo negdje na njihovim serverima, kompresira ih i kao takve šalje vašem browseru. Dušu dalo za situacije kada imate spori Internet. U Operinom laboratoriju su uspjeli dobiti 8 puta brže surfanje, ali kad sam ja isprobavao išlo je samo oko 4-5 puta.

Opera Turbo

Kako radi Opera Turbo lijepo je te duhovito prikazano u ovom video uratku.

Promjene u interfejsu

Na izgledu su također poradili. Sad se osjeća finoća te ljepši odnos prema korisniku. Novi defaultni skin je nešto dosad neviđeno u Operi. Hvale ga kao nešto novo, kako i jest, ali meni se nije dopao. Najmanji problem, Opera ima masu skinova, pa si fino odabereš koji želiš.

A ako imate Linux i GNOME nativni izgled udaljen je dva poteza.

Opera Visual Tabs

Tabovi (kartice) imaju novi lijepi feature: kada raširite panel na kojem se oni nalaze, tabovi se pretvore u thumbove. Odlična fora za pokazivat okolo kolegama kako njihovi browseri to ne mogu.

Ostale promjene i novosti

Opera Speed Dial

Speed Dial je sad moguće konfigurirati, niste više ograničeni na 9 poveznica nego ih je moguće postaviti od 4 do 25, a može se nabit i wallpaper. Uljepšane su i servisne stranice: novi 404 i Preferences editor (about:config).

Update Opere sad može ići automatski. Čekamo prvi update da to probamo.

Provjera pravopisa radi na web formama. Mogu se skinuti dodatni jezici (desni klik pa Dictionaries). Hrvatski ok radi.

Dragonfly je uključen, poboljšan naravno: sad je moguće editirati DOM i debugirati HTTP headere.

Opera Unite se ne nalazi u ovoj verziji, ali obećali su ga za slijedeću. S njim će doći i novi JavaScript engine koji će izvršavanje skripti ubrzati 2.5 puta.

I na Acid3 testu dobija se 100/100. Jako dobro.

Opera 10 Acid3

Java s kojom je u prošlim verzijama bilo problema sad radi kako spada.

Zaključak

Svakako. Download je 6.5 megabajta.

I pogledajte trailer.


In other news, Opera za Wii je postala besplatna. Tako da je sad free na svim platformama.

Što još čekate, limunadu?