Skip to the main content
[] 9. XI. 2009.

Wolfenstein 2009 coverboxOsam godina nakon izlaska igre Return to Castle Wolfenstein, jedne od najpoznatijih pucačina iz prvog lica, napravljen je nastavak, jednostavno nazvan Wolfenstein.

Davno najavljena igra konačno je izašla u kolovozu ove godine u verzijama za PC, Xbox 360 i PlayStation 3. Grafički engine je poboljšani id Softwareov id Tech 4 na kojem se vrte poznate igre Quake 4 i Doom 3, a za fiziku se koristi Havok koji također pogoni popularne naslove poput Second Lifea, BioShocka i Painkillera.

Reakcije su oprečne. Dok jedni kažu kako je igra napredan te moderan nastavak franšize, drugi tvrde da s prvim dijelom nema nikakve veze osim riječi u nazivu. Ma, ostavimo ih da se svađaju i pogledajmo što nam novi Wolfenstein donosi.

• • •

Wolfenstein je znanstveno fantastični FPS čija se radnja odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata u alternativnoj povijesti u kojoj su nacisti vrlo daleko dogurali na polju istraživanja natprirodnog.

Glavni lik je isti kao u prvom dijelu, agent B. J. Blazkowicz, a radnja je smještena u izmišljeni njemački grad Isenstadt u kojem se počinju događati neke čudne stvari.

Wolfenstein 2009 Screenshot 1

Novi elementi u igri su crna burza u kojoj je moguće kupiti municiju i dodatke za oružja i medaljon te, nešto kao u RPG igrama, mogućnost biranja misija, no to nije napravljeno kako treba, nemaš razloga mijenjati podrazumijevane (default) zadatke. Također, između misija moguće se je slobodno kretati po gradu što će za neke igrače, kojima je pun kufer linearnog kretanja u igrama, biti dobrodošla promjena.

Treba pohvaliti i zaista brzo učitavanje, reda nekoliko sekundi što je veliki plus u odnosu na druge igre u kojima obično stigneš pwnati pola krigle prije nego što slijedeći nivo započne.

Više ne postoji ručno snimanje pozicije. Igra sama snima na kontrolnim točkama i kada vam žena izvuče komp iz struje jer ste i treći put na pitanje kad dolazite u krevet odgovorili sa "Evo, par minuta samo još ovaj nivo" možete lijepo nastaviti s resume sa zadnje snimljene pozicije pola sata nakon što ste se uvjerili da je konačno zaspala.

Wolfenstein 2009 Screenshot 2

Osim šest stvarnih i tri fiktivna oružja u arsenalu se nalazi i medaljon koji igraču daje kvartet dodatnih moći u određenom vremenskom periodu. Kad isti istekne potrebno ga je napuniti mjestima gdje para izlazi iz zemlje kojih je igra puna - samo stanete tamo gdje se dimi ili se napunite iz takve energije koja se nalazi u ambalaži.

Interakcija s okolinom je također poboljšana tako da je moguće uzimati neke predmete (npr. sjekira negdje na početku igre) i koristiti ih za blisku borbu u skučenim prostorima.

Neprijatelja ima raznih: obični vojnici, ljudi te stvorenja sa natprirodnim moćima, nekakvi simbioti te čarobnjaci koji mogu kontrolirati energiju Crnog sunca (paranormalne dimenzije iz kojih se napajaju natprirodne moći i tehnologija poput štitova, a osnova za sve su kristali izvađeni iz rudnika u neposrednoj blizini Isenstadta). I nema više kostura koji iskaču iz zidova.

Wolfenstein 2009 Screenshot 3

Nema više ni paketa prve pomoći. U prvom dijelu energija je išla od 0 do 100 i njima se nadopunjavala, a sad je tu shema koju je uveo čini mi se Call of Duty 2: kad vam nabiju tako da je skoro sav ekran crven fino se negdje parkirate u zaklon i čekate da se ona obnovi.

Inače, gomila prijateljskih likova koje srećete okolo ima snimljene monologe, čak i ako je to nebitno za samu radnju. Tako nastaje buka ako započnete interakciju s jednim čovjekom, pa onda brzo s drugim itd. Onda nekoliko likova istovremeno melje svoje, a svi u istoj prostoriji. :)

Igra je općenito laka (kakve se danas, uostalom, i prave), zagonetke nisu teške, a bossovi, osim jednog, nisu naporni, ali, ono, ne možeš ih satrti nabijanjem tone olova u tikvu nego treba malo i razmišljati te kombinirati, u čemu vrlo pomažu moći spomenutog medaljona.

Wolfenstein 2009 Screenshot 4

Misije nisu kratke, imat ćete više sati zabave. Puno je nasilja - nije za svakog.

Ok zvuk, gotovo nejednolična grafika, bestrzajni gameplay, međusekvence, ma sve standardno dobro, samo nemojte očekivat stari RTC Wolfenstein. Ovo je Wolfenstein 2.0: novi protivnici, nova priča i novi gameplay. Uživa(j)te.

Ocjena: 7.5/10.

Postoji demo za PC veličine cca 700MB.

Koristan hint: na posljednjoj crnoj burzi obavezno nadogradite L44 i moć broj 2.

• • •

Vezani postovi:

- Igre u Javascriptu
- Wolfenstein 3D i klonovi
- Call of Duty: World at War
- Day of Defeat